Dunyanın en unlu arama motoru Google, yıllardır değiştirmediği ve bu yuzden oldukca eleştiri aldığı ara yuzunde buyuk(!) bir değişikliklere gitti... Ancak bu buyuk değişiklik şimdilik sadece bazı kullanıcılar tarafından goruntulenebiliyor.

Google'da rutin aramalarımdan birini yaparken sonuc sayfasının farklı bir şekilde listelendiğini gordum. Heyecanla yenilikleri incelerken aynı zamanda bu değişikliği calışma arkadaşlarımla paylaştım.
Ancak bu paylaşımım ilginc bir durum ortaya cıkardı. Diğer arkadaşlarım herhangi bir değişiklik goremediklerini soyluyorlardı. Tam halusinasyon gorduğumu duşunurken bir arkadaşımın daha 'evet değişmiş' demesi ile bu kotu ruh halinden sıyrılıverdim. Peki, Google'da neler değişmiş?
ANA SAYFA
Oncelikle, ana sayfasında yer alan ve daha once buyutulen 'arama' bolumu golgeli bir cerceve ile suslenmiş ve butonlar gri degradeli hale getirilmiş. Arama yapacağınız kelime ile ilgili oneriler sunan layer penceresinde yazdığınız kelime 'vurgulu' bir şekilde yer alıyor.
Eee yani buyuk değişiklik dediğiniz, bir golge ve buton mu dediğinizi duyar gibiyim ama acele etmeyin.
ARAMA SONUC SAYFASI
Arama yaptıktan sonra daha once opsiyonel olarak acılıp kapanan 'Secenekleri goster' bolumu artık sol tarafta acık olarak geliyor. Sol menude yer alan seceneklerde Gorseller, Videolar, Haberler, Kitaplar, Bloglar, Guncellemeler, Tartışmalar secenekleri yer alıyor. Hemen altında Turkce sayfalar ce Turkiye'den sayfalar secenekleri bulunuyor.
Bu bolumun hemen altında asıl farkı oluşturan secenekler 'zamanlar' başlığı altında onumuze cıkıyor. en son, son 24 saat, gecen hafta, gecen ay, gecen yıl, ozel aralık gibi seceneklerin yer aldığı bolumde arama sonuclarını filtreleme imkanına kavuşuyorsunuz.
Standart gorunum sekmesinin altında ise sayfadaki gorseller, sayfa onizlemeleri, cevrilmiş arama secenekler yer alıyor.
Sayfadaki gorseller seceneği de oldukca dikkat cekici.
GORSEL ARAMALARI
Gorsel aramalarında daha once eklenen resmin hakim rengine gore aramanın yanı sıra 'Yuz arama' seceneği ile portre resimlere, 'cizim' seceneği ile de illustrasyon ve karikaturlere ulaşılabiliyor. Renkli veya siyah beyaz fotoğraf ve kucuk resim seceneklerinin de olduğunu belirtmeden gecmeyelim.
VİDEO ARAMALARI
Bu sekmede de videonun uzunluğu ile ilgili secenekler sunulmuş. 3 temel sure seceneği ise şoyle: Kısa (0-4 dak), orta (4-20 dak), uzun (20 dak. veya daha uzun)
DİĞERLERİ
Guncellemeler başlığı altında Google'ın twitter'a rakip uygulaması Buzz'daki mesajlara ulaşılabiliyor ve bu bolumde arama yapılabiliyor. Bloglarda ve haber gruplarında secenekler temel seviyede kalmış.
Bir de sayfanın en altında yer alan bol 'O'lu arama sayfa sıralamasının gorseli biraz daha belirgin ve hacimli hale getirilmiş.
Hani nerede?, Biz bu değişiklikleri goremiyoruz diyenler icin ekran goruntulerini aşağıda veriyorum.

Vteknoloji