Okulların acılmasına sayılı gunler kala Milli Eğitim Bakanlığı yonetmelikte koklu değişikliklere gitti. Yapılan değişikliklerde en dikkat cekeni ise liselerde devamsızlık hakkı ile ilgili. Daha once ozursuz olarak yirmi gun okula gelmeyenler sınıfta kalırken bu sure yeni yonetmelikle on gune indirildi.

İlgili yonetmeliğin liselerdeki devam-devamsızlık ve ilişik kesme maddelerindeki değişiklikler ise şu şekilde:
MADDE 36- (1) Okula devam zorunludur. Veliler, oğrencilerinin okula devamını sağlamakla yukumludurler. Millî Eğitim Temel Kanununun 26 ncı maddesi gereğince okul yoneticileri, millî eğitim mudurleri ve mahalli mulkî idare amirleri oğrencilerin okula kayıt ve devamıyla ilgili gerekli tedbirleri alırlar.
(2) Uygulamayla ilgili olarak;
a) Devamsızlık yapan oğrenciler, ders oğretmeni tarafından yoklama fişine/e-Okul sistemine işlenir.
b) Gunluk toplam ders saatinin yarısından fazla derse gelmeyenlerin devamsızlığı bir gun, diğer devamsızlıklar ise yarım gun sayılır.
c) Ozursuz olarak art arda iki gun ve daha fazla devamsızlık yapan veya okula geldiği halde derse girmeyen oğrenciler hakkında disiplin işlemi uygulanır.
(3) Yurt icinde ve yurtdışında, bilim, tiyatro, spor, muzik, folklor, beceri yarışması ve benzeri eğitici-kulturel faaliyetlere ve bunların hazırlık calışmalarına katılan oğrenciler, okula devam edemedikleri sure icin izinli sayılır ve bu sure devamsızlık suresinden sayılmaz. Yurt icindeki faaliyetlere katılan oğrencilere millî eğitim mudurluklerince, yurtdışındaki faaliyetlere katılan oğrencilere ise mahalli mulki idare amirlerince izin verilir. Bu oğrencilerin başarı durumlarının belirlenebilmesi icin iki donem puanı almış olmaları gerekir.
(4) Devamsızlık yapan oğrencilerin durumları, aynı gun icinde velisine e-Posta veya diğer bilişim araclarıyla bildirilir. Ayrıca devamsızlığı alışkanlık haline getiren oğrencinin durumu, devamsızlığın her beşinci gunu bitiminde velisine bildirilerek, varsa oğrencinin ozur belgesini okul yonetimine teslim etmesi istenir. Ozursuz devamsızlığı 5 gunu, toplam devamsızlığı 40 gunu aşan oğrencinin velisi bilgilendirilerek okula devamının sağlanması istenir.
(5) Devamsızlık suresi ozursuz 10 gunu, toplamda 45 gunu aşan oğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır. Ancak kaynaştırma ve ozel eğitim gerektiren oğrencilerin toplam devamsızlık suresi 60 gun olarak uygulanır. Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve oğrenim hakkı bulunan oğrenciler takip eden oğretim yılında okula devam ettirilir. Sınıf tekrarı hakkı bulunmayanların okulla ilişikleri kesilerek Acık Oğretim Lisesi veya Mesleki Acık Oğretim Lisesine gonderilir.
(6) Oğrencinin devamsızlığıyla ilgili velisine yapılacak tebligat işlemleri, iadeli taahhutlu postayla yapılır. Gerektiğinde ayrıca tebligatla ilgili mevzuat hukumleri doğrultusunda bilişim araclarından da yararlanılır.
(7) Oğrencinin devamsızlık yaptığı sureye ilişkin ozur belgesi veya yazılı veli beyanı, ozur gununu takip eden en gec 5 iş gunu icinde okul yonetimine verilir ve e-Okul sistemine işlenir. Zorunlu hallerde ozur belgesinin teslim suresi okul yonetimince 20 iş gununu aşmamak uzere uzatılabilir.
(8) Telafi programlarına devam zorunludur. Oğrenciler devam etmek zorunda oldukları telafi programına ait ozurlu ozursuz toplam ders saatinin en az altıda biri kadar devamsızlık yapmaları halinde, puanları ne olursa olsun başarısız sayılırlar.
Sizce Liselerde Devamsızlık Hakkının 10 Gune Duşurulmesi Doğru Bir Karar mı ? Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.