Onumuzdeki yıllarda bilgisayarlarda kullanılması beklenen “Virtualization” adlı teknoloji sayesinde, işlemciler tek bilgisayarda iki işletim sistemini destekleyebilecek. Onumuzdeki senenin başlarında piyasaya cıkacak bilgisayarlarda bulunması beklenen bu bilgisayarlar icin iki işlemci devi AMD ve Intel arasındaki rekabet de iyiden iyiye kızıştı.
Intel’in en buyuk rakibi konumunda olan ABD’nin duyurduğu “Pacifica” adlı teknolojisi 2006’da cıkacak işlemcilerde bulunacak. Intel'in bu hamleye karşı cektiği silahın adı ise “Intel Virtualization Technology”. Şirket bu yıl icinde ureteceği ciplerde yeni teknolojisini kullanacağını ve bilgisayar kullanıcılarına cift işletim sistemi olanağını sunabileceklerini duyurdu. Farklı işletim sistemlerinin kullanılması sayesinde, birden fazla gorev birbirini etkilemeden tam hızda gercekleştirilebilecek. Birden cok işletim sistemi calıştırmak ozellikle sunucularda oldukca faydalı bir yontem.
Aslında bakılacak olursa bu teknoloji; IBM, Sun Microsystems ve Hewlett Packard gibi dev bilgisayar ureticilerinden cıkan ana bilgisayar ve Unix sistemlerinde oteden beri standart bir ozellik olarak bulunuyordu. AMD ve Intel ise bu teknolojiyi giriş duzeyi sunucularda yaygınlaştırmaya ve kişisel bilgisayarlarla tanıştırmaya niyetli.
Cift işletim sistemi sayesinde, orneğin şirket bunyesinde bulunan bir PC, kişisel gorevleri ve sistem yonetimi guncellemeleri icin ayrı parcalara ayrılabilir. Bir ev bilgisayarında ise kullanıcı bir bolumde sayısal video kaydı yapabilir bir diğer bolumde de sıradan işleri yerine getirebilir.
Standartlaşma şart
Yazılım şirketlerinin bu gelişmeler karşısındaki tavrı ise genelde standartlar cevresinde yoğunlaşıyor. Yazılım şirketlerine gore Intel ve AMD yuzde 95'lik bir uyum sağladıkları taktirde her şey yolunda gidecek. Yazılım şirketleri; işlemci komutlarında, yeteneklerinde ve başarısızlıkları yonetme mekanizmalarında farklılıklar olursa, PC mimarisinde catallaşmanın ortaya cıkacağının altını ciziyorlar.
AMD ve Intel'in kullandığı x86 işlemci komut setleri genelde aynı ozelliklere sahip. Yani Windows ve Photoshop her iki firma tarafından uretilen işlemcilerde calışabilir. Fakat birbirinden ayrılan komut setleri doğrudan yazılımlara etki yaparak pek cok probleme neden olabilir.
kaynak: hurriyetim.com.tr
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Masaustu bilgisayarda cift işletim sistemi donemi