Nvidia, bugun yaptığı acıklama ile 2011 yılı icin hazırlanan Kepler mimarisinin, Fermi mimarisinin yerini alacağını duyurdu. Kepler tabanlı grafik yongalarını 28nm uretim teknolojisiyle acıklayacağını ve başta performans/watt değerleri olmak uzere cift hassasiyetli bilgi-işlem performansı gibi konularda Fermi mimimarisine gore ciddi geliştirmelerin olacağın Kepler mimarisinin devamı olaraksa, 2013 yılı icin Maxwell mimarisi geliştirildiği acıklandı. Maxwell tabanlı yeni nesil grafik yongalarının 22nm uretim teknolojisiyle hazırlanacağını belirten Nvidia, Fermi jenerasyonu ile kıyaslandığında Maxwell tabanlı grafik kartlarının 40 kat daha hızlı olacağını, 2011'in ikinci yarısında cıkacak Kepler tabanlı kartlardan ise 10-12 kat hızlı olmayı başaracaklarını soyledi.
Yeni nesil grafik işlemc mimarileri icin kullanmayı planladığı uretim teknolojilerine de acıklık getiren Nvidia'nın, 22nm uretim teknolojisi icin TSMC ile iş birliğine gitmesi bekleniyor. AMD'nin 2011 itibariyle kademeli olarak GlobalFoundries'e geciş planları karşısında şu anda 40nm uretim bantlarının onemli bir kısmını kullandığı TSMC, Nvidia'nın onemli kozlarından biri olacak gibi gorunuyor. 2011 sonunda 22nm uretim teknolojisine gecmeyi planlayan Intel ise 2013 sonuna doğru 15nm uretim teknolojisine gecmeyi ve daha gelişmiş entegre grafik ozelliklerine sahip Haswell mimarili yeni nesil işlemcilerini duyurmayı planlıyor.

DH