Okulumuz 1879 yılında “Kız Sanayi Mektebi” adı altında Aksaray'da Sinekli Bakkal Sokağı'nda oğretime acılmıştır. Bir sure sonra Şehzadebaşı'ndaki Kırmızı Konak'a nakledilerek oğretime devam etmiştir 1913 yılında Sarachanebaşı'ndaki Munir Paşa Konağı'na taşınmış ve İstanbul Kız Sanayi Mektebi adını almıştır. 5 yılı ilkokul, 4 yılı orta dereceli okul olmak uzere suresi 9 yıl olmuş, ayrıca Seyyar Sınıf Akşam Sanat Okulu niteliğinde oğretim yapmıştır. 1918 yılında tekrar acıldığı yıllarda, oğretim yaptığı Sinekli Bakkal Sokağında; Selcuk Hatun Sultanisi Binasına taşınmıştır.
Selcuk Hatun Osmanlı Padişahı II. Beyazid'ın Kızı ve Yavuz Sultan Selim'in kardeşidir. Selcuk Hatun Sultanisi binasında Faaliyet gosterdiği surece, ilave bir sınıfta oğretmen de yetiştiren okulumuz 1919 yılında “Selcuk Hatun Kız Sanayi Mektebi” adını almıştır. 1922 yılında Capa'daki yanan Derviş Paşa Konağı'nın yerine yapılan şimdiki binasına taşınmıştır. 1928'de Teknik Oğretim Musteşarı olan Ruştu Uzel'in gayretleriyle Belcika'dan uzmanlar getirmiş ve okul ilkokula dayalı beş yıllık teorik ve sanat dersleri programlarıyla “Selcuk Kız Sanat Mektebi” adını almıştır.
Yurdumuza buyuk yararlar sağlayacağı duşunce ve inancıyla yurt dışından getirilen uzmanların katkılarıyla buyuk bir ozenle yeniden bicimlendirilen okulumuz mezunlarından ileride uzman niteliğinde oğretmen yetiştirmek amacıyla aynı yıl yurt dışına oğrenci gonderilmeye başlanmıştır. Paris'te 4 yıl oğretim gorenler oğretmen olarak atanmıştır. Yine aynı yıl okul oğretmenlerinden Adile Onar'ın yonetiminde biri “Selcuk Kız Sanat Okulu” diğeri “Sultanahmet Terzilik Okulu” olmak uzere iki Akşam Kız Sanat Okulu acılmıştır. 1931-1932 ders yılı başında okulun adı Selcuk Kız Sanat Enstitusu olmuştur.
1934 yılında ortaokul mezunlarının girebileceği bir bolum acılmış, enstitu mezunları Ankara Meslek Oğretmen Okuluna sınavla alınmaya başlamıştır.
1944 yılında okulda sipariş atolyesi acılmıştır. 1964-1965 yılında okulun, ilkokula dayalı beş yıllık bolumu kaldırılmıştır. Ortaokuldan sonra oğrenci alınarak, eğitimin uc yıl olması kabul edilmiştir. 1974-1975 oğretim yılında Kız Meslek Lisesi haline getirilmiş, adı Selcuk Kız Meslek Lisesi olmuştur. 1981-1982 oğretim yılı başından itibaren ulkemizde ilk kez “Besin Teknolojisi Bolumu” acılarak, okul sanayi işbirliği projesi uygulamaya konmuştur. 1986-1987 oğretim yılında itibaren 3308 sayılı yasa ile son sınıf oğrencileri işletmelerde beceri eğitimi yapmaya başlamıştır.
Artan oğrenci sayı ve kapasitesini karşılayabilmek amacıyla yapılan ek bina 1988-1989 oğretim yılında hizmete girmiştir. 1996-1997 oğretim yılından itibaren METGE (Mesleki Teknik Eğitimi Geliştirme Projesi) kapsamında eğitim ve oğretime devam etmiştir. 1999-2000 oğretim yılında Anadolu Kız Meslek Lisesi, bunyesine ilave edilmiştir. 2000-2001 oğretim yılında Cerceve Oğretim Programları uygulanmaya başlamıştır ve 17/4 bolge sorumlusu okul olarak belirlenmiştir.
2003-2004 Eğitim Oğretim Yılından itibaren okulumuz
karma eğitime gecmiş ve ismi SELCUK ANADOLU MESLEK
ve MESLEK LİSESİ olarak değişmiştir.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Liseler
- Fatih Selcuk Meslek Ve Anadolu Meslek Lisesi