Microsoft'un farklı Windows'ları
Windows 7 ile devam eden işletim sistemini herkes biliyor, peki ya diğerlerini? İşte onlar...

Microsoft'un masaustu işletim sistemi Windows haricinde de 4 farklı turu olduğunu biliyor muydunuz?
Cep telefonlarında Windows Phone 7'yi de artık tanıyorsunuz. Akıllı cep telefonu piyasasında iPhone OS'un karşısında dikildi.
Aynı şekilde Google'ın guclu Android işletim sistemi, gun gectikce buyuyor. iPhone OS iPad'de de kullanılırken, Android de tablet PC'lerde populerleşmeye başladı.
Her iki işletim sistemi de cepten taştı ve buyuk cihazlara yayılıyor. Peki Microsoft ne yapıyor?
Windows bolunuyor mu?

Aslında bu 4 işletim sistemi de Windows teknolojilerini kullanmalarına karşın, ayrı işletim sistemleri. Masaustu ve dizustu Windows 7 surumu tabletlerde de denenecek. Ancak hafif cihazlar icin, hafif Windows surumleri değerlendiriliyor.
Windows Embedden Compact 7, bir Windows 7 surumu değil, Windows CE surumu. Tabletler, akıllı cep telefonları ve orta karar internet cihazları icin tasarlanmış. Diğer işletim sistemlerine gore en buyuk avantajı, Windows uygulamalarını calıştırması.
Dezavantajı ise donanıma gore tasarlanan surumler arasında fark olacak olması. Yani işletim sisteminin bolunup karışıklaşması...
Windows Phone 7 ve tarih

Windows Mobile'ın en buyuk sorunu da zaten bu bolunme ve karmaşaydı.
Donanım ureticileri kendi istedikleri şekilde ayarladıkları Windows Mobile surumlerini kullandılar. Bu da kullanıcı tecrubesinin farklılaşmasına yol actı.
Windows Phone 7 ise ureticilere standartları zorladı ve amacı bu bolunmenin onune gecmek. Şimdi CE surumlerin kaderi merakla bekleniyor.
Android ve yeni ismiyle iOS karşısında, bu kadar farklı surumler olması Microsoft'u başarıya mı taşıyacak, yoksa başarısız mı kılacak. Windows Mobile'ın başına gelen tablet turu cihazlarda tekrarlanacak mı? İşte bunu bekleyip goreceğiz...
CHIP