Google, kendi şebekesi uzerindeki yuku azaltmak icin harici veri depolama sistemi olan Google Drive'ı gecen hafta tanıttı tanıtmasına ama, bir ihtimal 500 milyon kadar kişi hicbir zaman bu ortama ulaşamayacak... Bu kişilerin tamamı Cin'de yaşıyor.
Google Drive da, Cin'de hukumetin internet ortamında geliştirdiği ve istemediği verilerin izlenmesini engellemeyi amacladığı ve bu yuzden Buyuk Cin Guvenlik Seddi olarak anılan sanal duvara carpan yasaklılar arasındaki yerini aldı. Kara listede tanıdık başka marka ve hizmetler de bulunuyor: You Tube, Google+, Twitter, Dropbox, Facebook ve Foursquare.
Google'ın sozcusu BBC'ye yaptığı acıklamada, Cin toprakları uzerinden bu sisteme neden ulaşılamadığını araştırdıkları zaman, hizmete acılan ortamla ilgili herhangi bir teknik arıza olmadığını tespit ettiklerini soyledi.
Google sozcusu, "Eğer Cin'de Google Drive'a ulaşılamıyor ise, bu konuyu Cinli yetkililere sormak lazım" dedi.
Analistlere bakılırsa, sınırlama gercekten de Cinli yetkililerin tasarruflarından kaynaklanıyor ve aslında bunda şaşılacak fazla bir şey bulunmuyor.
Pekin'de faaliyet gosteren danışmanlık şirketi BDA'nın başkanı Duncan Clark, Cin yonetiminin bazı Batılı internet sitelerine karşı husumet icinde olduğunu ve ozellikle de sosyal medyayı ve video paylaşım ortamlarını hedef aldığını; bu tur sitelerin "toplum" uzerinde buyuk etki yapabileceği icin secildiğini soyluyor.
Clark şu değerlendirmeyi de yapıyor: "Bu, kontrolu elde tutmaya calışmakla ilgili bir şey; benzer bir şekilde Cinli yetkililer internet iceriğini kontrol altında tutmak istiyor. Uluslararası ortamların yerine yerel icerik sağlayıcılar tercih ediliyor. Bu yerelleri, otosansur yapan kuruluşlar olarak gormek lazım."
Duvardaki catlaklar
Cinli yetkililer bu denetimi uygulamaya gecirmek icin internet trafiğini yakından takip ediyor. Benzer bir şekilde ulkeye "giriş" yapan icerikleri de denetlemek istiyor.
Buyuk Cin Guvenlik Seddi birden fazla arac kullanıyor.
Cin'e yonelik internet trafiğinin tamamı az sayıdaki kapıdan giriş yapıyor, bu da, gelen bilgiyi denetleme, sınır kontrolu yapabilme olanağı sunuyor.
Kimi durumlarda Pekin bir karar alarak belli bir siteye erişimi engelliyor. Bu siteler kara listeye alınmış oluyor.
Yetkililerin elindeki denetleme ve sınırlama olanaklarından bir diğeri de belli alan isimlerine erişilmesini engellemek. Alan isimlerine ulaşılmasının engellendiği durumlarda Cin'deki bir kullanıcı "site bulunamadı" mesajıyla karşılaşabiliyor.
Ya da, bir site, kara listede değil ise ve fakat ilgili yasaklı kelime url olarak anılan internet adresinde bulunuyor ise, o zaman da siteye erişim engellenebiliyor.
Benzer bir durum, kullanıcının baktığı sayfada yasaklı bir kelime var ise de gecerli olabiliyor.
Sansur daha ince yontemlerle de yapılabiliyor. Bu denetleme bicimine ozellikle sosyal medya ortamında rastlanıyor. Buna gore orneğin yasaklı bir kelime kullanılarak twitterda hazırlanan bir mesaj filtreleniyor ve yayımlama yapılır yapılmaz, savunma sistemi tarafından iptal ediliyor.
Ama Buyuk Guvenlik Seddi'nin acıkları da yok değil.
Orneğin şubat ayında meydana gelen bir olayda Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nın Google+'taki hesabı Cin'den gonderilen mesajlarla doldu taştı. Cinliler daha once bu tur mesajları atamıyorlardı ancak o gun, guvenlik siperlerindeki zaaf, sosyal medya uzerindeki yasağın delinmesine ve Obama'ya Cin ile ilgili goruşlerini aktarmak isteyenlerin serbest kalmalarına yol acmıştı.
Londra'daki FreshNetworks adlı sosyal medya ajansında stratejist olarak calışan Hamid Sirhan şoyle diyor: "Guvenlik duvarı mukemmel değil ve gercekten de acıkları bulunuyor."
Sirhan şoyle devam ediyor: "Sınırlamaları bertaraf etmek icin Cinli web kullanıcıları vekalet olarak adlandırılabilecek bir sistemle, başka kimlik kodlamaları altında bir tunel acıp duvarda ilerleyebiliyor. Yasaklı kelimelerle ilgili filtreleri atlatmak icin de okunuşları aynı olduğu halde yazılışları farklı olan kelimeler kullanılıyor."
