İşte yeni lise eğitim kuralları 2013
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 7 Eylul'de yayınladığı Ortaoğretim Kurumları Yonetmeliği ile bircok uygulama değişikliğine gidildi.
- Bir cok kişi bu konu hakkında soru soruyordu umarım yararlı olur.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 7 Eylul'de yayınladığı Ortaoğretim Kurumları Yonetmeliği ile bircok uygulama değişikliğine gidildi. 12 yıllık eğitimle zorunlu hale getirilen lise eğitiminin kuralları yeni yonetmelikle sil baştan değiştirildi. Yeni yonetmeliğe gore yapılan değişiklikler ana hatlarıyla şoyle:
DEVAMSIZLIK HAKKI 10 GUN: Lise oğrencilerine ozursuz devamsızlık 10 gunle, ozurlu ozursuz toplam devamsızlık ise 45 gunle sınırlandırıldı. 2 gun ust uste mazeretsiz devamsızlık yapan oğrenciye disiplin cezası uygulanacak. Ayrıca velinin yazılı beyanı da ozur belgesi kapsamında değerlendirilecek ve devamsızlık konusunda velinin takip sorumluluk ve insiyatifi arttırılacak.
BAŞARI PUANI 50'YE CIKTI: Liselerde başarı puanı 45'ten 50 puana yukseltildi, Oğrencinin, ders yılı sonunda herhangi bir dersten başarılı sayılabilmesine yonelik puanlar yeniden belirlendi. Buna gore iki donem puanının aritmetik ortalaması en az 50 veya birinci donem puanı ne olursa olsun ikinci donem puanı en az 70 olan oğrenciler başarılı sayılacak ve sınıf gecebilecek. Uygulamadaki puan ve notla değerlendirme esasına dayanan ikili olcme değerlendirme sistemi kaldırıldı. Yerine sadece puanı esas alan tekli değerlendirme sistemine donuşturuldu.
ORTALAMA YUKSELTME SINAVI KALKTI: Ortalama yukseltme sınavları kaldırıldı, komisyon marifetiyle yapılan sorumluluk sınavları ise ilgili dersin oğretmeni tarafından yılda 2 kez yapılacak.
3 DERSTEN SORUMLU GECME: Sınıf bazında başarısız ders sayısı en fazla 3 olanlar 'sorumlu' olarak dersten gecebilecek. Alt sınıflar da dahil toplam 6 dersten başarısız olanların sorumlu olarak sınıf gecmelerine imkan getirildi.
SINAVA İTİRAZ HAKKI: Oğrencilere sınav notlarına itiraz hakkı tanındı.
MECBURİ ACIK LİSE: Ceşitli nedenlerle orgun ortaoğretimle ilişiği kesilen oğrencilerin acık oğretim lisesi ve mesleki acık oğretim lisesine yonlendirilecek.
18 YAŞ SINIRI: Liselere kayıt şartlarında da değişikliğe gidildi. Buna gore ortaoğretim kurumlarına kaydolmak icin ortaokulu veya imam-hatip ortaokulunu bitirmiş ve oğretim yılının başlayacağı tarihte 18 yaşını bitirmemiş olma şartı aranacak. Yaş şartını taşımayan oğrencilerin orgun ortaoğretim kurumlarına kayıtları yapılmayacak.
KAYITLAR ULUSAL ADRES VERİ TABANINA GORE YAPILACAK: Kayıtlar, oğrencinin e-Okul sistemi veya denklik belgesindeki bilgilerine gore yapılacak. Adres tespitinde ulusal adres veri tabanı ikamet adres bilgileri esas alınacak. Oğrencilerden kayıt icin başka belge istenmeyecek. Mesleki ve teknik ortaoğretim kurumlarına kayıt yaptıracak oğrencilerin sağlık durumlarının ilgili mesleğin oğrenimine elverişli olması gerekir. Bu durum, programın ozelliğine gore gerektiğinde sağlık raporuyla belgelendirilecek.
OZEL EĞİTİME İHTİYACI OLAN OĞRENCİLER İCİN GEREKLİ TEDBİR ALINACAK: Acık Oğretim Lisesi veya Mesleki Acık Oğretim Lisesinden naklen gelen oğrencilerin herhangi bir puan kullanmaksızın oğrenci alan orgun ortaoğretim kurumlarına kayıtları, oğrenim haklarının bulunması ve bu Yonetmelikte yer alan kayıt şartlarını taşımaları hÂlinde ders kesiminden yeni oğretim yılının başlangıcına kadar gecen sure icerisinde yapılacak. Ozel eğitime ihtiyacı olan oğrencilerin kayıtlarında millî eğitim mudurluklerince gerekli tedbirler alınacak.
