Dunya’dan 3,6 milyar ışık yılı uzaklıkta (1 ışık yılı = 10 trilyon kilometre) gercekleşen ‘GRB 130427A’ adlı “kozmik kıyamet”, ilk olarak 27 Nisan’da tespit edilmişti. NASA’daki gok bilimciler, uzay ve yer teleskopları tarafından tespit edilen bu olayın nasıl gercekleştiğine dair bir animasyon yayınladı.

‘GRB 130427A’nın en az 97 milyar elektron volt enerji acığa cıkaran bir gama ışını patlaması olduğu belirtiliyor. Başka bir ifadeyle bilinen ışık enerjisinin 35 milyar katı enerji demek. Washington’daki NASA bilim insanlarından Paul Hertz, “Boyle bir şeyi yuzyılda bir ya da iki kez gorebilirsiniz. Bu patlamayı tespit edecek hassaslıkta gelişmiş teleskoplarımız olduğu icin şanslıyız” dedi.
Evrendeki en şiddetli patlamalar olan gama ışını boşalımlarının, buyuk kutleli yıldızların nukleer yakıtlarının bitmesinin ardından kendi ağırlığı altında cokmesiyle ve bir karadeliğe donuşmesiyle oluştuğu duşunuluyor. Evrendeki cok uzak galaksilerde meydana gelen bu patlamalarda enerjinin buyuk kısmı gama ışınlarıyla yayılıyor.
Elde edilen son verilerin ışığında bilim insanları bu buyuk patlamaların kaynağının tam olarak belirlenmesinde onemli mesafeler almayı planlıyor. Zira bir gama ışını patlaması notron yıldızların birleşmesiyle de gercekleşebiliyor. ‘GRB 130427A’ ile ilgili araştırma sonucları Science Express ve Astrophysical Journal Letters dergilerinde yayınlandı.
ve teknoloji
__________________