Hıristiyan sanatının onemli klişelerinden 'son yemek' tablosunun zaman icindeki yorumlarını inceleyen bilimciler, masadaki porsiyonların gittikce buyuduğunu tespit etti


Hıristiyan sanatının onemli klişelerinden olan ve Hz. İsa’yı 12 havarisiyle birlikte son yemeğini yerken resmeden tabloların tarih icindeki seyri, tabakların, porsiyonların, ekmek olculerinin (dolayısıyla da gobeklerin) yuzyıllar boyunca buyuduğunu ortaya koyuyor.

Cornell Universitesi (ABD) araştırmacılarından Profesor Brian Wansink, kardeşi ilahiyat profesoru Craig Wansink ile birlikte unlu ressamlarca en eskisi 1000, en yenisi 1700 yılında yapılmış 52 “Son Yemek” tablosunu incelemiş. Ressamlarca icinde bulundukları donemin yemek alışkanlıklarını yansıtan resimlerde sofranın uzerindekiler, “cağımızın hastalığı” olarak nitelenen obezitenin cağlar boyunca nasıl geliştiğini gozler uzerine seriyor.

Universite’nin Gıda ve Marka Laboratuarı’nda gorevli araştırmacılar, İsa’nın zamanında bolunmemiş bir ekmek somununun genişliğinin, bir kişinin kafasının iki katını aşmadığı varsayımından hareket ederek, resimlerdeki yemeklerin miktarını havarilerin ortalama kafa genişliği ile karşılaştırmışlar.

El Greco, Leonardo Da Vinci, Lucas Craach ve Rubens gibi cağlarının unlu isimlerinin imzalarını da taşıyan tablolar, 1000 ile 1700 yılları arasında porsiyonların yuzde 69, tabak buyukluklerinin yuzde 65, ekmek buyukluğunun yuzde 23 artmış olduğunu gosteriyor.

Resimlerdeki porsiyon miktarlarındaki değişimin, teolojiden cok cağın kulturunu yansıttığına işaret eden Craig Wansink, “Yemek miktarındaki artışın dini bir nedeni yok. Ola ki yemekler gercekten buyudu ya da insanların yemeğe olan ilgileri arttı” diyor.

Brian Wansink de resimlerin “yaşamın sanatı izlediğini” gosterdiğini kaydederek, “Son bin yıl icinde gıda uretiminde, erişilebilirliğinde, guvenliğinde, miktarında, ve ucuzluğunda radikal artışlar olduğunu” dile getiriyor.

Weight Concern (Ağırlığını Gozet) adlı bir hayır kurumunda obezite diyetisyeni olan Charlene Shoneye, trendin cağımızda da surduğunu belirterek, 20 yıl once fastfood restoranlarda patates kızartmasının 20 gramlık paketlerde olmasına karşılık gunumuzde paket buyukluklerinin 60 grama kadar cıkmasına karşılık yine de insanların tum paketi tukettiğine işaret ediyor.
__________________