İlk kez uzaya kadın taykonot gondermeye hazırlanan Cin, Dunya yorungesinde kalıcı bir us kuran ucuncu ulke olma yolunda da onemli bir adım atacak.
Cin'in dorduncu insanlı uzay aracı olan Şincou-9 yarın fırlatılacak. Şincou-9'da taykonatlar Cing Hayping ve Liu Vang'ın yanı sıra Liu Yang adlı kadın taykonot da olacak.
Yetkililer, Şincou-9'un taşıyıcı roketlerine yakıt doldurulma işleminin bugun başladığını belirtti.
Uzay programının sozcusu Wu Ping, Kansu eyaletindeki Cinkuan Uydu Fırlatma Merkezi'nde duzenlediği basın toplantısında, "Kadın taykonotun programa dahil edilmesi, sadece insanoğlunun uzaydaki seruveni acısından bir gereklilik değil, aynı zamanda halkın da beklentisini yansıtıyor" dedi. Toplantıda Şincou-9'un maketi de tanıtıldı.
Cumartesi gunu TSİ 13.37'de Gobi Colu'nden fırlatılacak Şincou-9, Dunya yorungesindeki Tiangong 1 modulune kenetlenecek.
Yaklaşık 10 gun surecek misyon boyunca, taykonotlardan ikisi otobus buyukluğundeki modulde yaşam destek sistemlerini test edecek. Diğer taykonot ise Şincou-9'da kalarak, beklenmedik bir durum yaşanması halinde gerekli mudahalelerde bulunacak.
veteknoloji
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Hem DUnya Hem Cin icin Buyuk Bir Adım