Turkiye'de internette gecirilen sure 35 yaşında duşuşe gecerken 45'ten sonra yine artışa geciyor. İnternete erişim konusunda en avantajsız kesim ise kadınlar!
Turkiye’de internette gecirilen sure 35-44 yaş arasında azalırken ozellikle emeklilikle birlikte 45 yaş ve uzeri grupta artış gosteriyor. Genelde, internet okur-yazarlığı ve erişimi acısından en şanssız kesim, Guneydoğu ve Karadeniz’deki kadınlar.
Intel Turkiye Bilgisayar Kullanım ve Tutum Araştırması’na gore, bilgisayarın kullanım acısından kolay olmasına onem veren 45 ve uzeri yaş grubu kişiler, her gun 1-4 saatlerini internette geciriyor. Emeklilerin yuzde 71’i bilgisayarın temel yararının cocukların eğitimi, yuzde 45,4’u araştırma, yuzde 40,3’u de okul odevleri olduğunu belirtiyor.
Intel tarafından yayınlanan bultende “Turkiye Bilgisayar Kullanım ve Tutum Araştırması”nın, ulkemizin e-donuşum surecinde farklı yaş gruplarının bilgisayar ile ilişkisini tum gercekliği ile ortaya koyduğu belirtildi.
GUNEYDOĞU VE KARADENİZ DEZAVANTAJLI
Araştırmaya gore kadınlar, 30 yaş ustundekiler ve duşuk sosyo-ekonomik statu grubundakiler bilgisayara ve internete erişimde dezavantajlı konumda. Ozellikle Guneydoğu ve Karadeniz Bolgeleri’ndeki genc kızlara bilgisayar eğitiminin ulaştırılması ve kadınların bilgisayar okur-yazarlığının artırılması onemli bir gundem maddesi olarak kendini gosteriyor.
Araştırma sonuclarına gore Turkiye’de bu alanda iyi şeyler de oluyor. Araştırma sonucları, ozellikle emeklilerin bilgisayar ve internet kullanımında son derece iyi bir konumda olduğunu gozler onune seriyor.
“Emekli olunca ne yapacağım?” kaygıları, gelişen teknoloji ve teknolojinin sunduğu nimetleri daha yaygın bir topluluğa ulaştıran hizmet ve projelerin artmasıyla yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlıyor. Intel “Turkiye Bilgisayar Kullanım ve Tutum Araştırması” da ozellikle emeklilerin bilgisayar ve internete ciddi vakit ayırdığını gosteriyor.
Veteknoloji