Milli Eğitim Bakanı Nimet Cubukcu Turkiye Vodafone Vakfı’nın Adana’daki “İlk Adım” ana sınıfının resmi acılışını yaptı.
Turkiye Vodafone Vakfı, Anne Cocuk Eğitim Vakfı ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile hayata gecirilen “İlk Adım Programı” butun hızıyla devam ediyor. Program kapsamında Adana Bilge Kağan İlkoğretim Okulu İlk Adım ana sınıfının Milli Eğitim Bakanı Nimet Cubukcu’nun da katıldığı bir resmi torenle acıldı. İlk Adım Programı ile bugune dek okul oncesi eğitime erişimin duşuk olduğu 18 ilde toplam 180 anasınıfı acıldı.
Turkiye’de sadece %30 seviyelerinde olan okul oncesi eğitim oranını yukseltmek ve eğitimi yaygınlaştırmak amacıyla Turkiye Vodafone Vakfı (TVV), Anne Cocuk Eğitim Vakfı (ACEV) ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın işbirliğinde hayata gecirilen İlk Adım Programı kapsamında Adana’daki Bilge Kağan İlkoğretim Okulu İlk Adım ana sınıfının resmi acılışı yapıldı. Okul oncesi eğitimin tum gereklerini yerine getirecek ideal koşullarda donatılan ana sınıfı, Milli Eğitim Bakanı Nimet Cubukcu, Adana Valisi İlhan Atış, Okul Oncesi Eğitim Genel Muduru Remzi İnanlı, Vodafone Turkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, Turkiye Vodafone Vakfı Yonetim Kurulu Başkanı Rengin Onay ve ACEV Yonetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayla Goksel’in katıldıkları bir ziyaretle acıldı. Anadolu’da acılan ana sınıflarına yapılan ve Milli Eğitim Bakanı Cubukcu’nun da katıldığı bu ilk ziyareti basın yakından izledi.

Cubukcu: Bakanlık olarak cocuklarımızın ilk adımları gibi bizleri heyecanlandıran boylesine guzel projelerin her zaman destekleyicisiyiz

Okul oncesi eğitime erişimin duşuk olduğu illerde, hayata eşit fırsatla başlayamayan cocuklara kaliteli eğitim vermeyi hedefleyen İlk Adım Programı kapsamında duzenlenen torende Milli Eğitim Bakanı Nimet Cubukcu bir konuşma yaptı. Okul oncesi eğitime buyuk onem veren ve bu konuda kapsamlı calışmalar yuruten Cubukcu, ACEV ve Turkiye Vodafone Vakfı’nın hayata gecirdiği İlk Adım Programı’nda gelinen noktadan duyduğu memnuniyeti ifade ederek şunları soyledi:

“Turkiye Vodafone Vakfı, hepimizin bildiği gibi bircok sosyal sorumluluk projesi uyguluyor, bunların en onemlileri genellikle eğitimle ilgili. Turkiye Vodafone Vakfı ve ACEV gibi onemli vakıflarla boylesine onemli bir işbirliği yapmış olmaktan buyuk bir mutluluk duyuyoruz. Bugun bu iki değerli vakfımızın başlatmış olduğu İlk Adım Programı’nın guzel sonuclarından birini gormek icin buradayız. Programın temel hedefi, cocuklarımızın okul oncesi eğitime erişimlerinin oransal olarak artırılmasının yanı sıra alınan okul oncesi eğitimin kalitesinin de artırılması. Bugun ziyaret ettiğimiz bu sınıflarda aslında bu hedefin gercekleştiğini goruyorum. Cocuklarımızın ozellikle kendilerini ifade etme becerilerini kısaca gozlediğimiz zaman gercekten cok ileride olduklarını goruyorum. Bu proje kapsamında Turkiye Vodafone Vakfı ile 18 ilimizde 180 anasınıfı donatıldı. Yine bu sınıflarda gorev yapan 245 oğretmene ACEV tarafından iki aşamalı eğitim verildi. Proje illerinden bir tanesi de Adana. Okul oncesi eğitimde 2003 yılında Adana’da okullaşma oranı yuzde 7,3’tu. Bugun bu oran cok gelişme gostererek yuzde 32,6’ya yukseldi. Sonuc heyecan verici olmakla birlikte asla yeterli değil, asla tatmin edici değil. Adımlarımızı hızlandırmalı hatta koşmalıyız diyorum. Bakanlık olarak cocuklarımızın ilk adımları gibi bizleri heyecanlandıran boylesine guzel projelerin her zaman destekleyicisi olduğumu vurgulamak isterim. Bu anlamda Vodafone ve ACEV olmak uzere herkes teşekkur ederim.”

