DSLR fotoğraf makinesi satın alma rehberi.
DSLR fotoğraf makinesi almak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken noktaları sizin icin acıklıyoruz.

DSLR olarak adlandırılan modellerin artık kompakt govdeler icinde sunulmaya başlamasıyla ve farklı ozellikler kazanmasıyla birlikte fotoğrafcılığa olan ilgi de haliyle artış gosterdi. Halihazırda fotoğraf cekmekten keyif alanların yanı sıra fotoğrafa ilgi duyan (Instagram dışında) ancak bir şekilde hep uzak kalmış olan kullanıcıları da fotoğrafcılığa ısıtan DSLR makineler, sadece deklanşore basıp fotoğraf cekmek yerine enstantane, ISO ve diyafram kavramlarıyla yoğrulmak isteyenlere hitap ediyor. Bunun yanı sıra kolay cekim teknikleri ile amatorler tarafından da tercih edilebilecek yapıda olan DSLR'ler, fotoğraf konusunda zamanla ustalaşmak icin ideal. Zira şimdilerde en ust seviyedeki profesyonel modeller bile kendi icinde pek cok kategori bulunduruyor. Artık kompakt boyutlarda DSLR'lar ve Micro Four Thirds (4/3) adını verdiğimiz yeni bir kategori var. Bu kategori fiyatları itibariyle de uygun olmasıyla fotoğrafa ısınmak icin iyi bir fırsat veriyor. Ancak DSLR fotoğraf makinesi satın almak icin pek cok kriter bulunuyor. Ozellikle bu işe yeni başlayanlardansanız bazı kavramlara aşina olmalı ve satın alacağınız makineyi temelde bunlara gore değerlendirmeniz gerekli.

Ne tur cekim yapacaksınız?

Az once de soylediğimiz gibi DSLR fotoğraf makineleri icinde pek cok kategori bulunuyor. Ancak bunları hesaba katmasak bile piyasada halihazırda giriş, orta ve ust seviye kullanımlara yonelik profesyonel makineler sizleri bekliyor olacak. O nedenle kavram karmaşalarına girmeden once ilk etapta ne cekmek istediğinize karar vermeniz ve buna gore bir makine arayışına girmeniz en doğrusu. Eğer profesyonel cekimler yapmak istemiyor ve sadece anı goruntulemek istiyorsanız bakmanız gereken kategori kompakt fotoğraf makineleri olacaktır. Aksi halde bir sonraki adımda yer verdiğimiz kategoriler arasından secim yapabilirsiniz.

Seviyenizi belirleyin

Giriş seviyesi değiştirilebilir lensli kamera

Kompakt fotoğraf makinesinden daha iyi kalitede fotoğraflar cekebilen ve daha hızlı işlem gucune sahip bir fotoğraf makinesi arıyorsanız giriş seviyesi değiştirilebilir lensli kameralar sizin icin uygun kategori olabilir. Kompakt fotoğraf makineleri kadar kucuk boyutlara sahip olan bu cihazlar, değiştirilebilir lenslerinin yanı sıra otomatik ve manuel fonksiyonları bir arada kullanmasıyla da dikkat cekiyor. Fotoğraf kalitesiyle giriş seviyesi DSLR'la karşılaştırılabilir olcude olan bu cihazları, video kalitesiyle de beğenmeniz mumkun.

Giriş seviyesi DSLR

Yine bir onceki kategoride olduğu gibi kompakt fotoğraf makinelerine oranla hız ve kalite anlamında daha iyi durumda olan bir fotoğraf makinesi arayanların bakabileceği bir kategori olan giriş seviyesi DSLR'lar, aynı zamanda optik vizor kullanarak cekim yapmak isteyenler icin de ideal. Bu tur makineler diğerlerine oranla daha buyuk yapıda olmalarının yanında APS-C sensor ile değiştirilebilir lensleriyle dikkat ceken modellere sahip. Yine manuel ve otomatik modlarıyla cekim imkanı sunan bu cihazlar, fotoğraf kalitesiyle bir ust kategoriye gore daha başarılı sonuclar uretebiliyorlar. Ancak video kalitesi konusunda markadan markaya farklılık gosterdiğini de soyleyelim.

Orta seviye değiştirilebilir lensli kamera

Fotoğraf ve video cekimi yapmaktan keyif alan ancak mutevazı bir makine arayan kullanıcılar tarafından tercih edilebileceklerin bakabileceği bu kategori, lens ve ayarlara boğulmak isteyen kullanıcıların beklentilerini karşılayacak turde modeller iceriyor. Orta seviye DSLR fotoğraf makineleriyle kıyaslanabilir fotoğraf kalitesi sunan bu makineler, fotoğraf konusunda profesyonelleşmek isteyenler icin iyi bir adım olabilir.

