2007 yılını rekor bir gelir ile kapatacağı donanım dunyasının ekonomi gundemi dahilinde konuşulan Foxconn, gectiğimiz sene icerisinde yapılandırdığı ve Mars modeli ile kullanıcıların beğenesine sunduğu Quantum Force serisi anakart ailesini 2008 yılı ile birlikte pek cok yeni model ekleyerek genişletecek. Overclock komunitesi tarafından yakından tanınan onemli hız aşırtma ustalarından Shamino'nun Quantum Force serisi icin Fonxconn'a teknik danışmanlık yaptığıını ve firmanın gectiğimiz sene DFI gibi konusunda uzman bazı firmalardan muhendis transfer ettiğini de hatırlatarak haberimizin detaylarına girelim.
Foxconn'un Quantum Force serisi dahilinde hazırladığı ilk modeli olan P35 yonga setli Mars, ses getirmeyi başlamıştı. Firmanın High End segmentinde overclock odaklı ilk guclu cozumu olan Mart başta Gladiator adlı BIOS'un da yer alan ozel hız aşırtma menusu ile dikkatleri cekerken genel başarımı ile de kullanıcılarını tatmin edebilmişti. Tabi firmanın ilk deneyimde bu kadar ses getirmesi yeni gelecek modeller konusunda da donanım meraklılarını heyecanlandırmaya başladı bile. Foxconn Quantum Force serisi dahilinde kullanıcılar ile buluşacak yeni anakartı Intel'in resmi duyurusunu Şubat ayı icerisinde yapması beklenilen X48 yonga setli BlackOps olacak.
[IMG]http://img526.**************/img526/9748/foxx4887e9377dx5.jpg[/IMG]
Foxconn'un Quantum Force serisi dahilinde cıkacak olan X48 yonga setli yeni anakartı BlackOps ozellikle hış aşırtmacılara yonelik olarak hazırlandığına dair onemli ipucları iceriyor. Zira urunun en dikkat cekici ozelliği anakart uzerinde kullanılan ozel soğutma sistemi. Bu sistemin detaylarından da daha once sizleri haberdart etmiştik. Kullanılan gelişmiş pasif soğutma duzeneği pasif olmasının da otesinde sıvı soğutma, kuru buzve sıvı azot ile de kullanılabildiği ve bu sayede işlemcinin soğutulmasına odaklanan hız aşırtma severlerin yonga setini de aynı zamanda benzer soğutma yontemi ile serinletebilecekleri ifade ediliyor.
Katı kapasitor zengini olan ve kaliteli komponentlere sahip olduğu daha ilk bakışta anlaşılan anakartın bir başka dikkat cekici detayı ise guney koprusu uzerinde kullanılan ozel logo. Bilenler olabilir ama olmayanlar icin bu logonun Foxconn'un Quantum Force serisinin logosu olduğunu da hatırlatalım. Intel'in LGA775 formundaki satılmakta olan işlemcilerinin yanı sıra 1600MHz'e FSB'ye sahip olan QX9770 de dahil olmak uzere cıkacak 45nm uretim teknolojisine sahip işlemcilere destek veren anakart 800/1066/1333/1600MHz fsb desteğine sahip olacak.
Anakart DDR3 bellek desteği ile geliyor. 4 adet DIMM slotu uzerinden 8GB'a kadarDDR-1600MHz'e kadar resmi bellek desteği sağlanabiliyor. Ozellikle 2008 yılının ilk yarısı icerisinde DDR3 belleklerin fiyatlarında ciddi bir duşuş bekliyor. 3 adet PCIe X16 slotuna ve PCIe 2.0 desteğine sahip olan anakart uzerinde Crossfire yapabilmekte mumkun. Zaten butcesi elverişli pek cok kullanıcı cift grafik işlemcili ATi R680'nin iki tanesini Crossfire modunda Core 2 Extreme QX9770 işlemcisi ile birlikte X48 uzerinde buluşturabilmek adına gun saymaya başladı bile.
Guney koprusu olarak ICH9R yongasını kullanan anakart uzerinde cok sayıda SATA-II ve USB konnektoru yer alıyor. Farklı ve geniş yelpazede RAID konfigurasyonlarını destekleyen anakart ayrıca gigabit ethernet ve 8 kanal yuksek tanımlı ses gibi onemli ozellikler ile desteklenmiş durumda. Hata analizi icin LED ekrana da sahip olan anakart IDE desteği de sunmakta. Foxconn'un Quantum Force serisi dahilinde hazırladığı X48 yonga setli yeni anakartı BlackOps'un cıkış tarihi ve fiyatı henuz netleşmiş değil.
http://donanimbulteni.blogspot.com
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Foxconn BlackOps Quantum Force - X48 Yonga Setli Yeni Anakart