

Cep telefonları 5 TL'ye 3 ay acık kalacak.
1 Nisan'dan itibaren faturasız telefon hattına 5 TL'lik yukleme yapılan hat 3 ay, 10 TL'lik yukleme yapılan hat 6 ay acık kalacak
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, ''Kontorden para birimine geciş cok onemli bir tuketici hakkı ve tuketici menfaati. Tuketici goruşmesinin tutarını ve kalan konuşma suresini TL olarak bilecek'' dedi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, cep telefonu operatorlerinin 1 Nisana kadar ''on odemeli goruşmelerde kontor yerine para birimi uygulaması''na gececeklerini hatırlattı. 1 Nisan'dan itibaren faturasız telefon hattına 5 TL'lik yukleme yapılan hat 3 ay, 10 TL'lik yukleme yapılan hat 6 ay acık kalacak
Kontor uygulamasının ''muamma'' olarak nitelendiren Acarer, hic kimsenin kontoru tam olarak tarif edemediğini soyledi. Yapılan duzenlemeyle cep telefonu ile yapılan goruşmelerin 1 Nisandan itibaren kontor olarak değil TL olarak tanımlanacağını dile getiren Acarer, şunları kaydetti:
''Kontorden para birimine geciş cok onemli bir tuketici hakkı ve tuketici menfaati. Tuketici goruşmesinin tutarını ve kalan konuşma suresini TL olarak bilecek. İstenirse, goruşme bedellerinin detayı 6 ay oncesine donecek kadar verilecek. Faturalı hatlarda bu mumkundu, on odemeli hatlarda bu yoktu. On odemeli hatlara da bunun getirilmesi son derece onemli.''
HATLARA EN AZ 5 TL YUKLENECEK
On odemeli hatların 3 ay icinde 100 kontor yuklenmemesi durumunda 1 ay sure ile aramaya kapatıldığını, 1 aylık surede yukleme yapılmaması durumunda ise kullanıma kapatıldığını hatırlatan Acarer, vatandaşlardan gelen talep uzerine bu konuda bir duzenleme yaptıklarını soyledi. Operatorlerin aboneleri, en az yaklaşık 20 TL tutarında 100 kontor almaya zorladıklarını anlatan Acarer, şoyle konuştu:
''Aldığımız Kurul kararına gore, 1 Nisandan itibaren on odemeli hat kullananların 3 ay icinde yukleme yapmaları gereken miktar 5 TL olacak. Abonelerin 10 TL ve uzeri yukleme yapmaları veya bu abonelere 10 TL ve uzeri transfer edilmesi durumunda hatların aktif kullanılabildiği sure 6 ay olacak.
SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?
Kullanıcılar on odemeli hatlara yukleme yapmasının ardından, işletmeci tarafından ucretsiz olarak gonderilecek mesajla, şebeke ici ya da şebeke dışı yapılacak goruşmelerin tarife dakika ucretleri ile SMS ve MMS birim ucretleri hakkında bilgilendirilecek.
On odemeli hat kullanıcıları, her bir hizmeti kullanmalarının ardından aldıkları hizmete yonelik olarak kullanım miktarına (saniye ve adet), kullanım tutarına (TL/Kr) ve kalan tutara (TL/Kr) ilişkin bilgilendirme mesajını ucretsiz alabilecek.
Abonelerin en az son altı aylık kullanım detayı bilgilerini alabilmelerine ve on odemeli hat abonelerinin aylık kullanım detayı bilgilerini SMS, cağrı merkezi gibi yollarla talep edebilmelerine imkan sağlanacak. Ayrıca abonenin talep etmesi halinde posta yoluyla bu kullanım detayları gonderilebilecek. Aboneler, kullanım detayı bilgilerine, gerekli guvenlik tedbirleri sağlanarak, internet uzerinden de ucretsiz olarak erişebilecek.
ACİL ARAMALAR İCİN 5 LİRALIK KARTLARIN DA PİYASAYA SURULMESİNİ İSTİYOR
Tuketiciler Birliği, GSM operatorlerinin acil aramalar icin 5 liralık kartları da piyasaya surmesini istiyor.
Tuketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, AA muhabirine yaptığı acıklamada, 1 Nisandan itibaren cep telefonlarında kontorun yerine kuruşla goruşmenin geleceğini soyledi.
Bu yeniliğin tuketicinin lehine olacağını ifade eden Kaya, vatandaşların on odemeli goruşmelerde daha karlı olacağını belirtti.
Kaya, mevcut uygulamada GSM operatorlerinin fiyatlandırmasının farklı olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
''Orneğin bir firmanın ucretlendirmesi 6 saniyede 1 kontor şeklinde oluyor. Yani 6 saniyelik goruşmeye de 60 saniyelik goruşmeye de aynı ucreti oduyorsunuz. 66. saniyede ikinci kontor alınıyor. Kuruşa gecince konuştuğunuz kadar kuruş odeyeceksiniz.
Ayrıca parca kontor satışı duracak. Gece saatlerinde 20 liralık 100 kontore 25-30 lira ucret odenmesi son bulacak. Şimdilik tuketici aleyhine bir durum gorunmuyor ancak ulkede getirilen her guzelliğin maliyet getirdiği unutulmamalı.''
