SINAVSIZ GECİŞİN AMACLARI
Mesleki ve teknik ortaoğretim kurumları mezunlarının meslek yuksekokullarına sınavsız olarak yerleştirilmeleri, aşağıdaki amacların gercekleşmesine yardımcı olacaktır:
Ulkemizin sahip olduğu kaynakları verimli ve etkin bir şekilde kullanmak
Mesleki ve teknik eğitimde, ortaoğretimle yuksekoğretim arasında bugune kadar kurulamamış olan ilişkiyi kurmak ve guclendirmek
Mesleki ve teknik ortaoğretim kurumlarıyla yuksekoğretim kurumlarında mevcut olan fiziki yapı ile oğretmen ve oğretim elemanı kaynaklarını ortak kullanmak suretiyle ek kapasiteler yaratmak
Mesleki ve teknik ortaoğretim kurumları ile meslek yuksekokulları arasında program butunluğu ve devamlılığını sağlamak
Cağımızda kaliteli uretimi gercekleştirebilecek, bilimsel ve teknolojik gelişime uyum sağlayabilecek, iş hayatının ihtiyac duyduğu yuksek nitelikli ve performanslı ara kademe insan gucunu yetiştirmek
Mesleki ve teknik eğitimi teşvik ederek bu alandaki cok duşuk olan okullaşma oranını artırmak, daha cok gencimize onlisans duzeyinde mesleki ve teknik eğitim imkÂnı sağlamak
Mesleki ve teknik ortaoğretim okul mezunlarının kendi alanlarında ileri meslek eğitimi almalarını sağlamak
Yuksekoğretimdeki dort yıllık programlar uzerindeki nufus baskısını azaltmak
SINAVSIZ GECİŞTEN YARARLANACAK MESLEK LİSELERİ
Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Tum Mesleki ve Teknik Ortaoğretim Okul ve Kurumları
Endustri Meslek Lisesi
Teknik Lise
Anadolu Meslek Lisesi
Anadolu Teknik Lisesi
Mesleki Eğitim Merkezi
Kız Meslek Lisesi
Meslek Lisesi
Kız Teknik Lisesi
Anadolu Kız Meslek Lisesi
Anadolu Meslek Lisesi
Anadolu Kız Teknik Lisesi
Ticaret Meslek Lisesi
Anadolu Mahalli İdareler Meslek Lisesi
Anadolu Ticaret Meslek Lisesi
Anadolu Dış Ticaret Meslek Lisesi
Anadolu Sekreterlik Meslek Lisesi
Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi
Anadolu İletişim Meslek Lisesi
Anadolu Aşcılık Meslek Lisesi
Anadolu Ticaret Lisesi
Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi
Mahalli İdareler Meslek Lisesi
Sekreterlik Meslek Lisesi
Cok Programlı Lise (Mesleki ve Teknik Ortaoğretim)
Acıkoğretim Lisesi (Mesleki ve Teknik Ortaoğretim)
İmam Hatip Lisesi
Anadolu İmam Hatip Lisesi
Ortopedik Engelliler Cok Programlı Lise
İşitme Engelliler Cok Programlı Lise
Anadolu Sağlık Cok Programlı Lise
Diğer Bakanlıklara ve Kurumlara Bağlı Meslek Liseleri
Sağlık Meslek Lisesi
Spor Meslek Lisesi
Meteoroloji Meslek Lisesi
Anadolu Meteoroloji Meslek Lisesi
Ziraat Teknik Lisesi
Adalet Meslek Lisesi
Tarım (Ziraat) Meslek Lisesi
Tapu Kadastro Meslek Lisesi
Anadolu Tapu Kadastro Meslek Lisesi
Anadolu Aşcılık Meslek Lisesi
Meteoroloji Teknik Lisesi
Demiryolu Meslek Lisesi
Konservatuvar
Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti Mesleki ve Teknik Ortaoğretim Okulları
Ortaasya Turk Cumhuriyetleri ve Akraba Toplulukları Mesleki ve Teknik Ortaoğretim Okulları (Turkiye ile anılan ulkeler arasında yapılabilecek anlaşmalara uygun olarak)
Mesleki ve Teknik ortaoğretim kurumlarından meslek yuksekokulları ile acıkoğretim onlisans programlarına "Sınavsız Geciş"
