Katar'da bir inşaat şirketinde finans uzmanı olan Selin Varol (35) ile İzmir'de ziraat muhendisi olan Hale Tura (31), kariyerlerini bırakarak plazalardan cıktı ve memleketleri Muğla'ya donup, babalarıyla 50 donumluk arazide ceviz ureticiliğine başladı. Universite mezunu olan kardeşler, dopiyeslerini ve stilettolarını (ince topuklu, sivri burunlu ayakkabı) cıkarıp şalvarlarını ve botlarını giyerek ceviz topluyor. Kardeşler, kurdukları e-ticaret sitesindeki siparişlere yetişmekte zorlanıyor.
[h=3]E-TİCARET SİTESİ KURDU[/h] Turkiye Denizcilik İşletmeleri İzmir Şube Mudur Yardımcısı Rıdvan Colak (69), gorevli gittiği ABD, Brezilya, Şili ve Peru ulkelerinde gorduğu ceviz ağaclarının etkisinde kaldı. 1996 yılında emekli olan Colak, memleketi Muğla'nın Menteşe ilcesinin Yenikarakuyu Mahallesi'nde bulunan 50 donumluk arazisine 1500 adet yerli ceviz fidanı dikti. İzmir'den gelerek fidanları sulayan Rıdvan Colak, 6 yıl sonra ağaclarından meyve almaya başladı. Colak'ın cevizlerini satmakta zorluk yaşadığını oğrenen kızı Selin Varol, bunun uzerine harekete gecti. Dokuz Eylul Universitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakultesi'nden 2006 yılından mezun olan Varol, Katar'da bir inşaat şirketinde finans uzmanı olarak calışırken, babasının urunlerinin satışında sıkıntı yaşaması uzerine e-ticaret sitesi kurdu. Sitenin kısa surede yoğun talep gormesi uzerine evli ve 1 cocuk annesi Varol, Katar'daki bir inşaat şirketindeki finans uzmanlığı gorevini bırakarak babasına destek olmak icin Muğla'ya dondu. Aydın Adnan Menderes Universitesi Ziraat Muhendisi Fakultesi mezunu Hale Tura da ablasının doğal ortamdaki yaşantısından etkilenerek, ozel bir şirketin Ar-Ge birimindeki gorevinden 3 ay once istifa etti. Varol'un eşi Katar'da, Tura'nın eşi ise İzmir'de kalarak işlerini surduruyor. Kız kardeşler plazalarda giydikleri dopiyesleri cıkararak şalvarlarını giydi, stiletto ayakkabılarının yerini botlar, cizmeler aldı.
[h=3]KİLOSU 25-30 LİRADAN SATILIYOR[/h] Rıdvan Colak, emekli hemşire eşi Filiz Colak (56) ve kızları ile sabah erken saatlerde kalkarak ceviz hasadı yapıyor. Ciftcilikten buyuk keyif alan kız kardeşlerin azmi dikkat cekiyor. Bahceden yılda 15-20 ton arasında alınan cevizin kilosu ise 25-30 lira arasında e-ticaret ve bahce icindeki işletmeden satışa sunuluyor.
[h=3]"ULKEMİZİN GELİŞMESİ İCİN URETİME AĞIRLIK VERMELİYİZ"[/h] Başarılı olmanın sırrının birlik ve beraberlikten gectiğini ifade eden Selin Varol, "Katar'da finans uzmanı olarak calışırken ailem o sırada ceviz hasadı yapıyordu. Urunlerin satışında yaşanan sıkıntı sonrası ben de e-ticaret sitesi kurmaya karar verdim. Doğal urun arayanlar ile bu platformda buluştuk. Satışların iyi gitmesi, doğal bir ortamda yaşamak ve sağlıklı bir cocuk yetiştirmek icin Muğla'ya dondum. Eşim şu an Katar'da sozleşme uzmanı olarak calışıyor. 2 ayda bir yanımıza gelerek bize yardımcı oluyor. Uzakta olsa da onun desteği bizim icin cok onemli. Aileyi bir arada tutan, gelişmemize katkı sağlayan ve fikir veren annemiz bizim kahramanızdır. Başarımızın sırrı birlik ve beraberlikten geciyor. Tarım ve uretmek cok değerli. Ulkemizin gelişmesi icin uretime ağırlık vermeliyiz. Kendi capımızda işin bir ucundan tutarak yoremizde yerli ceviz uretiyoruz" dedi.
[h=3]"ABLAM GİBİ EŞİMİ ARKAMDA BIRAKARAK GELDİM"[/h] Hale Tura ise "Mezun olur olmaz Turkiye'de ozel sektorde ziraat muhendisi olarak işe başladım. Yerli ve yabancı tohum firmalarında urun geliştirme departmanında gorev aldım. Her zaman sağlıklı yaşam ve doğal tarıma ilgi duydum. 30 yaş bizim ailemiz icin bir donum noktası. 30 yaşını gectikten sonra plaza hayatını ve beyaz yakalı olmayı bir kenara bırakıp, baba ocağına dondum. Burada yaşamaktan dolayı oldukca mutluyum. Ulkeme ve tarıma katkı sağladığımı duşunuyorum. Ablam gibi eşimi arkamda bırakarak geldim. Eşim İzmir'de ozel şirkette gıda muhendisliği yapıyor. Uc haftada bir yanımıza geliyor" diye konuştu.
[h=3]"KIZLARIM SUREKLİ BANA DESTEK OLUYOR"[/h] Rıdvan Colak, "Turkiye Denizcilik İşletmeleri İzmir Şube Mudur Yardımcılığı gorevinden emekli oldum. Ardından bir gemi firmasında başmuhendis olarak calıştım. Farklı ulkelerdeki ceviz ağaclarını gorunce etkisinde kaldım. Muğla'ya donerek 50 donumluk arazime bin 500 ceviz fidanı diktim. Tamamı yerli olan fidanlarımı cocuklarım gibi buyuttum. Kızlarım surekli bana destek oluyor. Onların calışmasından memnunum" dedi. 'Damatlarınız nerede?' sorusuna ise Colak, esprili bir şekilde, 'Arazideler' cevabını verdi.
Kaynak: DHA