Arkadaşlar milli eğitim acıklamasını hic uşenmeden sizlere sunmak icin yazdım. neden yazdım cunki sitedeki yazılar kopyalamaya yasaklanmıs bende bilgimiz olsun diye yazmaya karar verdim . kılık kıyafet hakkında merak ettiklerinizi yazıyı okuyarak anlayabilirsiniz. şimdiden teşekkurler.
Milli Eğitim Bakanı , okullarda sac uzatmaya karışılmaması , bu nedenle oğrencilere uzaklaştırma cezası verilmemesi ve haftanın 1 gunu okula serbest kıyafet ile gelinebilmesi icin duzenlemeler yapabilecekrini soylemiş bence. cok yerinde ve guzel bir duşunce tebrik ederim. her zaman boyle cağdaş uygulamalara yonelmek lazım . etraftan duyuyoruz serbest kıyafet konusu zaten bazı ozel okullarda uygulanıyor, neden tum okullarda haftanın bir gunu uygulanmasın ki? hem bu cocuklarda
sosyalliğide artıracagi gibi cocukların ozguvenini de geliştirecektir
Sac uzunlugu problemi yuzunden oğrencilerin olması da tarihe karışacaktır. bence bu duzenlemeler yerinde duzenlemelr olacaktır. cocuklar boylece okulun bir zorunluluk ailelerin onları devlete teslim ettiği zorunlu bir mekan olarak algılanmalarının da onune gecilecektir. Cocuklar , okulun kendileri icin bir hayatı oğrenme mekanı oldugunu anlayacaklardır. cocuk okulu bir sıkıntı , hapishane olarak algılamamalıdır. okul ile hayat surekli kaynaştırılmalıdır. cocuk kafasının icindeki prangalardan kurtulmalı somut şeyler yapmalı , girişimci olmayı oğrenmelidir. mesela hatırlıyorum ilkokulda oğrenciyken bizi halk kutuphanelerine getirirlerdi , ağac dikma şenliklerine gitirirlerdi , orta okul , lisede bir iki kez camiye , fabrikaya getirmişlerdi . bunlar en azından bana okumayı , bilgiyi , yeşili sevmeyi , emeğe saygıyı , maneviyata onem vermeyi filan oğretti . cocukların genc yaşta boyle ortalmları bilmesi oğrenmesi kalıcı bir şekilde hayatı onlara oğretecektir. yine okula girişlerde zamanında uzun saclarımız nedeniyle az sıkıntı yaşamamıştık. oysa , televizyonlarda dunya cocuklarının boyle bir sac problemi olmadıgını cok iyi goruyorduk ama ulkedeki hayat buna malesef izin vermiyordu . tamam disiplinide okulda oğrenmemiz lazım ama bunun yapılış şeklide cok onemli
Şimdi oğrencileri bana gore hayatın canlı oldugu tum mekanlara getirmek lazım mesela adliye binlarına , hastanelere , pazar yerlerine , carşılara , fabrikara vb. urun yetiştirmeyi , somut ve eserler ortaya koymayı cocuklara okulda oğretmeliyiz . benimsetmeliyiz. okullarda hayat haric her turlu bilgi veriliyor ama bunların pek fazla ileride cocuklara faydası olmuyor . oysaki bilgi kullanıldıkca değerlidir. bu ulkede bir zamanlar koy enstituleri diye birşey varmıs orada mezun olanların hayata ne kadar artı katııklarını tarih kitapları yazıyor. bu tecrubelerden de yararlanma bence harika olur okul ile hayat ic ice olmalı . teori ile pratik birlikte yapılmalı
Okulda serbest kıyafet sinyali
Bakan dincer : '' Sacı uzun diye hicbir cocugu okuldan uzaklastırmayınız''
BAHAR ATAKAN / Milliyet 81 bin 600 eğitim yoneticisine yonelik hazırlanan videolar meb'in resmi internet sitesine yuklendi . eğitim yoneticilerine projeler , deişiklikler ve 12 yıllık kademeli eğitimle ilgili bilgi veren Milli eğitim bakanı omer dincer '' oğrencilerin kılık kıyafetinde serbest uygulamalara gidileceğinin '' sinyalini verdi !
