Duyunca nasıl bir lise acaba diyenlerdendim, araştırdım ve burada da paylaşıyorum. Umarım birilerine faydalı olur.
Sosyal Bilimler Lisesinin ozellikleri nelerdir?
Milli Eğitim Bakanlığı, sosyal alanda iyi yetişmiş, kultur alanına zenginlik ve ufuk kazandıracak bireyleri yetiştirmek amacıyla Turkiye'de ilk kez, 2003 - 2004 Eğitim-Oğretim sezonunda İstanbul'da Sosyal Bilimler Lisesi acıldı. Daha sonra değişik illerde de Sosyal Bilimler Liseleri acılmıştır. Sosyal Bilimler Lisesinin kuruluş amacı sozel alanlarda başarılı, ''sosyal zekÂsı yuksek'' oğrencilerin eğitim-oğretim gormesidir.
Milli Eğitim Bakanlığının Sosyal Bilimler Lisesi acmasının amacları şu şekilde ozetlenebilir:
· Sosyal Bilimler ve Edebiyat alanında ihtiyac duyulan ustun nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesine kaynaklık etmek,
· Zek duzeyleri ile edebiyat ve sosyal bilimler alanındaki ilgi ve yetenekleri ust duzeyde olan oğrencileri bu alanlarda yuksek oğretime hazırlamak,
· Oğrencilerin bilimsel, kulturel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilecek duzeyde yabancı dil oğrenmelerini sağlamak,
· Oğrencileri araştırmaya yonelterek, sosyal bilimler alanında yeni buluşlara ilgi uyandıracak ortam ve şartları hazırlamak.
· Siyaset ve burokrasiye de kulturlu; devleti ve demokrasiyi iyi tanıyan, ona işlerlik kazandıracak elemanları yetiştirmek.
Sosyal Bilimler Lisesisin Ozellikleri:
· Okul yatılı (isteğe bağlı) ve karma eğitim yapıyor.
· Okulda en az 2 dil mutlaka oğretiliyor.
· Oğretmenler Milli Eğitim camiasından seciliyor.
· Bu okulda ders vermek isteyen universite oğretim gorevlilerine de okulun kapısı acık.
· Bu okulun kendine ozgu belli bir yonetmeliği bulunuyor.
· Ders kitapları, klÂsik ders kitapları şeklinde değil.
· Okul şekli de klÂsik okul gibi değil.
· Bir derste bir konumda olan sıralar, başka derslerde başka konumlarda olacak şekilde duzenleniyor.
· Okul 2003–2004 yılı hazırlık sınıfına oğrenci aldı. Okulda 24'er kişilik sınıflar bulunuyor.
Sosyal Bilimler Lisesinin Eğitimi:
· 1 yılı İngilizce hazırlık olmak uzere toplam 5 yıllıktır.
· Sınıf mevcutları 24 olan, karma-yatılı=>(isteğe bağlı) bir okuldur.
· Okulda dil dersleri, insan ve toplum uzerine psikoloji, tarih, ekonomi gibi dersler bulunur.
· Sosyal bilimlerin ağırlıkla okutulacağı lisede oğrencilere uluslar arası denkliği olan bir diploma verilir.
Sosyal Bilimler Lisesinin Bulunduğu İller:
· Samsun
· İstanbul
· Ankara
· Erzurum
· Kayseri
· Aydın
· Sakarya
· Mersin
· Konya
· Kocaeli
· Gaziantep