Eskişehirli gorme engelli avukat, tuketici lehine bir hukuk zaferi kazandı.
TUKETİCİYİ Koruma Derneği (TUKODER) Eskişehir Şube Başkan Yardımcısı gorme engelli avukat Suat Kadan, ADSL hattı ile birlikte kendisine verilen sabit telefon hattının iptali icin yerel mahkemenin verdiği kararın Yargıtay tarafından onandığını soyledi. Kadan, “Bu kararla artık ADSL hattı alana telefon dayatılmayacak. İsteyen sadece ADSL hattı alabilecek” dedi.
Avukat Suat Kadan gecen yıl Turk Telekom’a ADSL hattı icin başvurduğunu belirterek, aldığı ADSL’nin yanında kendisine telefon hattı verildiğini soyledi. 5 gun sonra telefon hattının iptali icin tuketici mahkemesi konumunda olan Eskişehir 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava actığını kaydeden Suat Kadan, mahkemenin 9 Kasım 2009 tarihinde davayı kabul ederek, telefon hattı aboneliğinin iptali kararı verdiği belirti.
Eskişehir 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nin verdiği kararın 31 Mayıs 2010 tarihinde Yargıtay 13’uncu Hukuk Dairesi tarafından onandığını acıklayan avukat Suat Kadan, bunun Yargıtay tarafından verilen ilk karar olduğunu ifade ederek şoyle konuştu: “Yargıtay 13’uncu Hukuk Dairesi artık internet ve sabit telefon aboneliğinin ayrı ayrı yapılacağını hukmetti. Bu Turkiye’de bugune kadar yuksek mahkemenin vermiş olduğu ilk ve tek karar. Tuketicinin gozu aydın. Bu tarafımca şahsıma ait internet ve telefon aboneliği icin acılmış bir davaydı. Yerel mahkemece kabul edildi ve Yargıtay onayarak tum mahkemeleri bağlayıcı bir karar aldı. Artık Tuketici Kanunun 5’inci Maddesine aykırı uygulamaya son verildi. Bundan sonra internet abonesi olmak isteyenler sadece internet abonesi olacak, kendilerine telefon aboneliği dayatılmayacak. Bu tur konularda daha once tuketici hakem heyetlerine başvuruluyordu. Ben direk olarak tuketici mahkemesine başvurdum. Mahkeme bilirkişi incelemesi de yapmadı. Cunku ben daha once başka davalardaki bir bilirkişi raporunu mahkemeye sundum. Bu da masrafı ortadan kaldırdı. Mahkemenin lehime verdiği kararı Yargıtay onadı. Bundan sonra isteyen tuketici sadece internet alabilecek. Daha once internet alırken kendilerine telefon verilen tuketiciler isterlerse telefon aboneliğini Turk Telekom’a başvurarak Yargıtay’ın verdiği kararı emsal gosterip iptal ettirebilecekler.”
kaynak:veteknoloji