DERS SURESİ 40 DAKİKA OLACAK: Ortaoğretim kurumlarında bir ders saati suresi 40 dakika olacak. Dersler arasındaki dinlenme sureleri okul yonetimlerince belirlenecek. Derslerin başlama, bitiş ve oğle arası dinlenme sureleri millî eğitim muduru veya ilgili mudur yardımcısı ya da şube mudurunun başkanlığında eğitim bolgesi danışma kurulu başkanlarıyla yapılan toplantıda ortaoğretim kurumlarının ozellikleri, uygulanan programlarıyla cevre ve ulaşım şartları dikkate alınarak belirlenecek. Ancak dersler arasındaki dinlenme suresi 5 dakikadan, oğle arası dinlenme suresi ise 45 dakikadan az olamayacak. İşletmelerde yapılan mesleki eğitim, yaz uygulamasıyla okul ve işletmelerde yapılan staj calışmalarında bir ders saati suresi 60 dakika olacak.
EVLENEN KİŞİ ACIK LİSEYE KAYIT YAPABİLECEK: MEB, yeni duzenleme ile evlenenlerin liseye kaydının yapılmayacağını Acık Lise ya da Acık Meslek Lisesine gonderileceğine karar verdi. Bir orgun eğitim okulunda okurken evlenenler ise okuldan ilişikleri kesilerek yine Acık Lise'ye kayıt yaptırabilecek. Daha onceki uygulamada evlenen oğrencilerin okulla ilişiği tamamen kesiliyordu.
ORTAOĞRETİM İLKELERİNDE DEĞİŞİKLİK: Buna gore ortaoğretim kurumları işlevlerini Turk millî eğitiminin genel ve ozel amac ile temel ilkeleri doğrultusunda, evrensel hukuka, demokrasi ve insan haklarına uygun; oğrenci merkezli, aktif oğrenme ve demokratik kurum kulturu anlayışıyla yerine getirecek. Yapılan değişiklikle, daha once ortaoğretim ilkeleri arasında yer alan “Oğrenciler, Ataturk ilke ve inkılÂplarını benimsemiş, temel demokratik değerler ile donanmış, araştırma, sorgulama, eleştirel duşunme, problem cozme ve karar verme becerileri gelişmiş; hayat boyu oğrenen, insan haklarına saygılı, mutlu bireyler olarak yetiştirilir” hukmu de diğer 16 fıkra gibi yururlukten kaldırıldı.
DERS DİLİ TURKCE OLACAK: Derslerin oğretimi Turkce yapılacak. Ancak ortaoğretime yerleştirmeye esas puanla oğrenci alan ve onunde hazırlık sınıfı bulunan ortaoğretim kurumlarında matematik ve fen bilimleri grubu derslerini birinci yabancı dille okutabilecek oğretmen bulunması ve en az 12 oğrencinin talep etmesi hÂlinde bu derslerin oğretimi birinci yabancı dille de yapılabilecek.
DERS SECİMİ e-Okul SİSTEMİ UZERİNDEN YAPILACAK: Derslerin secimi ve buna yonelik acıklamalar ders kesiminden once okul mudurluğunce oğrencilere duyurulacak. Ders secimi veli, sınıf rehber oğretmeni ve rehber oğretmenin bilgisi dÂhilinde oğrenci tarafından ders kesiminden haziran ayının son iş gunu mesai saati bitimine kadar e-Okul sistemi uzerinden yapılacak. Suresi icerisinde ders secimi yapmayan oğrencilerin dersleri okul yonetimince belirlenecek. 9. sınıfa yeni başlayan oğrencilerin ders secimleri ile secilen derslerde değişiklik yapılmasına ilişkin işlemler ders yılının ilk haftası icinde yapılacak.
HAFTALIK DERS PROGRAMINI OĞRETMENLER VE MUDUR BELİRLEYECEK: Okul yonetimince hazırlanan haftalık ders programı, oğretim yılı başında veya ders yılı icinde oğretmenler kurulunda goruşulecek. Okul mudurunun onayına bağlı olarak uygulamaya konulacak. Bu programda yonetici ve oğretmenlerin okutacakları derslerin gun ve saatlere gore dağılımı yapılacak ve ilgililere yazılı olarak imza karşılığı duyurulacak.
Haftalık ders programı duzenlenirken: okulların eğitim ortamı, oğretmen durumu, fizikî şartlarla pedagojik esaslar goz onunde bulundurulacak.
