Şu an sadece 1 bit’lik bilgi depolanabilse de bilgi depolamayı ve işlemeyi hucre icinde mumkun kılmasından oturu bu araştırma onemli. Belki de bu sayede doktorlar bir gun kanserli bir hastaya yerleştirecekleri bir cihaz sayesinde kanserli hucrelerin bolunme hızını takip etme imkÂnına kavuşacak veya hucre yaşlanırken hucre icinde neler olduğunu kaydedebilecekler.

Stanford Universitesi’nden Jerome Bonnet: “Canlı bir hucrenin icindeki DNA’ya bilgi yazıp silebiliyoruz; hucrenin icine hesaplama ve mantığı sokabiliyoruz” acıklamasını yaptı.

Bilim insanları insan vucudunun icine minik bilgisayarlar yerleştirmeyi uzun zamandır hayal etmelerine karşın bu kadar kucuk bilgisayarlar bugunku teknolojiyle hÂl tasarlanamıyor. Bu yuzden araştırmacılar biyolojik araclara, orneğin DNA’ya ve enzimlere yoneldi. Daha once yapılan araştırmalarda DNA’ya bilgi yazmak ve silmek başarılmıştı, ama aynı DNA parcasına tekrar yazmak mumkun olmuyordu.

Yapılan bu yeni araştırmada, depolama ortamı olarak DNA, DNA’ya yazmak ve silmek icin ise bakterileri enfekte eden viruslerden (bakteriyofaj) elde edilmiş “recombinases” adı verilen enzimler kullanıldı. Virusler bu enzimleri enfekte ettikleri bakterinin DNA’sına kendilerini bağlamak icin kullanıyor.

Yapılan calışmada enzim DNA’nın belirli bir parcasına giderek orada ufak bir değişiklik yapıyor ve gonderilen yeni bir sinyalle değişikliği eski haline ceviriyor. Bu değişmiş ve değişmemiş gen parcaları bilgisayar bitleri olan 1’e ve 0’a karşılık geliyor. Araştırmacıların hedefi 1 bitlik hafızayı ilk once 1 byte’a cıkarmak ve DNA’yı değiştirmek icin gereken bir saatlik sureyi kısaltmak


K:shiftdelete.net
__________________