Windows Xp olumsuz ilk işletim sistemi değil... İşte ondan cok once tanıştığımız yaşlı kahramanlar.

Microsoft kara kara Windows XP'yi nasıl bitireceğini duşunedursun, 1973'ten bu yana kullanımda olan işletim sistemleri var. Kullanıcı kitleleri kucuk olsa da guncelleniyorlar, değişiyorlar ve yaşamaya devam etmeye calışıyorlar.
Windows XP biter mi bilinmez. Ama olumsuz işletim sistemleri listesinin ilk uyesi olmadığı kesin. Gelin, unutulmayan, bir şekilde yaşamaya devam eden eski işletim sistemlerine birlikte goz atalım...
CP/M (Doğum: 1973)
Hic DOS'tan once hangi işletim sistemi vardı merak ettiniz mi? O zaman atasıyla tanışın. Windows, MS-DOS uzerine kuruluydu. MS-DOS ise CP/M'nin bir kopyasıydı. DR CP/M halen 15 dolara satın alınabiliyor. CP/M evrimleşerek DOS PLUS halini alıyor. DOS PLUS ise DR DOS haline geliyor. Sahibi olan Caldera bunu acık kaynak kodlu OpenDOS olarak da yayınladı.

BeOS

BeOS'un acık kaynak kodlu olarak yeniden inşa edilmiş hali olan Haiku, uzun bir geliştirme surecinden sonra geldi. Zamanında Windows 98 ve Red Hat Linux ile kıyaslanan bir işletim sistemi olan ve geniş multimedya ozellikleri sunan bu işletim sistemi başarısız olunca Palm'e 11 milyon dolara satılmıştı. Zamanının Mac OS'u olmaya calışan, başarısız olduktan sonra bile bazı profesyonel ses donanımlarında gomulu olarak bulunan ve internette az da olsa destek gormeye devam eden bu sistem, Haiku ile tekrar hayat buluyor.

Haiku
Haiku'nun ortaya cıkışı, eski işletim sistemlerini de tekrar gundeme getiriyor. Artık yaygın kullanılmayan, oldu gozuyle bakılan işletim sistemleri kucuk kitlelerce hayatta tutulmayı surduruyor. Teknolojileri eskise de, arkalarındaki teknik destek gitse de birilerinin işine yaramaya ve hayatta kalmaya devam ediyorlar.

VMS OS (Doğum: 1977)

Digital VAX, mini bilgisayarlar zamanının altın standardını oluşturuyordu. Endustriyel gucteki bu bilgisayarlar popularitelerini işletim sistemleri olan VMS'ye borcluydular. Bu sistemin mimari Dave Cutler daha sonra Windows NT'yi geliştirdi ve daha sonra Microsoft'un bulut bilgi işlem sistemi uzerinde calıştı. VAX cok populerdi ve devrini aşarak uzun sure yaşadı. Digital ile Compaq'ın ve Compaq ile HP'nin birleşmesini de atlatan işletim sistemi gunumuzde OpenVMS olarak varlığını surdurmeye calışıyor.

MS-DOS (Doğum: 1981)

Yaygın olmasa da gunumuzde halen kullanıma sahip olan MS-DOS, 6 ve 6.22 surumleriyle yaşıyor. Ceşitli iş yerlerinde halen kullanılan bu işletim sistemi icin teknik destek de bulmak mumkun. FreeDOS'u da unutmamak lazım, netbook ve dizustu alan kullanıcılar işletim sistemi icin ek masrafa girmemek icin FreeDOS yuklu cihazları tercih ediyor.

Commodore KERNAL/BASIC 2.0 (Doğum: 1982)

Commadore 64 efsanevi bir bilgisayar. Dunyanın her yanında bir nesil insan bilgisayar kavramıyla Commadore 64 sayesinde tanıştı. BASIC programlama dili ve KERNEL birleşimi, bu makinede işletim sisteminin işini goruyordu. Gunumuzde pek cok C64 emulatoru, bu işletim sistemini farklı cihazlarda da olsa yaşatıyor. Hatta halen dunyanın ceşitli ulkelerinde Commadore kullananlar bile mevcut.

AmigaOS (Doğum:1985)

İşte gercekten olumsuz bir işletim sistemi: AmigaOS. AmigaOS 1985'te cıkmıştı ve 1987'de AmigaOS/2 onu takip etmişti. Gecen yıl AmigaOS 4.1 yayınlandı ve ardından bir servis paketi cıktı. Hala Amiga kullanan sayısız kullanıcı mevcut. Ancak Amiga OS'un en son surumu Amiga 500'de calışmıyor. Bu kullanıcılar eski surum Amiga OS kullanmayı surduruyorlar. Sadece işletim sistemi de değil, hayranları hala bu bilgisayarı kullanmaya devam ediyor. Babylon 5 bilim kurgu dizisindeki CGI'lar Amiga'da yapılmış ve bugun bile etkileyici gorunuyorlar. Cok guclu bir sistem ve cok guclu bir işletim sistemi. Oyle ki Big Blue bunu hala belli bir fiyata satıyor ve destekliyor. Bazı sistemlere gomulu olarak gelmeyi surduruyor. Serenity Systems'in eComStation 2.0'ı resmi bir OS/2 ceşidi. 2 yıl once ise 2.0 surumu cıktı. Windows'a rakip olamasa da daha uzun yıllar yaşamayı surdurecek gibi gorunuyor.

EPOC (Doğum: 1989)

Psion Series 5, 1990'lardan etkileyici bir PDA'ydı. Bunun sebebi ise EPOC denilen bir mobil işletim sistemiydi. Bu işletim sistemi Psion'un PDA piyasasından cıkması ve yazılım kısmının Nokia tarafından satın alınmasıyla değişime uğradı. Evet, Symbian'ın temeli EPOC'tur. PDA'ların yerini akıllı cep telefonlarının aldığı gunumuzde belki Symbian'ın pek adı gecmiyor ama o, Nokia ceplerde halen yaşıyor...

kaynak