Windows Xp olumsuz ilk işletim sistemi değil... İşte ondan cok once tanıştığımız yaşlı kahramanlar
Microsoft kara kara Windows XP'yi nasıl bitireceğini duşunedursun, 1973'ten bu yana kullanımda olan işletim sistemleri var. Kullanıcı kitleleri kucuk olsa da guncelleniyorlar, değişiyorlar ve yaşamaya devam etmeye calışıyorlar.
Windows XP biter mi bilinmez. Ama olumsuz işletim sistemleri listesinin ilk uyesi olmadığı kesin. Gelin, unutulmayan, bir şekilde yaşamaya devam eden eski işletim sistemlerine birlikte goz atalım...
CP/M (Doğum: 1973)
Hic DOS'tan once hangi işletim sistemi vardı merak ettiniz mi? O zaman atasıyla tanışın. Windows, MS-DOS uzerine kuruluydu. MS-DOS ise CP/M'nin bir kopyasıydı. DR CP/M halen 15 dolara satın alınabiliyor. CP/M evrimleşerek DOS PLUS halini alıyor. DOS PLUS ise DR DOS haline geliyor. Sahibi olan Caldera bunu acık kaynak kodlu OpenDOS olarak da yayınladı.
BeOS'un acık kaynak kodlu olarak yeniden inşa edilmiş hali olan Haiku, uzunbir geliştirme surecinden sonra geldi. Zamanında Windows 98 ve Red Hat Linux ile kıyaslanan birişletim sistemi olan ve geniş multimedya ozellikleri sunan buişletim sistemi başarısız olunca Palm'e 11 milyon dolara satılmıştı. Zamanının Mac OS'u olmaya calışan, başarısız olduktan sonra bile bazı profesyonel ses donanımlarında gomulu olarak bulunan ve internette az da olsa destekgormeye devam eden bu sistem, Haiku ile tekrar hayatbuluyor.
Haiku'nun ortaya cıkışı, eski işletim sistemlerini de tekrar gundeme getiriyor. Artıkyaygın kullanılmayan, oldu gozuyle bakılan işletim sistemleri kucuk kitlelerce hayatta tutulmayı surduruyor. Teknolojileri eskise de, arkalarındaki teknik destek gitse de birilerinin işine yaramaya ve hayatta kalmaya devam ediyorlar.
Digital VAX, mini bilgisayarlar zamanının altın standardını oluşturuyordu. Endustriyel gucteki bu bilgisayarlar popularitelerini işletim sistemleri olan VMS'ye borcluydular. Bu sistemin mimari Dave Cutler dahasonraWindows NT'yi geliştirdi ve daha sonra Microsoft'un bulut bilgi işlem sistemi uzerinde calıştı. VAX cok populerdi ve devrini aşarak uzunsure yaşadı. Digital ile Compaq'ın ve Compaq ile HP'nin birleşmesini de atlatan işletim sistemi gunumuzde OpenVMS olarak varlığını surdurmeye calışıyor.
chip
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Olumsuz işletim sistemleri [BT]