Windows gibi komplike işletim sistemlerinden cok farklı, taşıması kolay, basit 4 alternatif...

Bir netbook'un kıymetini, işiniz icin her yere dizustu bilgisayar taşımak zorunda kaldığınızda anlıyorsunuz.

Butun gun cantanızda sizinle birlikte gezecek bir bilgisayar, hafifliği oranında kıymete biniyor. Ama şoyle de bir sorun var, ucuza alınan, zayıf donanım ozellikli netbooklar, daha guclu dizustu ve masaustu bilgisayara alışkın kullanıcıları bekletip can sıkabiliyorlar.

Bu durumda Windows ya da Ubuntu masaustu surumleri yerine, Linux tabanlı, hafif, hızlı ve ucretsiz ustelik netbook icin optimize edilmiş işletim sistemlerine gozler cevriliyor.

Sırt cantanızı hafiflettikten sonra, şimdi sıra netbook'unuzun yukunu hafifletmekte! İşte bu işte başarılı 4 işletim sistemi...

Netbook işletim sistemleri kısıtlı sistem kaynaklarına gore tasarlanmalarının yanında, DVD yazma uygulaması gibi gereksiz programları icermezler.

Ubuntu Netbook Edition ya da daha onceki adıyla Ubuntu Netbook Remix 2008'den bu yana var. Piyasada standart olarak Ubuntu işletim sistemiyle satılan netbooklar da bulunuyor.

Gnome tabanlı bu işletim sisteminde Firefox, OpenOffice.org, F-Spot gibi acık kaynak kodlu uygulamalar hazır geliyor. Ancak esas avantaj, kullanıcı arayuzunun netbook'un ekran boyutu goz onune alınarak tasarlanmış olması.

Bağlantı: Ubuntu Netbook Edition

Jolicloud oldukca populer bir netbook işletim sistemi. Ubuntu uzerine kurulu olan Jolicloud, ekran alanını daha verimli kullanmak uzere tasarlanmıştır.

Kendi uygulama yoneticisi ile uygulama kurmak ve kaldırmak cok kolay. İnternet uzerinden kullanılan uygulamalar icin kısayollar, Chrome'dan esinlenmiş birleşik bir arama satırı var.

Bu işletim sistemini kurmaya karar vermeden once Windows XP ve Windows 7 uzerinden denemek icin aşağıdaki adresten indirebilirsiniz.

Bağlantı: Jolicloud Windows

Kurmaya karar verirseniz direkt kurulum ISO'sunu kurabilirsiniz.
Bağlantı: Jolicloud ISO

Crunchbang/Cruncheee olmak uzere iki farklı surumu olan bu netbook işletim sistemi de Ubuntu uzerine kurulu.

"Hız, stil ve esaslılık" uzerine yoğunlaştığını aktaran bu işletim sistemi hafif Openbox pencere yoneticisini kullanıyor. Cok hızlı calışıyor ve iyi bir alternatif.

Asus EEE PC sevenler Crunchbang'in EEE kullanıcıları icin ozel bir surumu olan Crunchee'yi yaptılar. Ancak bu surum yaklaşık 1 yıldır guncellenmedi.

Bağlantı: Crunchbang
Bağlantı: Cruncheee

EasyPeasy netbook işletim sistemi ozellikle zayıf netbooklar icin tasarlanmış ve webde sorf yapmaya odaklanmış bir işletim sistemi.

Sadece acık kaynak uygulamalara değil, kullanıcıların alışık olduğu masaustu ve web uygularına da erişim sağlamayı hedefliyor.

Kurulduğu andan itibaren ihtiyac duyulabilecek ses ve video codecleri hazır olan bu işletim sistemiyle anında video izleyebilir ya da farklı formatlarda muzik dinleyebilirsiniz.

Skype ve Picasa gibi uygulamalar da varsayılan olarak kurulu geliyor ve adından da anlaşılacağı uzere kurulumu ve kullanımı cok basit.

Bağlantı: EasyPeasy

Chip