Anadolu Universitesi (AU) Muhendislik-Mimarlık Fakultesi Elektrik-Elektronik Bolumu son sınıf oğrencisinin geliştirdiği sistem sayesinde doner kanatlı insansız hava aracları, hareket eden her alana iniş yapabilecek.

Projenin sahibi Barış Danacıoğlu, doner kanatlı insansız hava araclarında iniş safhasının insanlı hava araclarına gore, oldukca riskli olduğunu soyledi.

Otonom inişin yer pilotunun iş yukunu hafiflettiğini ve hava aracının kırım gecirme riskini azalttığını belirten Danacıoğlu, proje uzerinde 5 aydır, helikopter uzerinde ise 2.5 aydır calışma yuruttuğunu kaydetti.

"BU SİSTEM BİZE OZGU"

Geliştirdiği sistemin avantajlarının yanında dezavantajlarının da olduğunu anlatan Danacıoğlu, şoyle konuştu:
“Şu anda otonom iniş sistemi Turkiye'de ve dunyada kullanılıyor ama benim geliştirdiğim sistem sadece bana ozgudur. Tamamen hayal gucumle tasarladım. Kesinlikle kopya cekmedim. Sistem, doner kanatlı insansız hava aracının heliport uzerindeki konumunu kamerayla belirlediği icin hava aracı uzerinde ekstradan bir ekipmana ihtiyac duymuyor. Bu da helikopterin daha hafif olmasını sağlıyor. Bu faktor ucuş suresini de oldukca etkiliyor. Bu sistem savunma sanayisinde insansız hava araclarında kullanılabilir. Cunku insansız hava araclarında birden fazla aracın gorevini tamamladıktan sonra uste gelip otonom inişini gercekleştirmesi oldukca sıkıntılıdır. Yer kontrol istasyonundaki pilotlara bu konuda buyuk iş duşuyor. Bu sistem pilotların uzerindeki yuku atmak ve kırım riskini azaltmak icin oldukca faydalı olacaktır.”

HAREKET HALİNDEKİ PLATFORMA İNİŞ SAĞLIYOR

Sistem icin model helikopter uzerinde calıştığını dile getiren Danacıoğlu, “Sistem, geliştirilmek icin daha buyuk bir helikopter uzerine entegre edilebilir. Gercek zamanlı calışan bilgisayardan yararlanıp daha yuksek cozunurlukte kameralar kullanılabilir. Hatta bu işi kameradan kurtarıp RF sinyallerle konum belirleme yapılabilir” dedi.

Danacıoğlu, projesinin AU Proje Pazarı Yarışması'nda 1'inci, ozel bir havacılık şirketinin yarışmasında da 2'inci secildiğini ifade ederek, şoyle devam etti:
“Tasarladığım sistem sadece belirlenen noktaya inebiliyor. Fakat uzerinde calışılan diğer sistemler ise herhangi bir yere inebiliyor. Bu sistemin avantajı, platform hareket etse de helikopter oraya iniş gercekleştirebiliyor. Diğer istemler herhangi bir yere inebiliyor ama hareket eden bir platform uzerine inemiyor. Projeme destek verildiği takdirde, buyuk bir doner kanatlı hava aracı bulunup daha kaliteli sensorlerle etkin olarak kullanılabilir hale getirilebilir.”
Danacıoğlu, projesinin profesyonel ekipmanlarla ele alınması halinde savunma sanayisinde kullanılabileceğini sozlerine ekledi.

Kaynak : Hurriyet Teknoloji