Cumhurbaşkanı Abdullah Gul'un Cin ziyaretinde gundeme gelen Cinli motorlu taşıt ureticisi Dongfeng Motor Company'nin (DFM) Turkiye'de uretim yatırımı yapmasına ilişkin ilk resmî imza atıldı.

Dun imzalanan anlaşmaya MGY Otomotiv Başkanı M. Gokhan Yeşilkaya ve DFM Başkanı Guo Zhenfu imza koydu. Cin'in ucuncu buyuk otomotiv ureticisi DFM'nin Turkiye'de fabrika kurması icin girişimlerde bulunan MGY Otomotiv Başkanı Gokhan Yeşilkaya, uretim kapasitesinin en az yıllık 50 bin adet olacağını, teşviklerden yararlanmak icin bu yıl sonuna kadar yer konusunda karar verilmesi gerektiğini soyledi. DFM Turkiye temsilciliğini iki yıl once aldıklarını ama yapılacak yatırımda kendilerinin cok sembolik bir hisseyle yer alacaklarını belirten Yeşilkaya, "Tekstil ve muteahhitlik işinde yoğunlaştık. Otomotiv alanında yatırımcı değiliz. Sozu devlet yetkilileri aldı, fabrikayı DFM yapacak. Ben ise yatırımın gelmesi icin elimden geleni yapıyorum. Bu iş icin sadece bu ay uc kez Cin'e gittim. Tek amacım bir fabrika kurulsun, bin insana iş kapısı acılsın, bu bana yeter." dedi.
İmza icin Turkiye'ye gelen DFM Yonetim Kurulu Başkanı Guo Zhenfu, yatırımın hayata gecmesi icin onemli bir aşamaya gelindiğini soyledi. MGY Otomotiv Genel Muduru Omer Cardak ise fabrikanın yeri konusunda hukumet tarafından uc alternatif şehir belirlendiğini soyledi. Başbakanlık Yatırım Ajansı ile birlikte geliştirilen proje icin İzmir, Konya ve Gaziantep illerinin gundemde olduğunu belirten Cardak, "Hangisi daha avantajlı olursa yatırım o şehirde olacak. DFM, Cin'in 130 milyon nufuslu bir eyaletine ait devlet şirketi. İşi ciddi tutuyorlar." dedi. Yatırım tutarının 250 milyon doları bulması bekleniyor.
Turkiye'de yapılacak uretimin sadece ic pazara değil Avrupa, Ortadoğu, eski Doğu Bloku pazarlarına yonelik olacağını anlatan Cardak, uretilecek modellerin bugun satışı da gercekleştirilen mini ticari araclar ile bir minivan modeli olacağını dile getirdi. Fiyatları 13-14 bin TL'den başlayan DFM aracların gecen yıl yaklaşık 2 bin 500 muşteriye ulaştığını ifade eden Cardak, bu yılki pazar hedefinin ise 3 binin uzeri olduğunu soyledi.

veteknoloji