Meslek ve Teknik Lise oğrencileri istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğindeki meslek yuksekokullarına kendi Mesleki ve Teknik Eğitim Bolgesi (METEB) oncelikli olmak uzere "sınavsız" olarak yerleştirilme işlemine "sınavsız geciş" denilmektedir
METEB, bir veya daha fazla meslek yuksekokulu ile oğretim programları butunluğu ve devamlılığı icinde ilişkilendirilmiş mesleki ve teknik ortaoğretim kurumlarından oluşan eğitim bolgesidir
Her ilde en az bir mesleki ve teknik eğitim bolgesi bulunur
Meslek ve Teknik lise oğrencileri kendi alanlarındaki meslek yuksekokullarına; kontenjanlar, METEB, mezun oldukları okulların turleri ve oğrenim sureleri, mezuniyet yılları, meslek yuksekokullarına sınavsız gecişleri icin hesaplanacak ortaoğretim başarı puanları (OBP) ve tercihleri gozonunde tutularak oncelikler dikkate alınarak "sınavsız olarak" yerleştirileceklerdir
Sınavsız yerleştirme işleminde oncelikler nasıl olacaktır?
1Oncelik: Anadolu Teknik Lisesi oğrencileri METEB"indeki MYO"larına OBP sırasına gore,
2Oncelik: Anadolu Teknik Lisesi oğrencileri METEB"i dışındaki MYO"larına MOBP sırasına gore
3Oncelik: Teknik ve Anadolu Meslek Lisesi oğrencileri kendi METEB"indeki MYO"larına OBP sırasına gore,
4Oncelik: Teknik ve Anadolu Meslek Lisesi oğrencileri METEB"i dışındaki MYO"larına MOBP sırasına gore,
5Oncelik: Meslek Lisesi oğrenclieri METEB"indeki MYO"larına OBP sırasına gore,
6Oncelik: Meslek Lisesi oğrencileri METEB"i dışındaki MYO"larına OBP
sırasına gore yerleştirilir
Bu oncelikler, yukarıdaki gibi "adayın mezuniyet yılının sınavsız yerleştirme yılına uzaklığına gore" mezun olanların tumunu kapsayacak şekilde devam eder
"Sınavsız Geciş" ile ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir?
AOF"nin kendi alanlarındaki bolumlerine hicbir oncelik gozetilmeden, kontenjan sınırı bulunan bolumlerine oncelik sırasına gore yerleştirilecektir
Lisans programlarına (AOF dahil), kendi alanlarının dışındaki 2 yıllık onlisans (AOF dahil) programlarına girmek isteyen adayların OSS"ye girmeleri zorunludur
Genel lise cıkışlı adaylar 2 yıllık meslek yuksekokullarına ek yerleştirme doneminde "sınavsız yerleştirme" hakkına sahip adaylar yerleştirildikten sonra ilgili 0,3"li Y-OSS puanlarına gore yerleştirilir
Mesleki ve Teknik Lise mezunları kendi alanları dışındaki meslek yuksekokullarına ek yerleştirme doneminde ilgili 0,3"li Y-OSS puanlarına gore yerleştirilir
OSS"ye giren veya MSG"ye başvuran butun adaylara yuksekoğretim programları ve kontenjanları kılavuzu ile OSYS tercih formu gonderilecektir
Tercihler nasıl ve ne zaman yapılacaktır?
Adaylar tercihlerini OSS sonucları belli olduktan sonra yapacaklardır
Adayların sınav sonuc belgelerinde ağırlık ortaoğretim başarı puanları eklenmiş olarak Y-OSS puanları ile ilgili yuzdelik dilimler yer alacaktır
Adaylar tercih kılavuzunda belirtilen koşullara uymak şartıyla toplam 24 tercih yapabilirler
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Liseler
- Sınavsız geciş nedir ?