SteamOS hakkında bilmeniz gerekenler!
Oyun devi Valve'ın surpriz işletim sistemi Steam OS hakkında bilmeniz gereken her şey!

Valve, PC'lere ozel, onu TV'nize takıp oyun oynamanızı sağlayacak yeni işletim sistemi SteamOS'u gectiğimiz gunlerde ortaya cıkarmıştı. Oyun devinin işletim sistemi sadece oyunlarla da yetinmiyor, muzik ve film akışı yapmanıza da izin veriyor.

Televizyonlar icin ozel geliştirilen SteamOS, "cok sağlam" Linux altyapısına sahip. SteamOS'da oyunları direkt olarak oynayabildiğiniz gibi PC veya Mac'inizde yuklu oyunları TV'nize akış yaparak oynayabiliyorsunuz. Peki SteamOS oturma odanız icin tam olarak ne ifade ediyor?
Valve ne yaptığının farkında
Valve, yakından izlenmeye değer bir şirket cunku teknoloji tarihindeki en tutarlı performans gosteren şirketlerden bir tanesi. Dota 2, Half-Life, Counterstrike, Portal, Team Fortress 2, Left 4 Dead ve Steam platformuyla şirketin cıkardığı neredeyse her urun başarılı.

Şirketin oturma odası PC'si piyasasına girmesi ise bu alanda rakiplerinden daha iyi şeyler yapabileceğini duşunmesinden kaynaklanıyor. Yeni nesil konsolları saymazsak en buyuk rakipleri sadece Apple TV ve Chromebox; dolayısıyla rekabet oldukca zayıf.

PC oyunları yukselişte
PC'de oyun oynamanın tarihe karıştığı efsanesi hala kulaktan kulağa dolaşıyor, ancak rakamlar tersini soyluyor. Microsoft, 48 milyon Xbox Live kullanıcısına sahipken Valve, Steam'de 54 milyon aktif kullanıcısının bulunduğunu soyluyor. PC Gaming Alliance ise dunya capında 1 milyar PC oyuncusunun bulunduğunu iddia ediyor.

Steam'in 3.000'e yakın buyuk bir oyun kataloğu bulunuyor ve bu kataloğa her hafta yeni yapımlar ekleniyor. Sosyal ozelliklerde konsollara rahatlıkla yetişen Steam, Steam Workshop uzerinden kullanıcıların urettiği icerikleri de destekliyor.

185 ulkede 25 dilde sunulan Steam, save'lerinizi bulut uzerinden eşitleyebiliyor ve oyunlarınızı otomatik olarak yamalayabiliyor. Konsoldan gelen kullanıcılardansanız, Valve'ın Microsoft, Sony ve Nintendo'nun golgesinde oluşturduğu ekosistem ve topluluğun boyutu sizi etkileyecek.
SteamOS Microsoft'u zayıf yerinden yakalayacak
Windows kullanıcılarının onemli bir bolumu, onu sadece oyunlardaki ustunluğu icin kullanıyor. Valve, Steam'da Apple OS X ve Linux'u destekliyor, ancak oyun kataloğu Windows'a gore oldukca kucuk ve performans genellikle biraz daha yavaş.

Valve'ı kurmadan once Microsoft'a 13 yılını veren Gabe Newell, gelecek icin daha iyi Linux desteği icin soz veriyor. Newell'in bu sozunun meyvelerini şu sıralar gormeye başladık. Geliştiriciler, artık oyunlarının daha fazla platformda calışabilmesine daha cok onem veriyorlar. Şirket, "2014'te Steam icin "native" olarak gelecek AAA yapımlarının" duyularını bekleyebileceğimizin haberini veriyor. Valve, SteamOS'un Windows'a gore daha yuksek performans sunacağının da sozunu veriyor.

SteamOS şimdilik masaustunuzden cok televizyonunuz icin tasarlanmış bir işletim sistemi. Ancak Windows'u tamamen bırakmayı duşunen oyuncuların sayısı arttıkca masaustune daha uygun bir SteamOS'un ortaya cıkmasını bekleyebiliriz. PC piyasasının geri kalanının hızla duştuğunu hesaba katarsak bu durum, Microsoft icin kaygı verici olsa gerek.

SteamOS ne zaman yayınlanacak?
Ucretsiz bir işletim sistemi olan SteamOS, "yakında" cıkacak. Valve'ın gecmişine bakarak "yakında" sozcuğunun herhangi bir anlama gelebileceğini soyleyebiliriz. Ancak Valve'ın yapacağı tek buyuk tanıtım SteamOS olmayacak, sırada iki onemli tanıtım daha var.

Bunlardan birincisi, PC ureticilerine bir oturma odası PC'sinin nasıl olması gerektiğini gosteren "Steam Box". Diğer tanıtımın ne olacağı henuz tam olarak bilinmiyor. Bu tanıtımda yeni bir Half-Life'ın ortaya cıkması beklense de, firmanın bir suredir beta olarak sunduğu Family Sharing programının tam surumu de tanıtılabilir.

veteknoloji