Apple yine rekor kırdı! Ama bu sefer konumuz iPhone, iPad ya da iPod değil...
[IMG]http://img571.**************/img571/3421/dlvc.jpg[/IMG]
Apple'ın 22 Ekim'de yayınladığı ucretsiz OS X guncellemesi Mavericks buyuk bir hızla kullanıcılara yayılmaya başladı. Henuz sadece iki hafta olmasına rağmen yeni işletim sistemi tum Mac bilgisayarların yuzde 11'ine ulaşmış durumda. Bu, tarihteki en hızlı Mac işletim sistemi cıkışı anlamına geliyor.
Apple'ın onceki işletim sistemi, OS X Mountain Lion 20 dolarlık bir fiyatla 2012'de piyasaya cıkmıştı. Mountain Lion cıkışından sonra ilk hafta icinde tum Mac'lerin sadece yuzde 4'une kurulmuştu. Ucretsiz Mavericks işletim sistemi ise Mountain Lion'un ilk hafta rekorunu uce katlamış gorunuyor.
Mavericks guncellemesini, 2009'da cıkan Snow Leopard işletim sistemini kullanan Mac sahipleri dahil olmak uzere, sonraki surumlere sahip tum kullanıcılar ucretsiz olarak kurabiliyor. Boylece işletim sistemleri tamamen yenilenmiş oluyor. Bunu Windows kullanıcılarının Windwos XP, Windows Vista veya Windows 7'den Windows 8'e ucretsiz gecebilmelerine benzetebiliriz. Elbette Windows işletim sistemi icin boyle bir uygulama mumkun değil. Sadece Windows 8'den 8.1'e geciş ucretsiz...
Apple'ın işletim sistemini ucretsiz vermeye başlaması, insanları Mac bilgisayarları almaya teşvik amaclı bir politika değişimi olarak goruluyor. Bu sayede, Mac bilgisayarları satın alan kullanıcıların, cok uzun yıllar boyunca işletim sistemlerinin ucretsiz olarak yenileceğini ve yeni ozelliklere kavuşacaklarını bilmeleri isteniyor.
Ancak elbette Apple aynı zamanda Mac bilgisayarlarını ureten ve satan şirket olduğu icin işletim sistemini ucretsiz verse de donanım satışlarından hala buyuk kar sağlayabiliyor. Fakat Microsoft icin bu durum soz konusu değil. Dolayısıyla, Windows kullanıcılarının hala yeni işletim sistemlerini ucreti karşılığında satın almaları gerekecek.
KAYNAK
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Apple, İşletim Sistemi Rekorunu Kırdı [BT]