Neil Armstrong, Ay'a ilk ayak basan insan olarak 1969'da dunya tarihine gecti. O gunden bu yana Ay yolculuğu konusunda kameralara ve mikrofonlara konuşmamasıyla ikinci bir şohret elde eden Armstrong, bir istisna yaparak ketum tavrını bir kenara bıraktı.
Guardian'ın haberine gore Armstrong, Avustralya Onaylı Muhasebeciler Birliği'ne (CPA Australia) bir saatlik bir video roportaj verdi. Birliğin direktoru Alex Malley'nin yoğun girişimleri sonucu gercekleştirilen roportajda Armstrong, Apollo 11 macerasını anlattı.
Apollo 11'in Ay yuzeyine sağ salim inme ihtimalinin yuzde 50 olduğuna inandığını belirten Armstrong, Obama yonetiminin 1960'lardaki hukumetlere kıyasla uzay planlarının cok sınırlı olmasının “uzucu” olduğunu soyledi.
Armstrong, “NASA, oğrencileri mumkun olduğunca başarılı olmaya yonlendiren en başarılı kamu yatırımlarından biriydi. Uzay programının genclere yonelik motivasyonu duşurecek bir tarafa yonelmesi cok uzucu” diye konuştu.
"SAĞ İNEMEYEBİLİRDİK"

Kore Savaşı sırasında pilotluk yaptığını soyleyen Armstrong, 1962 yılında Başkan John F. Kennedy'nin, ABD'deki bilim insanlarının onune Ay'a gitme hedefi koyduğu sırada test pilotluğu yaptığını anlattı.
O tarihte ABD, Alan Shephard'ı sadece 20 dakikalığına yeryuzunden 100 mil yukarı gondermeyi başarabilmişti. Armstrong, “20 dakikalık bir iniş-cıkış ucuşuyla aya gitmek arasında teknik olarak inanılmaz bir fark vardı” dedi.
Ardından gelen 10 yılda, Apollo misyonları ay yolculuğu icin gereken teknolojilerin farklı kısımlarının denenmesi icin kullanıldı. Armstrong, “Apollo 11'in fırlatılmasından bir ay once, deneme yapabilecek konumda olduğumuza emindik. Yuzde 90 ihtimalle Dunya'ya sağ doneriz diyordum ama ilk denemede Ay yuzeyine inişimizi sadece yuzde 50 olarak goruyordum” derken, Ay yorungesinde bircok bilinmezlik olduğunu hatırlattı.
20 SANİYE KALA

Armstrong ve Buzz Aldrin, Ay yuzeyine inmeye calıştıklarında, otomatik pilot, roketi, sarp kıyıları olan geniş bir kraterin kıyısına indirmeye calıştı. Bunun cok kotu bir secim olduğunu belirten Armstrong, roketin idaresini ele aldığını ve sadece 20 saniyelik ucuş icin yakıt kalmışken daha iyi bir iniş noktası bulmayı başardıklarını anlattı.
Ardından Ay yuzeyine inen Armstrong, o meşhur cumlesini de bu sırada sarf etti: “Benim icin kucuk, insanlık icin buyuk bir adım.”
"BİR SIRRINI BİLİYORUM"

Kimsenin ikna edemediği Armstrong'u konuşturmayı başaran Malley ise “Ben onun hakkında kimsenin bilmediği bir şeyi biliyorum – babası bir hesap uzmanıydı” dedi.
Malley, “Lider olan ya da olmak isteyenler icin Neil Armstrong'u dinlemek en iyi yuksek lisans programından bile daha faydalı olacaktır” diye konuştu.

KAYNAK