Microsoft Guvenlik İstihbarat Raporu'nun,Temmuz-Aralık 2009 Donemi'ni kapsayan 8. Sayısından derlediği bilgilere gore,raporun bu sayısı,hem Microsoft hem de ucuncu taraf yazılımlarında gorulen kotu amaclı ve istenmeyen yazılımlar,guvenlik ihlalleri,yazılım guvenlik acıkları ve guvenlik acıklarından yararlanma hakkında ayrıntılı goruşler sunuyor.

Rapora gore bilgisayar tehditlerinin genel gorunumu surekli değişim gosteriyor.Tehditler şohret kazanmak isteyen bilgisayar korsanlarının yerine maddi kazanc icin veri hırsızlığı yapan organize suc orgutlerinden gelmeye devam ettikce,kamuoyundaki endişeler de yukselmeye devam ediyor.

TURKİYE'DE 2 MİLYON BİLGİSAYAR TEMİZLENDİ
Gectiğimiz yılın ikinci yarısında, Microsoft masaustu kotu amaclı yazılımdan koruma urunleri tarafından dunya capında 41 milyon 24 bin 375 adet bilgisayar temizlendi.

ABD,toplam 15 milyon 383 bin 476 bilgisayarla ilk sırada yer alırken Turkiye 857 bin 463 bilgisayarla sıralamada 12'nci oldu. Turkiye'de gectiğimiz yılın ilk yarısında da 1 milyon 161 bin 133 bilgisayar temizlenmişti.Boylece 2009 yılı boyunca 2 milyon 18 bin 596 bilgisayar Microsoft yazılımları tarafından temizlenmiş oldu.

Rapora dahil ulkeler icinde temizlenen bilgisayar sayısındaki en buyuk duşuş,esas olarak cevrim ici oyun oynayanları hedef alan Win32/Taterf ve Win32/Frethog adlı ''parola hırsızı'' viruslerin etkisinin azalmasıyla yuzde 26,2 ile yine Turkiye'de gercekleşti.

MICROSOFT UPDATE KORUYOR
Microsoft'un,guncelleme sitesine bağlanarak işletim sisteminin yamalarını yuklemek,zararlı yazılımları engellemek icin kullanıcılara cok onemli avantajlar sağlıyor.

Rapora gore,32 bit Windows XP Service Pack 1 yuklu bilgisayarlar en cok risk taşırken,Service Pack 3 yuklu bilgisayarlar uc kat daha guvenli oluyor.

Gectiğimiz yılın ikinci yarısında piyasaya surulen Windows 7 ve Windows Vista Service Pack 2,XP'ye gore daha cok guvenlik imkanı sağlıyor.

KOTU AMACLI YAZILIMDA TOP 10
2009'un ikinci yarısında Microsoft masaustu kotu amaclı yazılımdan koruma aracları tarafından tespit edilen ilk 10 kotu amaclı yazılım şoyle;

''Win32/Taterf,Win32/Renos,Win32
FakeXPA,Win32/Alureon,Win32
Conficker,Win32/Frethog, Win32
Agent,Win32/BaiduSobar,Win32
GameVance ve Win32/Hotbar.''

Rapora gore kotu amaclı yazılım programcıları,virus koruma yazılımı ureticilerinin piyasaya yeni imza surme hızını gecmek amacıyla surekli yeni ve farklı surumler yayımlayarak viruslerin saptanmasını onlemeye calışıyor.

Virus orneklerinin buyuk sayılara ulaşmasının nedeni olarak viruslerin bircok farklı dosyaya bulaşarak her biri benzersiz ornekler oluşturması gosteriliyor.

SAHTE GUVENLİK YAZILIMLARINA DİKKAT
SIR raporuna gore, kurbanın bilgisayarındaki virusler veya guvenlik acıklarıyla ilgili sahte veya yanlış yonlendirici uyarılar goruntuleyen ve bu sozde sorunları belirli bir ucret karşılığında gidermeyi teklif eden sahte guvenlik yazılımları, saldırganların kurbanlardan para kapmak icin kullandıkları en yaygın yontemlerden biri haline geldi.

Microsoft guvenlik urunlerinin sahte guvenlik yazılımlarıyla ilgili kotu amaclı yazılımları temizlediği bilgisayar sayısı 2009'un ilk yarısında 5,3 milyonken,ikinci yarıda artış gostererek 7,8 milyona yukseldi.Yuzde 46,5'lik bu artış,sahte guvenlik yazılımlarının diğer daha az yaygın virus turlerine kıyasla dağıtıcılarına daha fazla kazanc sağladığını gosterdi.



Kaynak : TeknoPortal
__________________