Turkiye, 6-7 yıl oncesine kadar Avrupa'nın en onemli televizyon ureticilerinden biriyken, tuplu televizyonların yerini LCD ve plazmaların almasıyla soz konusu pazar payını kaybetti.
Uretim tesislerini yeni teknolojiye adapte eden ureticilerin en onemli sıkıntısı ise tek başına neredeyse maliyetin yuzde 70'ini oluşturan TV'ler icin panelin Turkiye'de uretilememesiydi. Dunyanın sayılı panel ureticileri arasında yer alan Samsung, LG, Philips gibi firmalar panel uretimlerini oncelikle kendi urunlerine yonelik gercekleştiriyor, kalan uretimi pazara yuksek fiyattan sunuyordu. Yuksek fiyata panel almak zorunda kalan yerli ureticiler ise doğal olarak uluslararası pazarlarda rekabet avantajını kaybetti o gunlerde. Ancak dengeler son birkac yıldır yeniden yerli ureticilerin lehine donmeye başladı. Bloomberg Businessweek Turkiye dergisinde yer alan habere gore, dışarıdan ithal ettiği modullerle Avrupa LCD TV pazarında yuzde 15 pazar payıyla ucuncu sırada yer almayı başaran Vestel, modul yerli ureticiler icin en onemli sorun olan panel uretimini de aşmış gibi gorunuyor. Zira şirket, LCD'nin en onemli yapı taşlarından biri olan likit (akışkan) kristal modul uretimine başladı. Soz konusu teknoloji icin bugune kadar 50 milyon dolarlık yatırım yapan Vestel, bunun icin tum imkÂnlarını seferber etmiş durumda. Şirket, modul uretimi sayesinde yerli ve yabancı rakiplerine karşı elini iyice guclendirdi. Vestel'in hedefi ise Avrupa'da olduğu gibi dunyada da ilk uc arasında yer alabilmek. Vestel, gecen yıl ise aylık 100 bin adet olan uretimini 2010'da 300 bin adede cıkardı. Modul uretiminin elektronik sektorundeki stratejik onemini anlamak icin gecmişe goz atmak gerekli.
Onumuzdeki aylarda 3 boyutlu TV'leri de piyasaya cıkarmaya hazırlanan Vestel, panel uretimi yapılamadığı icin kaybedilen rekabet avantajını modul uretimi sayesinde tekrar kazanarak sektordeki dengeleri değiştirmeye aday. Bunun işaretlerini rakamlar da veriyor. 2009'da LCD TV ihracat rakamını bir onceki yıla gore yuzde 62 artıran şirket, 6 milyon adet LCD TV sattı. Boylece yuzde 15 pazar payıyla Samsung ve LG'nin ardından Avrupa'da pazarın ucuncu buyuk oyuncusu oldu. 2010'da LCD satış rakamının 8,5 milyon adede cıkarılması hedefleniyor. Vestel Şirketler Grubu Pazarlamadan Sorumlu İcra Kurulu Uyesi Levent Hatay, "Modulde kimsenin yapamadığı bir uretim yapıyoruz ve dunya devleriyle calışıyoruz. Modul tarafında ciromuz cok hızlı buyuyor. Bir yıldır uretim yapıyoruz ama artık belli bir noktaya geldik. Yakında tum ayrıntıları acıklayacağız." diyor. Modul yatırımının Vestel'e sağladığı en buyuk avantaj, uretim maliyetlerinin duşmesi. Vestel'in Avrupa'nın ikinci modul uretim tesisine sahip olması da şirketin gelirlerine olumlu yansıyor. 2010 yılında 400 milyon dolara yakın bir modul ihracatı yapılması hedefleniyor. Teknoloji
firması Vestel'in 2009 LCD TV ihracatı 6 milyon adet, 2010 LCD TV ihracat hedefi ise 8,5 milyon adet.
veteknoloji