Uygulamanın başlayacağı 1 Nisandan itibaren gizli zam olabileceğini, firmaların farklı ucretlendirmeye gidebileceğini belirten Kaya, ''6 saniyede bir kuruş alınması uygulamasında değişiklik yapıp, tuketiciden fazla kazanc sağlama yoluna gidebilirler. Biz 1 Nisandan itibaren her şeyi yakından takip edeceğiz'' dedi.
Kaya, on odemeli goruşme yapanlar icin kolaylık sağlanmasını da isteyen Kaya, ''Acil aramalar icin 5 liralık kartların da cıkarılmasını bekliyoruz. Bir kişi acil olarak bir yeri aramak isteyecek ve cebinde sadece 5 lirası var. 20 liralık kart alamayacağı icin goruşme yapamayacak. Bu kişinin goruşebilmesi icin 5 liralık kartlara ihtiyac olacak'' diye konuştu.
TUKETİCİNİN ''KONTOR MUCADELESİ'' SONUC VERDİ
Tuketicilerin Birliğinin girişimleri uzerine, 1 Nisan tarihinden itibaren, vatandaşlar iletişim hizmetlerinde kontor yerine goruşme ucretini dakika ve saniye olarak satın alıp, aynı şekilde kullanacak.
Tuketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinc, AA muhabirine yaptığı acıklamada, sabit ve cep telefonu operatorlerinin uyguladığı kontor sisteminin, bu firmaların coğuna haksız kazanc sağladığını, tuketicinin de zarara uğradığını iddia etti.
Dinc, Tuketiciler Birliği olarak, bu konudaki ilk şikayeti 2003 Mayıs ayında Telekomunikasyon Kurumu'na yaptıklarını, verdikleri hukuk mucadelesinden 2009 Ekim ayında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) nihai kararı vermesiyle sonuc aldıklarını soyledi.
BTK'nın verdiği 6 aylık sureyi iletişim kuruluşlarının sonuna kadar kullandıklarını ve ''kontorden paraya gecme'' kararını 1 Nisanda uygulama kararı aldıklarını, bu da reklamlarıyla ''bu kararı kendi istekleriyle vermişler gibi'' duyurmaya başladıklarını soyledi.
Bunun Tuketiciler Birliğinin, dolayısıyla Turk tuketicisinin bir başarı, kazanımı olduğuna dikkat ceken Dinc, şunları kaydetti:
''1 Nisan tarihinden itibaren, iletişim hizmeti sağlayan şirketler kafa karışıklığına, tuketicinin mağduriyetine neden olan kontor sisteminden para sistemine, yani gercek zaman sistemine geciyor. Kontoru 15 saniye yapan da 60 saniye kabul eden firma da vardı.
Şirketler haksız kazanc elde ediyordu. Yani bir kontor, bazı firmalarda 15 saniye, kiminde 40 saniye, kiminde ise 60 saniyeydi. Ancak vatandaşın bundan haberi yoktu, cunku vatandaş yeterince bilgilendirilmiyordu, bilgilendirilmek istenmiyordu. Artık herkes, kontor yerine goruşme ucretini dakika ve saniye olarak satın alıp, yine aynı şekilde kullanacak.''
''Bu bir modern soygun'' olduğunu iddia eden Dinc, ''Artık bu donem kapanıyor, vatandaş 15 saniye konuşup, bir dakika sandığı ancak daha az sure uygulanan bir kontor odemek zorunda kalmayacak. Artık 30 saniyelik kontor yukleyip bu satın aldığımız 30 saniyeyi 30 saniye kullanabileceğiz'' dedi.
TUKETİCİ ŞİMDİ DE ''FARKLI BİR OPERATORU ARIYORSUNUZ'' UYARISI İSTİYOR
Kontor mağduriyetinin sona erdiğini ancak operatorler arası numara taşıma nedeniyle, vatandaşın, aradığı numaranın diğer operatore gectiğinin kavrayamadığını, bu nedenle abonelerin yuksek faturalarla karşılaşabildiğini vurgulayan Dinc, şoyle devam etti:
''Şuan, farklı operator arandığında, sadece bip sesi uyarısıyla karşılaşılıyor. Bu uyarıyı coğu kez vatandaşlar fark edemiyor ve 'kendi operatorum' diye başka operatore gecmiş bir telefonla saatlerce goruşuyor. Bu nedenle fatura da bir hayli şişiyor.
Bize oyle başvuruyor yapılıyor ki, kişiye 2 bin lira fatura geliyor. Bir kac milyar cep telefonu faturasıyla neye uğradığını şaşıran bu kişiler ise ya da inşaatta calışan işci ya da sabit gelirli memur oluyor. Bunun icin ilgili kurumlara, tuketicinin bu mağduriyetinin onlenmesi icin, farklı operatore gecen numaralar aranırken 'şuan farklı bir operatoru arıyorsunuz' şeklinde sesli uyarı dinletisi konulması gerekiyor. Yoksa mağduriyetler, şirketlerin ise haksız kazancları devam edecek.''
__________________