Orta seviye DSLR

Fotoğraf konusunda tecrubesi bulunan kullanıcıların ihtiyaclarını rahatlıkla karşılayabilecek urunlere ev sahipliği yapan bu kategori, hız ve kalite acısından olduğu kadar butce anlamında da onceki kategorilere gore fark gosteriyor. Manuel kullanım icin tasarlanmış modelleri, nispeten buyuk APS-C veya Full-Frame sensorleri ile TTL optik vizorleri ile dikkat ceken bu cihazlar, iddialı fotoğraf kalitesi sunuyorlar. Bu makineleri hareketli sahneleri fotoğraflamak icin rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Profesyonel DSLR

Buyuk govdeleri ve yuksek fiyatlarıyla dikkat ceken bu cihazlar, sağlamlık ve dayanıklılık ozellikleriyle one cıkarken, aynı zamanda tamamen ayarlanabilir olmalarıyla da profesyonellere hitap ediyorlar. Yuksek performans beklentisi icinde olan kullanıcılar tarafından tercih edilen profesyonel DSLR'ler, fotoğraf kalitesinin yanında video kayıt ihtiyaclarını da tam olarak karşılıyor.

Ne kadar butceniz var?

Herhangi bir kategoriye dahil olmadan once elbette ilk bakmanız gereken nokta ayırabileceğiniz butce seviyesi olacaktır. Zira piyasada geniş fiyat aralığında urunler bulabilmeniz mumkun. Ayrıca işiniz DSLR fotoğraf makinesi aldıktan sonra da bitmiyor. Fotoğraf makinesini satın aldıktan sonra ona uygun aksesuarları da toplamanız gerekiyor. Taşıma cantası ile hafıza kartı ilk sırada yer alan aksesuarlar olsa da, onu takip edenler arasında filtre, tripot, flaş, pil ve hatta bazen sualtı kılıfı da geliyor. Yuksek modellerde ozellikle lens fiyatlarıyla el yakan DSLR'lar, sadece govde fiyatlarıyla da butce yorabiliyorlar. Piyasada 1.000 TL civarında DSLR bulabileceğiniz gibi 9.000 TL'lik ve hatta bunun cok ustu modellere de rastlayabiliyorsunuz.

Cozunurluk sorunu...

Her ne kadar fotoğraf makinesi seciminde cozunurluk onem taşısa da, daha fazlası fotoğrafın kalitesini belirlemede buyuk etki yaratan algılayıcıda gizlidir. Algılayıcı ne kadar buyukse ve ne kadar ciddi bir teknoloji iceriyorsa o denli iyi sonucların alınabildiğini soyleyelim. Ayrıca elbette objektifin de onemi buyuk. Kalitesiz bir objektifin renk kayıpları ve keskin olmayan hatlar oluşturacağını unutmamakta fayda var. Ozellikle DSLR sınıfının coğu zaman vazgecilmez olmasının sebebini de bu unsur oluşturuyor. Konuya donecek olursak, gerceğe en yakın ve doğal fotoğraflar cekebilmek adına yapılan yatırımı hak eden DSLR'de de, kompakt fotoğraf makinelerinde de cozunurluk ne kadar yuksekse o kadar iyi fotoğraf cekilebileceğine ilişkin bilgi pek doğru değil. Cozunurluk en azından iyi fotoğrafa ulaşmada tek başına yeterli değil. Aksi halde yuksek cozunurluklu kameralara sahip akıllı telefonların bu denli yaygın olduğu bir ortamda, fotoğraf makinelerinin buyuk kayıp vermesi gerekirdi. Ancak cozunurlukle ilgili size şu tavsiyeyi verebiliriz: Fotoğraf makinesi satın alırken optik cozunurluğu goz onunde bulundurmanız daha iyi olacaktır.

Optik zoom mu, dijital zoom mu?

Optik zoom ve dijital zoom olarak iki farklı şekilde karşımıza cıkan zoom konusu, ozellikle dijital zoom değeriyle aslında buyuk bir kandırmacadan ibaret. Temelde fotoğrafın kalitesini bozan bir etken olan dijital zoom, fotoğrafın kalitesini bozmak uğruna goruntuye daha fazla yakınlaşma imkanı sağlar. Farklı bir deyişle goruntude yer alan karelerin cozunurluğunu değiştirmeden buyutulmesini sağlayan dijital zoom değerini, bu sebeple satın alma aşamasında cok fazla ciddiye almamanız iyi olacaktır. Zoom konusunda dikkat etmeniz gereken değer optik zoom olmalı. Zira optik zoom değeri yukseldikce satın almayı duşunduğunuz fotoğraf makinesinin fiyatı da doğru orantılı olarak yukselecektir. Diğer yandan bu değer makinenin gercek yakınlaştırma değeri icin onem taşımaktadır. Misal 3x optik zoom'lu bir cihaz aldığınızda, 30 metre mesafedeki bir objeye zoom yaptığınızda 10 metre mesafeye kadar yakınlaşabiliyorsunuz ve bu sırada bir goruntu kaybıyla karşılaşmıyorsunuz. Ayrıca yuksek zoom değerine sahip DSLR satın almayı duşunuyorsanız mutlaka aksesuar olarak tripot almayı da unutmayın.