EUROPASS SERTİFİKASI VERİLECEK: Mesleki ve teknik ortaoğretim programlarından mezun olanlardan isteyenlere Avrupa Yeterlilik Cercevesi kapsamında, oğrenim suresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler iceren Europass sertifika veya diploma ekiyle alınan ve başarılan moduller, mesleki eğitim gorduğu veya stajını yaptığı işletmenin adını gosterir belge duzenlenecek.
DERS KİTAPLARINI BAKANLIK BELİRLEYECEK: Ders kitapları Bakanlıkca belirlenecek, Tebliğler Dergisi'nde veya elektronik ortamda yayımlanarak ilan edilecek.
Ders kitabı ya da ders kitabı yerine kullanılacak basılı veya elektronik ortamda hazırlanan eğitim ve oğretim arac, gerec ve materyallerinin temini ve kullanımıyla ilgili hususlarda Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Aracları Yonetmeliği hukumlerine uyulacak.
PUANLA OĞRENCİ ALAN OKULLARIN UYGULAMALARI: Kontenjanların ilanı, ortaoğretime yerleştirmeye esas puanla oğrenci alan okulların hazırlık veya 9. sınıfına alınacak oğrenci sayısıyla acılacak şube sayısı, her yıl Bakanlıkca belirlenen takvime gore ilce ve il millî eğitim mudurluklerince de onaylanarak Bakanlığın ilgili birimine elektronik ortamda bildirilecek. Bakanlıkca yapılan değerlendirme sonunda belirlenen kontenjanla tercih ve yerleştirmeye ilişkin acıklamalar kılavuzda ilan edilecek. Kılavuz yayımlandıktan sonra kontenjanlarda değişiklik yapılamayacak.
ORTAOĞRETİM KURUMLARI TANIMLANDI: Ortaoğretim kurumları, ortaokul veya imam-hatip ortaokulu uzerine oğrenim suresi dort yıl olan yatılı veya gunduzlu olarak eğitim ve oğretim veren kurumları olarak tanımlandı. Bu kurumlar; Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu liseleri, Anadolu oğretmen liseleri, guzel sanatlar liseleri ve spor liseleri, Anadolu imam-hatip liseleri ve imam-hatip liseleri, meslek liseleri, teknik liseler, Anadolu meslek liseleri, Anadolu sağlık meslek liseleri, Anadolu teknik liseleri mesleki ve teknik eğitim merkezleri ile ortaoğretimin genel lise, imam-hatip lisesi ve mesleki ve teknik ortaoğretim programlarını tek yonetim altında uygulayan cok programlı liselerden oluşacak. Sosyal bilimler liselerinde hazırlık sınıfı acılacak;
ORTAOĞRETİM KURUMLARI DONER SERMAYE KURACAK: Mesleki ve teknik ortaoğretim kurumlarında oğrenim goren oğrencilerin, doner sermaye aracılığıyla alınan siparişler ve yapılan işler uzerinde fiilen calışarak mesleklerini daha iyi oğrenmelerine ve oğrendiklerini pekiştirmelerine, girişimcilik bilinci kazanmalarına, okuldaki mevcut nitelikli insan gucu, makine potansiyeliyle atolye kapasitesinin ekonomiye kazandırılmasına ve benzeri amacların gercekleştirilmesine katkı sağlamak bakımından Bakanlıkca uygun bulunan ortaoğretim kurumlarının bunyesinde doner sermaye işletmesi kurulacak.
ORTAOĞRETİME GECİŞ ESASLARI BELİRLENDİ: Ortaokulu veya imam-hatip ortaokulunu bitiren oğrenciler, ortaoğretime yerleştirmeye esas puana veya yetenek sınav puanına gore veya herhangi bir puan kullanmaksızın tercihleri doğrultusunda ortaoğretim kurumlarına geciş yapacak. Merkezi yerleştirmeyle oğrenci alan ortaoğretim kurumlarına; Ortaoğretime yerleştirmeye esas puanı veya ozel yetenek, mulakat veya beden yeterliği sınav puanı ile tercihler doğrultusunda yerleştirme yapılacak. Yetenek sınav puanıyla oğrenci alan guzel sanatlar liseleri ile spor liselerine oğrenci alımı ve kayıt işlemleri Bakanlıkca belirlenen esas ve usullere gore yapılacak.
MESLEKİ VE TEKNİK ORTAOĞRETİMDE YARIM YATILILIK: Sınıf rehber oğretmenlerince ekonomik durumlarının yetersiz olduğu belirlenen oğrencilere yardımcı olmak amacıyla genel butceden karşılanan odenekle yarım yatılı kadrosundan oğle yemeği verilecek.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Liseler
- Yeni lise yonetmeliği 2013