Ses kayıt teknolojileri mucidi Dolby hayatını kaybetti.

Dolby Laboratories'in kurucusu Ray Dolby, 12 Eylul'de 80 yaşında oldu.

Dolby ismi bircoğumuz icin yabancı değil. Bazılarımız bu ismi sinemada filmlerden once gorduğumuz Dolby Digital ya da Dolby Surround logolarından biliyor. Bazılarımız ise kasetcalarlar uzerinde bulunan, kasetlerdeki "hıss" sesini azaltmak icin kullanılan tuşun uzerindeki yazıdan hatırlıyor.
Ray Dolby, 1965'te kurduğu kendi soyadını taşıyan firma ile ses teknolojisi ve ses muhendisliği alanlarında cok onemli yenilikler yapmıştır. Bunlardan birincisi ses bantlarında bulunan dip gurultusunu azaltmaya yarayan "noise reduction" sistemidir.
Ben, Dolby ismini ilk defa 1970'lerin sonunda ev tipi bir muzik setinde gormuştum. Uzerinde Dolby Noise Reduction yazan duğmeye basınca kasetteki dip gurultusu ya da yaygın olarak kullanılan ifade ile "hıss" sesi azalıyordu.
Daha sonraları, 1980'lerin ortalarında, muzik kayıtları icin profesyonel studyolara girip cıkmaya başladığımda buradaki bant kayıt cihazların bircoğunun uzerinde de bu ozelliğin bulunduğunu gordum.
Bugun artık muzikler dijital cihazlarla kaydediliyor ve dinleniyor, bu yuzden Dolby Noise Reduction kullanılmıyor ama dijital cağdan oncesini yakalamış hem benim gibi ses kayıt ile profesyonel olarak uğraşanlar hem de muzik meraklıları icin Dolby ozel bir isim isim olarak anılarımızda kalacak.

Adına kayıtlı 50 patent
Dolby'nin yaptığı en onemli yeniliklerden bir diğeri ise sinema teknolojisi icin Dolby Stereo (1975), Dolby Surround (1982) ve Dolby Digital (1991) adını verdiği sistemleri geliştirmiş olmasıdır.
Bu sistemler, gunumuzde sinema ve ev sinemalarında kullanılan modern ses teknolojilerinin şekillenmesine ve standart haline gelmesine onculuk yapmıştır.
Yaptığı işleri ve bunun yanı sıra adına kayıtlı 50 adet patent bulunduğunu da duşunduğumuzde Ray Dolby'i "mucit" olarak nitelendirmek sanırım hic yanlış olmaz. Dolby aynı zamanda iki Oscar ve bir Grammy odulu sahibidir.
Ray Dolby kuşkusuz cok iyi bir muhendisti ama bence onun bu başarısının altında yatan, onu surekli bir lokomotif gibi başı cekmesini sağlayan ve yenilikler yapmaya zorlayan sebep, muzik ve sinemaya duyduğu aşktı.

Kaynak