Dincer , ozetle şunları kaydetti
'' onumuzdeki yıl acılıştan itibaren hicbir cocugumuzu kılık kıyafeti sebebiyle aşağılamayızı '' [ evet arkadaşlar 6 haziranda acıkladı bu sozu onumuzde yıl yani şuan okudugumuz sene! şuan serbest anlamına geliyor! ] '' onları geri gondermeyiniz . sacı uzun diye hicbir cogugu okuldan uzaklaştırmayınız oğretmenlerinin ve oğrencilerinin yanında onların sacını keserek rencide etmeyiniz . icinde bulundugumuz toplum anlayışı ve yaşadıgımız iklim sebebiyle hicde doğru olmadıgını gormelisiniz. yeni iklim yaratmaya cocuklara da saygı gostermeye ihtiyacımız var. onlarda biraz kendilerini gercekleştirsinler. bırakın SACLARINI UZATSINLAR , bazen farklı bir şey giysinler . belki gerekirse ozel olarak yapabilirsiniz. haftanın bir gunu serbest kıyafet uygulayarak durumu gozleyebilir yeni hava yaratabilirsiniz. cocuklarımızın okula aidiyetlerini artıracagını duşunuyorum. genel anlamıyla kılık kıyafet yonetmeliğine uymayı size tavsiye ediyorken , ozel anlamıyla aslında cocuklarımızın yağtıgı ufak tefek kacamaklara ve benzeri husulara goz yummanızın aslında siz buyukler icin daha iyi bir durum oldugunu ifade etmek istiyorum. '
KAYIT PARASI ALANDAN HESAP SORACAGIM
Okullarda bağış alınmasını yasaklamadıgını dile getiren dincer , zaman zaman eğitim yoneticlerine sert mesajlarda verdi . dincer kayıt zamanı bağış alınmasını yasakladım. kayıt zamanı bağış alan hem okul hem aile birliği yoneticileri hemde okuıl yoneticilerinden hesap soracagımı bilmenizi istiyorum . kayıttan sonra ilerleyen zaman icinde velileri toplayıp okulunuzun derdini anlatıp bağış alabilirsiniz. kayıt zamanı usulsuz şekilde makama dayalı gucunuzu kullanarak hic kimsende para alamazsınız. kapıcı ailelerden 500-1000 lira alındıgını goruyorum ve sorusturma acıyorum bunu sizler değil okul aile birliği alacak. kayıt zamanı bağış parası alan okul sayısı 3 bin civarında , 42 bin 500 okulumuz var . 39-40 bi okulda kayıt zamanı bağış alınmıyorken. 3 bin okulda kayıt parası alınmasının eğitim sistemine geliştirmeye ne katkısı olacak ? okul mudurleri tuccar muteahhit veya servis sağlayıcısı değildir .
Dincer, ozetle şunları kaydetti:
“Onumuzdeki yıl okul acılışından itibaren hicbir cocuğumuzu kılık kıyafeti sebebiyle aşağılamayınız. Onları geri gondermeyiniz. Sacı uzun diye hicbir cocuğu okuldan uzaklaştırmayınız. Oğretmenlerinin ve oğrencilerinin yanında onların sacını keserek rencide etmeyiniz. İcinde bulunduğumuz toplum anlayışı ve yaşadığımız iklim sebebiyle hic de doğru olmadığını gormelisiniz. Yeni iklim yaratmaya, cocuklarımıza da saygı gostermeye ihtiyacımız var. Onlar da biraz kendilerini gercekleştirsinler. Bırakın saclarını uzatsınlar, bazen farklı bir şey giysinler. Belki gerekirse ozel gun olarak yapabilirsiniz. Haftanın bir gunu serbest kıyafet uygulayarak durumu gozleyebilir, yeni hava yaratabilirsiniz. Cocuklarımızın okula aidiyetlerini artıracağını duşunuyorum. Genel anlamıyla kılık kıyafet yonetmeliğine uymayı size tavsiye ediyorken, ozel anlamıyla aslında cocuklarımızın yaptığı ufak tefek kacamaklara ve benzeri husulara goz yummanızın aslında siz buyukler icin daha iyi bir durum olduğunu ifade etmek istiyorum.”
Yorumlar (2)
5 yıl once yazdığım "KILIK KIYAFET DEVRİMİ" başlıklı yazı sitede.Bakan bey dikkatli okumuş demek ki.Bu hukumeti anlamak mumkun değil; bir yanda yobazlık (internette %50 sansur var) bir yanda da boyle cağdaş uygulamalar (benden calmış olsalar bile)
Kerim Korkut
15.09.2012 19:00
Evet gercekten guzel olmuş bencede.Cunku bende bir oğrenciyim ve sacımın bana uygun olanı uzun tarzıydı.Bu yonden benim icin iyi oldu.
KAAN BERK GULTEKİN
02.09.2012 20:25
KAYNAK : http://blog.milliyet.com.tr/kilik-ki...?BlogNo=365704