
Konuya ilişkin yapılan acıklamaya gore, Huawei'nin ana sponsor olarak destek verdiği etkinlik, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın himayelerinde, Bilgi Guvenliği Derneği ve Turkiye Barolar Birliği işbirliğinde, siber guvenlik konusunda Turkiye'nin ihtiyacları ve yol haritasını belirlemeye yonelik Ulusal Siber Guvenlik Strateji Belgesi Calıştayı dun yapıldı.
Kamu, universite ve ozel sektorden katılımcıların siber guvenlik konusunda bilgilerini paylaştıkları etkinlik, Turkiye'nin mevcut durumunun, sorunlarının ve cozum onerilerinin paylaşıldığı bir platform oldu.
Etkinliğin acılış konuşmasını yapan Bilgi Guvenliği Derneği Başkanı Prof Dr. Mustafa Alkan, Siber Guvenliğin tum dunya ulkelerinin oncelikli ve onemli gundem maddesi haline geldiğinden bahsederek, ''Ulkeler ciddi anlamda siber tehdit ve tehlikeyle karşı karşıyadır'' dedi.
Turkiye'nin de bu tehdit ve tehlikeye maruz kaldığını ifade eden Alkan, uluslararası istatistiklere gore Turkiye'nin siber tehdit ve saldırı altında olan ulkeler arasında yer aldığını belirtti.
''Ulkemize karşı yoneltilen siber tehdit ve saldırılar her gecen gun yoğunlaşarak artmaktadır. Bilgi kaynaklarımız ve kritik altyapılarımız risk altında bulunmaktadır. Tum yurt sathında siber guvenlik konularında gerek bireylerin, gerek kurumların bilgi guvenliği farkındalığının ve bilgi duzeyinin geliştirilmesinin milli bir gorev olduğunu duşunuyoruz'' değerlendirmesini yapan Alkan, bu amacla, Siber Guvenlik Strateji Belgesi Taslak Calışması'nı başlattıklarını dile getirerek, bu calıştay sonrasında nihai hale getirecekleri taslak metni Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na sunacaklarını soyledi.
Calıştay kapsamında, Huawei Siber Guvenlik Uzmanı Dr. Huang Feiyi de, ''Siber Tehditler ve Cozumler'' başlıklı konuşmasında siber guvenlikle ilgili dunyadaki son gelişmeleri aktardı.
Huawei Turkiye Kamu Kurumsal İlişkiler Direktoru Hakan Bakır ise, gunumuzde hayatın her alanının hızla sayısallaştığını vurguladı ve bu ortamda sayısal varlıkların, endustrinin, altyapının ve bireylerin risklere karşı korunmasının buyuk onem taşıdığını soyledi.
Mobil cihazlardan ev aletlerine, otomobillerden akıllı binalara gunluk hayatımızdaki her şeyin ağ uzerinden birbirine bağlı olduğu sayısal dunyada siber guvenlik konusunun ulkeleri, operatorleri ve son kullanıcıları tehdit eden global bir sorun olduğunu belirten Bakır, bu konuda uluslararası işbirliğine gidilmesi gerektiğine işaret etti.
Bakır, bu konuda da Huawei olarak kurmuş oldukları Kuresel Siber guvenlik Komisyonu ile Ar-Ge, tedarik zinciri, satış ve pazarlama ile teknik servisleriyle ilgili tum sureclere entegre olan bir program uyguladıkları bilgisini verdi.
Etkinlikte ayrıca Gazi Universitesi'nden Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu da ''Siber Guvenlik ve Savunma'' başlıklı bir sunum yaptı. Sağıroğlu sunumunda siber guvenliğin sağlanmasının sayısallaşmış ulkelerin en onemli sorunu olduğu, buna karşı cozumler uretmek icin ciddi olarak calıştıklarının altını cizerek, Turkiye icin yapılması gerekenleri ise sunumunda ozetledi.
Kamu kurum ve kuruluşlarının ust duzey yoneticileri, bilgi işlem yoneticileri, bilgi guvenliği alanında calışma yapan akademisyenler, bilişim guvenliğinde hizmet veren sektor temsilcileri hukukcular, bilişim alanında uzman bilirkişiler, kişisel, kurumsal ve ulusal bilgi guvenliği alanında calışanlar, siber guvenlik konusuna ilgi duyan ve kendisini geliştirmek isteyenlerin katıldığı etkinlik kapsamında, Huawei standında konuya ilişkin cozumler sergilendi.
Kaynak
__________________