IE9 onu desteklemeyecek, MS ona destek vermeyecek: Peki ama Microsoft Windows XP'ye neden savaş actı

Microsoft neden Internet Explorer 9 ile Windows XP desteğini kesiyor hic merak ettiniz mi?

Amac daha cok Windows 7 satmak mı? Elbette boyle bir yararı var ama tek sebep bu değil. Eski bir işletim sistemi icin uğraşmak, onu yapmayı tasarlanmadığı işleri yapabilir hale getirmeye calışmak buyuk para ve zaman kaybından başka bir şey değil.

Evet sorun tam olarak bu, Windows XP hala cok iyi calışan bir işletim sistemi. Guncellemeler, ucretsiz yazılımlar ve oturmuş bilgi birikimi ile kullanması gercekten cok kolay. XP, Microsoft'un efsanevi işletim sistemi oldu.

Ve butun bunlara karşın, XP 2010 yılı ve sonrası icin tasarlanmış bir işletim sistemi değil. Yeni teknolojileri XP icin uyarlamaya kalkmak ile yeni bir işletim sistemi yapmak arasında fark yok.

İnternetin yuzu değişiyor, icinde bulunduğumuz donemde buyuk bir devrimi acıkca gormek mumkun.

İnternet iki boyutlu olmaktan cıkıyor, guvenlik acığı oluşturan eklentiler ve eski teknolojiler yerlerini yeni cozumlere ve teknolojilere bırakıyor.

Windows işletim sistemlerinin yeni surumleri olan Vista ve Windows 7, icerilerinde butun uygulamaların yararlanabildiği yazılım kutuphaneleri barındırıyor. Yeni internet teknolojileri ve Internet Explorer 9, bunlardan yararlanıyor.

Mimari farklardan oturu bu kutuphanelerin Windows XP'de kullanılması mumkun değil. Baştan değiştirilmeleri de soz konusu değil.

Bu yeni internet teknolojilerine en iyi ornek, Windows'un barındırdığı grafik API'lerinden Direct2D ve Direct3D oluyor.

API, Application Programming Interface demek, bunlar olmadan yeni uygulamalar mumkun değil. Internet Explorer 9 ve sonrasında internetin yuzu bu teknolojilerden yararlanarak değişecek.

Mozilla da yeni Firefox surumunde, tıpkı Microsoft gibi donanım hızlandırmalı grafikler uzerinde calışıyor. Yani ileride interenette duzgun bir hızda sorf yapabilmek icin sadece iyi donanım ozellikleri yetmeyecek; yeni nesil bir işletim sistemi şart olacak.

XP bugun klasik teknolojiler ile iyi performans sağlasa da, yeni donanımların gucunden yararlanacak teknolojileri barındırmıyor. Bir sure sonra kullanıcılar yeni donanımların XP altında duşuk performans vermeye başladığını farkedecek. Ya da girmeye calıştıkları siteyi ellerindeki internet tarayıcıların acmadığını. Tarayıcı rekabeti oldukca sert ve herkes yeni teknolojilere yukleniyor...

Windows XP'nin desteklemediği pek cok şey var, Blu-Ray, TRIM komutları ile SSD ve yeni nesil mekanik sabit disk desteği bunların başında yer alıyor. Daha da onemlisi internetteki IP adresleri bitiyor ve XP'de doğal IPv6 desteği yer almıyor.

Ancak bunlar ve donanım gucunden tam anlamıyla yararlanma bir yana, XP'de Windows 7'de olan kritik bir guvenlik ozelliği yok. Windows 7 guvensiz uygulamaları işaretleyerek, yetkilerini kısıtlıyor.

Bu sayede DEP ve ASLR gibi iki cok sağlam koruma aşılsa bile, hackerlar kullanıcıların bilgisayarlarına zarar veremiyor, işleri inanılmaz zorlaşıyor.

İşin guzel yanı DEP ve ASLR aşabilen yontemler tekrar kullanılabilirken, Mandatory Integrity Control ismindeki bu duşuk yetkili sandbox icerisine kısıtlama yontemi kolay kolay aşılamıyor. Aşılsa bile bug duzeltmesi ile kalıcı olarak o yol kullanılmaz hale getirilebiliyor.

Hackerlar sandbox yani kum havuzu icerisinde kısılı kalıyor, sistemde acık olsa bile yararlanamıyor. İşte bu teknoloji bu yuzden onemli, uygulamalardaki acıkların kullanılmasına toptan engel olmak, tek tek yamamaya calışmaktan cok daha iyi bir cozum.

Hack2Pwn yarışmasında butun uygulamalarla dalga gecerek hackleyen hackerların bile bir itirafı var: "Windows 7 altında IE7 ve 8 cok guvenli, kırılması en zor ikili"

İşte bu Windows 7, Internet Explorer 9 ikilisinde de devam edecek. Microsoft guvenlik icin en doğru kararı vererek IE9'da XP ile ilgilenmeden onundeki işe yoğunlaştı.

Chip