Google’ın yonetim kurulu başkanı Eric Schmidt, ABD Ulusal Guvenlik Dairesi’nin (NSA) neden olduğu casusluk krizi hakkında acıklamada bulunan yoneticiler kervanına katıldı.
Schmidt, hukumetin daha şeffaf olması gerektiğini belirtirken, casusluk operasyonları hakkında bir yargıya varmaktan kacındı.
NSA’nın kuresel casusluk programı PRISM kapsamında ABD’li teknoloji devleriyle bilgi alışverişi yaptığı yonundeki iddialar, Facebook, Google ve Yahoo gibi bircok şirketi baskı altına almıştı. Hafta icinde Obama hukumetini eleştiren acıklamalarda bulunan Yahoo CEO’su Marissa Mayer ve Facebook’un patronu Mark Zuckerberg’in ardından, Google’ın ustu duzey yoneticisi Eric Schmidt de NSA’yı eleştirdi.
New York’ta New America Foundation derneğinin etkinliğinde konuşan Schmidt, ‘NSA’nın gercekleştirdiği gozetim faaliyetleri hakkında toplumsal tartışma yapmanın zamanının geldiğini’ soyledi. Schmidt, ‘casusluğu modern hayatın bir parcası olduğunu da’ kabul etti.
Schmidt, “Yıllardır casusluk faaliyetleri yapılıyor. Bu konuda bir yargıya varmak istemiyorum. Hukumet kaynaklı casusluk toplumumuzun doğasında var” dedi.
'BALKANIZATION' TEHLİKESİ
Google’ın Yahoo gibi ABD Yabancı İstihbarat Denetmele Mahkemesi’ne (Fisa) başvurarak daha fazla şeffaflık talep ettiğini belirten Schmidt, NSA’nın bircok teknoloji şirketi gibi Google’ın sunucularına da bağlantısı olduğu iddiasını reddetti.
Schmidt, yine de NSA’nın nasıl faaliyetler gercekleştirdiğini tartışmanın meşru olduğunu belirtti ve “Kendimize bakıp şunu sormalıyız: Bu istediğimiz şey mi?” dedi.
2001’den bu yana Google’da gorev yapan Schmidt, “Yaşananların getirdiği en buyuk tehlike, ulkelerin internetlerini şifreleme altına almaya calışacakları... ‘Balkanization’ dediğimiz bu kavram altında ulkeler interneti bolecek ve daha spesifik hale getirecek” dedi.
Boyle bir gelişmenin cok olumsuz olacağını belirten Schmidt, “Bu şekilde internetin calışma şekli bozulur. Benim en cok endişe ettiğim şey de bu” dedi.
Kaynak