Tor, Ultrasurf ya da JonDonym gibi ozel yazılımlar da Cin'deki guvenlik seddini aşmanın yollarını acıyor.
Sirhan, teknolojik bilgisi ileri duzeyde olan internet kullanıcılarının guvenlik duvarını aşma yeteneğine sahip olduğunu ancak Cinli kullanıcıların buyuk bolumunun yerel iceriklerden memnun olduğunu da belirtiyor.
Web klonları
Cok fazla sayıda klon var Cin'de. Cin, Batı'daki web dunyasının kopyasını cıkaran bir ulke olarak biliniyor.
Ancak asılları ile kopyaları arasında temel bir fark bulunuyor, o da, soz konusu bu "klon siteler" yerel denetim cercevesini kendi kendine uyguluyor ve yerel yasalara uygun hareket ediyor.
BDA'dan Duncan Clark, yonetimin harici sitelere getirdiği sınırlamaların yerellerin işine yaradığını vurguluyor.
Twitter'ın Cinli kopyası olan Sino Weibo, orneğin, 300 milyon kullanıcıya ait bir site konumunda bulunuyor; bu, Batılı orijinal sitenin iki katı daha fazla uyeliği temsil ediyor.
Cin guvenlik seddi google'de arama yapılmasını da engellerken, benzer bir işlevi goren yerel kopyası Baidu Tieba, ulkedeki arama faaliyetleri acısından ana iskele pozisyonunu tutuyor.
Baidu Tieba'da yonetimin rahatsızlık duyacağı bir iceğiri gormek mumkun olmuyor.
Orneğin Baidu Tieba'da 1989'da kanlı bir şekilde bastırılan Tiananmen olayları hakkında bir şey bulmak soz konusu olmuyor ve benzer şekilde pek cok arama maddesi de filtreleniyor. Ote yandan soz konusu arama motoru genel icerikler hakkında coğu zaman doğru sonuclar getiriyor.
Baidu'nun harici şebeke sistemi uzerinden calıştırdığı Wangpan adlı sanal oluşum, Google Drive'dan haftalar once aktif hale gelerek, kullınıcılara 25 GB'lik depolama olanağı sundu.
Bu, Google Drive'ın sunduğu 5 GB'lik kapasitenin cok cok uzerinde ve Microsoft'un sunduğu depolama kapasitisiyle başabaş bir miktarı ifade ediyor.
DBA'dan Duncan Clark, Batılı kuruluşlara getirilen sınırlamaların meydanın yerel kuruluşlara kalmasına yol actığını, yerellerin kısa vadede bundan faydalandığını ancak uzun vadede Cin'in zarar goreceğini duşunuyor.
Duncan, "Bu yerel şirketler kuresel alanda faaliyete gecmek ister ve bunda başarılı olursa ne olacak?" sorusunu yoneltiyor.
"Hepimizin bildiği birşey var, o da Cin'in dunyanın imalat atelyesi olduğu. Ancak şimdi Cinliler bunun otesine ilerlemek istiyor. Tasarım konusuna ilgi gosteriyorlar. Yonetim, Cin'in kuresel duzeydeki imajı uzerinde etki etmek ve kuresel sanayi kollarınd soz sahibi bir rol ustlenmek istiyor. Soylemek istediğim şey şu: Bu şirketler bugunlerde yonetimin koruma şemsiyesi altında faaliyet gosteriyor; bu nedenle, ileride korumanın olmayacağı kuresel ortamda işlevsel olmakta zorlanacaklardır."
"Ancak yonetim bu aralar daha cok kısa vadeli kaygılarla hareket ediyor ve ileriye bakmıyor."
Kedi-fare
Pekin'in kaygı duyması gereken bir diğer konu da, Clark'a gore, Cinli web kullanıcılarının gelecekte sergileyebilecekleri tepkili tavırlar. Clark'a gore bu tavrın kaynağı sadece, orneğin, Google'ı hakkıyla kullanamamakla ya da Batılı sitelere rahatlıkla ulaşamamakla ilgili olmayacak;bunun da otesinde, yurticindeki sansurden duyulan rahatsızlıktan da kaynaklanacak.
Son yaşanan bir olay bunun işaretini verdi aslında. Yonetim mikro-blog olarak anılan twitter benzeri bir sitede yorum yapılmasını sağlayan duğmeyi etkisizleştirince, yaşanan gelişmeler, soz konusu kararın sadece uc gun ayakta kalabilmesiyle sonuclandı.
Mikro-blog sitesi daha sonra eski halinde calışmaya devam etti.
Clark bu durum hakkında şunları soyluyor: "Devlet ve Cinli web kullanıcıları arasında bir kedi-fare kovalamacası yaşanıyor."
"Sonucta kimin galip geleceğini merak ediyorum, gerci bunu soylerken Cinli yetkililerin kolayca pes etmeyeceklerinin de farkındayım."
Kaynak : vteknoloji
__________________
Cin sanal seddinde acık var![BT]
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●28 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Cin sanal seddinde acık var![BT]