
Emniyet verilerine gore bilişim sucları en cok İstanbul'da işleniyor. Tefecilik suclarında birinci olan Mersin ise bilişim suclarında ikinci sırada yer alıyor.
Kullanılan kredi kartı ve banka kartlarındaki hızlı artış, banka ve finans kurumlarına karşı işlenen sucların da artmasına neden oluyor. Suc şebekelerinin hedefleri banka ve finansal kurumlar, buyuk şirketler, devlet kurumları olabildiği gibi bireyler de olabiliyor. Kacakcılık ve Organize Suclarla Mucadele Daire Başkanlığı'nın (KOM) tespitine gore bilişim sucları bireysel olarak değil, organize suc şebekeleri tarafından işleniyor. Bu suc turu genellikle, mevcut teknoloji, toplumsal, idari, hukuki durum ve değişiklikler suistimal edilerek yapılıyor.
KOM Daire Başkanlığı koordinesinde 2009 yılında il KOM birimleri tarafından 2 bin 871 adet operasyon gercekleştirildi. 2009 yılında meydana gelen bilişim sucları olay ve şupheli sayıları ise şoyle: Bin 511 banka ve kredi kartı dolandırıcılığı olayında 2 bin 176 şupheli; 550 interaktif banka dolandırıcılığı olayında bin 113 şupheli; 353 bilişim sistemlerine girme, sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme, değiştirme olayında 534 şupheli; 412 internet aracılığıyla nitelikli dolandırıcılık olayında 731 şupheli; 45 diğer olaylarda 116 şupheli yakalandı. Toplam 2 bin 871 olayda 4 bin 670 şupheli gozaltına alındı.
Bilişim sucları olay sayıları, illere gore incelendiğinde ilk sırada 2 bin 55 olay ile İstanbul, ikinci sırada 152 olay ile Mersin, ucuncu sırada ise 105 olay ile Adana yer alıyor. Banka ve kredi kartı dolandırıcılığı sucu incelendiğinde ise ilk sırada bin 205 olay ile İstanbul, ikinci sırada 70 olay ile Mersin, ucuncu sırada ise 48 olay ile Gaziantep geliyor.
Bilişim sucları olay sayıları illere gore değerlendirildiğinde de ilk sırada 53 olay ile İstanbul, ikinci sırada 46 olay ile Mersin, ucuncu sırada 26 olay ile Bursa bulunuyor.
'UYUYAN HESAP' UZERİNDEN DOLANDIRICILIK YAPILIYOR
Daha onceki yıllarda olduğu gibi gercekleştirilen operasyonların, banka ve finans kurumlarına karşı işlenerek karşılığında maddi menfaat sağlanan suclara karşı yoğunlukta olduğu gozlendi. Banka ve kredi kartı suclarına karşı toplumdaki farkındalığın, kart kullanımındaki artış hızı ve yaygınlığının gerisinde kalmış olması da bu suc turlerindeki artışın bir diğer sebebi olarak değerlendiriliyor.
Ayrıca KOM Daire Başkanlığı koordinesinde gercekleştirilen operasyonlarda "uyuyan hesap" şeklinde tabir edilen, internet bankacılığı işlemlerine acık olmayan, uzerinde uzun sure işlem yapılmayan hesaplara ait muşteri bilgilerinin, suc orgutu uyelerince ceşitli yollarla ele gecirildiği ve ele gecirilen bu bilgiler aracılığı ile dolandırıcılık yapıldığı tespit edildi.
Bu bilgilerle duzenlenen sahte kimliklerle bankalara muracaat edildiği veya telefon bankacılığı aracılığı ile soz konusu hesaplara internet bankacılığı kullanıcı şifresi alındığı ve muşteriler tarafından bankaya bildirilen irtibat telefon numarasının değiştirildiği ya da ilgili telefon operatorune sahte kimliklerle kayıp-calıntı muracaatında bulunularak yenisinin alındığı belirlendi.
Bilişim sucları istatistiki verileri incelendiğinde, Turkiye genelinde bilişim alanında en fazla işlenen suc turu, banka ve kredi kartı dolandırıcılığı, bu suc turunu interaktif banka dolandırıcılığı ve bilişim sucları ve dolandırıcılığı takip ediyor. Ayrıca, bilişim sistemlerine girme, sistemi engelleme ve bozma, verileri yok etme ve değiştirme sucları da bilişim sucları ve dolandırıcılığı kapsamında değerlendiriliyor.
veteknoloji.com
__________________