Mobil dunyanın Intel'i olarak nitelendirilen ve akıllı telefon pazarının tamamına yakınını kontrol eden ARM, başta sunucular olmak uzere yeni uygulama alanları icin sıkı bir hazırlık icerisinde. Rakibi Intel'in akıllı telefon pazarı icin yuruttuğu calışmaları yakından takip eden firma, ARMv7a mimarisi icin cok onemli iki guncelleme uzerinde calışıyor.
Firma cephesinden gelen bilgilere gore ARMv7a mimarisi, sanallaştırma ve 40-bit adresleme ozellikerine kavuşacak. Dijital kameralar, Google TV ile gundeme gelen "her zaman cevrimici" televizyonlar ve sunucular icin planlanan yeni guncelleme paketiyle, telefon pazarındaki ustunluğu diğer alanlarda hissetirmek isteyen ARM, sunucu pazarına goz kırpıyor.
40-bit adresleme ozelliği ARM icin ileriye donuk onemli bir adım olmakla birlikte, kimi kaynaklar sunucularda yaygınlaşmanın ana hedef olduğu yaklaşım icin 40-bit adreslemeyi yeterli olarak gormuyolar. 64-bit adreslemenin sunucu odaklı bir yaklaşım icin es gecilemeyecek bir bariyer olduğu belirtilirken, ARM bu konuda biraz daha farklı duşunuyor.
Large Physical Address Extensionolarak isimlendirilen yeni uzantı ile 32-bit sanal adreslerin, 40-bit fiziksel adreselere donuşturulmesi amaclanıyor. 32-bit limiti olan bu programlar icin tasarımcılar sayfa yapısını yoneterek ARM'ın 32-bit mimarisi icin sınır olan 4GB bellek ve I/O limitinin otesine gecebilecekler.
Insight64'un şef gozlemcisi Nathan Brookwood gibi gozlemciler bu yaklaşımı gecici bir onlem olarak nitelendirerek, programcıların kabusu olabilir şeklinde yorumluyor ve ARM'ın gelecek yıl gecerk 64-bit tasarımına gececeğini ongoruyorlar. Bugun sunucu donanımlar icin kritik oneme sahip olan sanallaştırma teknolojisi de ARM'ın bir diğer hedefi.
ARM yeni sanallaştırma uzantıları ile ana işletim sisteminin birden fazla misafir işletim sistemini calıştırabilmesini sağlayan ara katman icin yeni bir ayrıcalıklı katman yaratabilecek. Ve bu sayede işletim sistemi ile ara katman seviyesi icin cift aşamalı adres donuşturme desteği sunulacak. TrustZone guvenlik uzantıları ile kordinasyonlu calışacak sanallaştırma uzantılarının ozellikle internete bağlı televizyonlar icin onemli olduğu zira bu sayede cevrimici işlemler ve yayın akışının izole edilebileceği ifade ediliyor.
ARM'dan yapılan acıklamaya gore yeni uzantılar icinde bulunduğumuz ucuncu ceyrek dilimde yayınlanmış olacak. Firma şu anda 6 farklı ucuncu parti yazılım geliştiricisi calışma yurutuyor ki bunlar Enea, Mentor Graphics, Green Hills Software, Open Kernel Labs ve VMware. Wind River ise Intel tarafından satın alındığı icin bu gruba dahil edilmedi.
Editorun Notu: Henuz detayları acıklanmasa da 500 milyondan fazla uyesi bulunan Facebook'un, ARM tabanlı sunucular kullanmayı planladığı soyleniyor.

DonanımHaber