“Bilgi toplumuna doğru temel ihtiyaclardan biri okul oncesi eğitimin guclendirilmesi”

Vodafone Turkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray ise yaptığı konuşmada, “Turkiye’nin bilgi toplumu olarak geleceğini, bu yondeki toplumsal ihtiyaclarını goruyoruz ve bugunun cocuk ve genclerine, yani yarının yetişkinlerine odaklanıyoruz. Onların bilgiye ulaşabilen, bilgi teknolojilerinden yararlanmasını bilen, bilgiyi uretebilen yetişkinler olmaları icin calışıyoruz. Bilgi cağını yakalamış bir Turkiye’nin yetişkinleri olmalarını istiyoruz. Turkiye Vodafone Vakfı catısı altında yuruttuğumuz sosyal sorumluluk faaliyetlerimizi bu yaklaşım icinde surduruyoruz. "

İlk Adım Programı’nın Vodafone’un sosyal sorumluluk anlayışı doğrultusunda buyuk onem verdiği “eğitim” alanındaki uzun donemli yatırımlarının itici gucu olduğunu belirten Timuray şoyle devam etti:

“Turkiye’nin bilgi toplumu olma yolunda ilerleyebilmesi icin eğitim alanında temel ihtiyac ve onceliklerden biri okul oncesi eğitimin guclendirilmesidir. Vodafone Turkiye olarak ulkemizin gelecekte bilgi toplumuna donuşmesi icin uzun vadeli bir yaklaşımla ve kararlılıkla yatırımlarımızı surduruyoruz.”

Turkiye Vodafone Vakfı’ndan 8 milyon TL yatırım

Turkiye Vodafone Vakfı Yonetim Kurulu Başkanı Rengin Onay ise; “Turkiye Vodafone Vakfı’nı kurarken belirlediğimiz ‘bilgi toplumuna donuşumde etkin bir oyuncu olma’ vizyonumuza hız kesmeden devam ediyoruz. Vakfımız, 2007 yılından bu yana hayata gecirdiği projelere 8 milyon TL’lik yatırım yapmış, iki milyon kişinin hayatına dokunmuştur. Turkiye Vodafone Vakfı, Milli Eğitim Bakanlığımızın onceliği arasında olan okul oncesi eğitim alanında, uzun soluklu yatırımlarına aralıksız devam ediyor. Vakfımız, İlk Adım programı ile birlikte bugune kadar okul oncesi eğitim alanında 20 ilde, 302 sınıfta toplam 36 bini aşkın anne ve cocuğa ulaştı. İlk Adım programının 6 ayda kat ettiği mesafe bize gurur ve mutluluk veriyor. Bu projedeki işbirliği ve destekleri icin Milli Eğitim Bakanlığımıza ve ACEV’e teşekkur ederim. Ulkemizin butun cocuklarının eşit şartlarda eğitim gormesi icin tum gucumuzle calışmaya devam edeceğiz” dedi.

ACEV’den Turkiye Vodafone Vakfı’na teşekkur

Okul oncesi eğitim alanına yaptığı katkılardan oturu Turkiye Vodafone Vakfı’na teşekkurlerini sunan ACEV Yonetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayla Goksel ise; kamu, ozel sektor ve sivil toplum işbirliğiyle yurutulen boylesine buyuk ve uzun soluklu bir calışmanın Turkiye icin cok iyi bir ornek oluşturduğuna dikkat cekti. Goksel, proje kapsamında okul oncesi eğitimin yaygınlaşmasına katkıda bulunmaya ek olarak, cocuklara kaliteli bir anasınıfı eğitimi sunulmasına da buyuk ozen gosterildiğini belirtti.

Ideal fiziksel anasınıfı donanımı

Acılan ideal fiziksel donanımlı ana sınıfları ile cocukların zihinsel, sosyal, duygusal, fiziksel alanlardaki becerilerinin ve yaratıcılığının tam olarak geliştirilmesi amaclanıyor.

İlk Adım ile 200’u aşkın oğretmene duzenli eğitim

“İlk Adım” Programı dahilinde, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gorevlendirilen oğretmenlerin, alanlarında daha donanımlı hale gelmeleri, uygulamaları bire bir etkileyecek bilgi ve beceriler kazanmaları icin eğitimler gercekleştiriliyor. Modern eğitimin gereklerine uygun şekilde acılan 180 ana sınıfının 200’dan fazla oğretmeni “Anne Eğitimi Programı” konusunda belli aralıklarla eğitim alıyor. ACEV merkezi eğitimcileri, uzmanlar ve akademisyenler tarafından verilen eğitimlerde, okul oncesi veli cocuk eğitim programı eğitimi, sınıf donanımı eğitimi, aile katılımı ve uygulamaları, sınıf yonetimi, anasınıflarında olcme ve değerlendirme, etkin oğrenme konularında bilgi veriliyor. Turkiye’nin dort bir yanında kısıtlı imkanlarla gorev yapan oğretmenler bir araya gelerek deneyimlerini paylaşma olanağı bulduğu bu eğitimlerin yanı sıra, ana sınıfına devam eden cocukların velilerine yonelik olarak da, anasınıfı oğretmenlerinin katılımı ile ebeveyn toplantıları duzenleniyor. Boylece kaliteli ve katılımcı eğitim modeli hayata geciriliyor. Mufredata uygun tasarlanan Cocuk Eğitim Programları ile eğitim iceriği zenginleştiriliyor, cocukların cok yonlu gelişimi destekleniyor.

veteknoloji