Ders calışmaktan sıkılmamak icin ne yapmak gerekir?



- Ders calışmak istemiyorum.

- Bir sure calıştıktan sonra sıkılıyorum.

- Uzun sure ders calışmam imkansız. Biraz calıştıktan sonra başım ağrımaya başlıyor ve calışmayı bırakıyorum. Gibi ifadeleri oğrencilerin coğundan duymak mumkundur. Aslında bu şikayetlerdeki ortak nokta ders calışma alışkanlığını kazanmak icin oğrencilerin kendilerini uzun sure calışma odalarında tutmaya calışmalarından ve ortamı gereği gibi havalandırmamalarından kaynaklanır.

Oğrencinin calışmaya başladıktan bir sure sonra gergin oluşunun ve başının ağrımasının nedeni calışma ortamının iyi havalandırılmamasıdır. Havalandırılmayan odada oksijen azalır.. Odadaki oksijensizlik gerginliğe ve baş ağrısına neden olur. Gerginlik ve baş ağrısı calışmayı sıkıcı hale getirir. Oğrenci bir sure sonra calışmaya son verir. Bunun onune gecmek ve calışmayı daha sağlıklı bir şekilde surdurmek icin belirli aralıklarla dinlenme suresi tanınmalı. Bu sure icerisinde de calışma ortamı mutlaka havalandırılmalı.

Uzun sure calışmayı engelleyen diğer bir faktorde sınava hazırlanan adayın ne kadar calışması gerektiğini bilememesi ve calışmaya ara vermemesinden kaynaklanmaktadır. “Bazen kac saat calışmam gerektiğine karar vermekte gucluk cekiyorum. İdeal calışma suresi ne kadardır. Ara verdiğimizde ders calışma isteğinin kaybolmaması icin ne yapmalıyım?” Sorunlarını yaşayan oğrencinin oncelikle bilmesi gereken şey: calışma suresi yapılan calışmanın niteliğine ve oğrencinin oğrenme ihtiyacına gore değişir. Konuyu oğrenmek icin yapılan calışmalarda calışma suresi 50 dakika ile 1 saat arasında değişebilir. Oğrenilmiş bir konuyu pekiştirmek icin soru cozumu yapılıyorsa bu sureyi 1,5 saate kadar cıkartılabilir. Bazen oğrenciler kendisini iyi hisseder, ara vermeden calışmayı surdurur. “Hic calışmamak ne kadar yanlış ise ara vermeden calışmayı surdurmek de o kadar yanlıştır.” Oğrenci o anda calışmaktan verim aldığını duşunse bile daha sonraki calışmalarını aksatacağından dolayı bu şekilde calışmak iyi değildir.

Gunluk calışma suresini universite adayının ihtiyacı belirler. Butun oğrenciler icin gunde şu kadar saat ders calışırsanız sınavı kazanabilirsiniz demek yanlıştır. Burada olcu her oğrencinin gerektiği kadar calışmasıdır. Konuyu ne kadar surede oğreniyorsanız o sure kadar calışın. Arkadaşlarınızın calışma suresi size uymayabilir. Konuyu oğreniyorsanız surenin bir onemi yoktur. Fakat kac saat calışırsanız calışın bunu duzenli bir şekilde yapmalısınız. Mutlaka ders calışma saatlerinizi ve dinlenme suresini belirleyerek duzenli bir calışma sergilemeniz faydalı olur.

Calışma suresi kadar dinlenme suresi de son derece onemlidir. Dinlenme suresi 15 ile 20 dakika arasında değişebilir. Oğrenci dinlenme suresini calışma odasının dışında gecirebilir. Bu arada calışma odasını havalandırabilir. Farklı bir mekanda dinlenme suresini gecirmek oğrenciyi daha iyi dinlendirir. Dinlenme anında bol bol oksijen alınmalı. Oğrenci yaşadığı evin durumuna ve hava şartlarına gore dinlenmeyi balkonda veya pencereden dışarı bakarak gecirebilir. Cunku birey boylece temiz havayı solunum yaparak beyninin ihtiyacı olan oksijeni sağlar. Ayrıca bireyin acık hava ile temas etmesi vucudunu rahatlatır. Bu rahatlık daha sonraki calışmalara istekli başlamanın ve calışmanın verimli olmasının temel şartıdır.

Dinlenme suresinde zihni bir sonraki calışmaya hazırlamak icin calışılacak dersleri ve konuları duşunmelisiniz. Bireyin motivasyonunu kaybetmemesi icin bazen hedeflediği universite ve bolumu duşunmesi, başaracağını hayal etmesi, zihnini hep başaracağına dair duşuncelerle doldurulması calışma isteğini kamcılar.

not : alıntıdır beğendiğim icin paylaştım ve sabitlenmessini isterim forumda bununla ilgili cok yorum goruyorum.


__________________