ISO her zaman onemli

Kısaca optik algılayıcının ışığa duyarlılığı olarak tanımlanabilen ISO, yuksek kalitede fotoğraflar cekebilmek icin oldukca onemli bir kavram olarak DSLR satın alma aşamasında karşımıza cıkan bir diğer nokta. Işığın yetersiz olduğu koşullarda da fotoğraf cekebilen DSLR'lar, ISO değerini yukselttiğinizde almak istediğiniz kareyi size verebiliyor. Ancak yuksek kalitede fotoğraflar cekebilmek icin ISO konusunda başarılı bir fotoğraf makinesi tercih etmeniz gerekiyor. Zira ISO'yu yukselttiğinizde goruntu kalitesi duşebiliyor, fotoğraflarınızda kumlama efekti belirebiliyor. DSLR'lar bu konuda başarı gosteren yegane platformdur. Ancak elbette farklı modeller ve farklı fiyat secenekleri dolayısıyla yine de beklentinizi karşılamayan modellere rastlayabilirsiniz. Bu nedenle cihazı satın almadan once mutlaka ISO başarımını yakından incelemeniz gerekiyor.

Diyafram ve odak uzaklığı

Fotoğraf makinelerinde diyafram olarak tabir edilen kavrama da en az ISO kadar dikkat edilmesi gerekiyor. f değeri ile ifade edilen diyafram değeri, makinenin yine duşuk ışık koşullarında iyi fotoğraflar uretebilmesini sağlamaktadır. f değeri ne kadar duşukse, objektif iceri daha fazla ışık alarak sizi ISO'yu yukseltme mecburiyetinde bırakmıyor. Boylece duşuk ışık koşullarında ISO'yu acarak fotoğraf kalitenizin duşme ihtimaliyle karşılaşmıyorsunuz. O nedenle diyaframı duşuk cihazlara yonelmeniz duşuk ışık koşullarındaki cekim performansınızı arttıracaktır.

Diyaframın yanı sıra bir diğer dikkat etmeniz gereken nokta ise elbette odak uzaklığı konusu. Odak uzaklığı kadrajın ne kadar genişlikte bir alanı kapsayacağını ortaya koymaktadır ve odak uzaklığı değeri kapsama alanıyla ters orantılıdır. Yani odak uzaklığı arttıkca goruş acısı azalır, odak uzaklığı azaldıkca goruş acısı artar. DSLR satın alma aşamasında hangi odak uzaklığını tercih etmeniz konusunda karar vermeniz gerekiyor. Nasıl bir kadrajdan bakmak istiyorsanız piyasada ona uygun bir model bulmanız mumkun durumda. Odak uzaklığına ilişkin şoyle bir sınıflandırma yapılmış durumda:

Ultra ultra geniş acı: 12 – 16 mm
Ultra geniş acı: 17 – 21 mm
Geniş acı: 24 – 35 mm
Standart: 44 – 58 mm
Kısa Tele: 58 – 135 mm
Tele: 135 – 300 mm
Super Tele:
300 mm'nin uzeri

Video kalitesine dikkat

Belki akıllı telefonların fotoğraf cekim kalitesi fotoğraf makinelerini oldurmedi ama DSLR'ların video konusundaki başarısı video kameralarını yakın bir gelecekte tarihin tozlu sayfalarına gomebilir. Zira video cekimi konusunda video kameralardan cok daha başarılı işler yapan DSLR'lar, 1080 piksel cozunurlukte, yani Full HD kalitede 24, 30, 50 ve 60 FPS değerinde videolar cekebilen modellere ev sahipliği yapıyorlar. Ancak unutmayın ki başarılı bir video performansı icin okuma ve yazma hızı iyi bir hafıza kartına da sahip olmanız gerekiyor. Uzun sureli videolar cekebilmek icinse yine geniş bir hafıza kapasitesine ihtiyac duyacağınızı da soyleyelim.

Son tavsiyeler

Beraberinde dahili flaş getiren modellerin de gorulduğu gibi, DSLR'ların daha profesyonel olanları dahili flaş bulundurmuyor. Flaş gece cekimlerinizdeki en buyuk yardımcınız, ancak siz DSLR secimi yaparken cekim performansını flaşlı cekimlere gore değil, doğal ışık koşullarına gore değerlendirin. Ayrıca Li-on pille calışan DSLR'ları satın alırken mutlaka yedek bir batarya almayı da unutmayın ve alacağınız bataryanın orijinal olmasına ozen gosterin. Paradan kacarken orijinal olmayan bataryayla binlerce liralık fotoğraf makinenize zarar vermek istemezsiniz.

veteknoloji
__________________