Windows 7'lerden Windows 8'lere.

Windows 8 hakkında cevabı merak edilen soruya cevap arıyoruz: Yeni Windows'un farkı ne olacak?

Microsoft Windows 7'yi bitirince oturup paraları saymaya başlamadı. Windows Phone 7'de, Silverlight'da ve mobil cihazlar icin calışmalar devam ediyor. Microsoft işletim sistemi piyasasının kralı olsa da, her alanda kıran kırana bir rekabet soz konusu.
Windows 8 de elbette uzerinde calışılan konulardan birisi. Microsoft'un ağzını bu konuda bıcak acmıyor, ancak Windows calışmalarını takip ederek adı ne olursa olsun, dunyanın en onemli işletim sisteminin geleceğine bakmak mumkun.
Bulut bilgi işlem sistemlerinin, cep telefonlarının, netbookların ve tablet cihazların onem kazandığı gunlerdeyiz. Microsoft'un calışmalarına da damgasını vuran bu oluyor. Taşınabilir cihazların donanım ozellikleri, masaustunden cok farklı. İşte bu da yazılım geliştirmede farklı soruları ve cevapları beraberinde getiriyor.

Ne Intel, ne de AMD...

Mobil alanda donanım farklarından bahsederken, en onemli fark işlemciler oluyor.
Masaustu ve dizustu bilgisayarlarda Intel ve AMD iki standart marka olduğu icin işler kolay. Ancak cep telefonlarında ve mobil cihazlarda, duşuk enerji tuketimi cok onemli olduğu icin, farklı işlemciler geliştirildi.
Orneğin ARM tabanlı işlemciler hem guclu, hem de verimli ve oldukca yaygın kullanıma sahip. Windows'un mobil atılımları devam ettiği icin ister istemez bir soru doğuyor "Windows 8 ARM işlemcileri destekleyecek mi?"
Standart masaustu mimarilerden farklı bir mimariye sahip olan bu işlemcinin ve belki de başka alternatiflerin desteklenmesi eninde sonunda kacınılmaz gibi gorunuyor.

Cep telefonlarından masaustune

Microsoft bu konuda yine sessiz kalsa da, şirketin Windows kernel cekirdeği konusunda onde gelen ismi Mark Russinovich'in bir ARM surumu geliştirdiğine yonelik dedikodular var.
Windows 8 cıktığı zaman dunya cok daha mobil bir hal alacak. Mobil internet cihazlarının onem kazandığı bir yerde de Microsoft'un işletim sistemi gelirlerini koruyabilmesi icin cok farklı platformlarda, verimli bir yazılıma imza atması gerekiyor.
İş sadece işletim sistemi yle de bitmiyor, Silverlight gibi teknolojiler ve .NET uzerinde yoğun calışmalar suruyor. En onemlisi, cepte, masaustunde, dizustunde, elde... Nerede olursa olsun butun bilgisayarların uyum icinde calışabilmesi.

Masaustu nasıl etkileniyor?

Microsoft'tan Windows Phone başkan yardımcısı Scott Guthrie gectiğimiz gunlerde cok ilginc bir acıklamaya imza attı "Windows Phone icin Silverlight calışmaları masaustunu de ekileyecek"
Bunun sebebi ise cok basit, Microsoft mobil cihazların kısıtlı ihtiyaclarının zorlaması yuzunden, pek cok platformda calışan Silverlight gibi teknolojileri optimize ediyor. Bu optimizasyon normalde masaustunun guclu donanımıyla gerekli gorulmuyordu. Ancak zaten geliştirilen optimizasyon teknolojileri artık masaustune de yansıyor.
Microsoft'un farklı platformlardaki calışmaları, birbirine sinerji bonusu katıyor ve toplam tecrubeyi iyileştiriyor. Butun bu gelişmeler ışığında, cok daha uyumlu ve verimli bir bilgisayar tecrubesine doğru yol alıyoruz.
Bilgi icin: Microsoft
Telefon: (212) 258 59 98 pbx

CHIP ONLİNE