Emniyet Genel Mudurluğu'nun yıllardır uzerine calıştığı biometrik, cipli yeni pasaportlar hafta başından itibaren kullanılmaya başlanacak.
Yeni pasaportların kamuoyunda anlaşılması icin İcişleri Bakanlığı bir tanıtım toplantısı yapacak.
Yıllardır uzerinde calışılan yuksek guvenlikli 'cipli pasaportlar' ay başı itibarıyla hayata geciyor. Bu tarihe kadar alınanların son kullanım tarihine kadar kullanılabileceği belirtilirken, ilk pasaportlarda Ankara Golbaşı ilcesinde kurulan ozel tesislerde hazırlandı. Biyometrik, elektronik, cipli ozellikleri bulunan pasaportların e-pasaportlar icin 81 ilden başvuru yapılabilecek. Guvenlik icin sadece Ankara'da uretilecek yeni pasaportlar kargo ile vatandaşın adresine teslim edilecek. Adresinde 2 defa bulunamayan kişilerin pasaportları alması icin başvurdukları ilin emniyetine teslim edilecek.
Tum kimlik bilgilerinin cip aracılığıyla bilgisayarlarca okunacak pasaportlar, sınır ve gumruk kapılarında zaman kaybını onlemesinin yanı sıra, guvenlik ozellikleri nedeniyle de kopyalanamaz olacak. Her Turk Vatandaşı'na ozel uretilecek pasaportlarda refakat hanesi de bulunmayacak. Rengi bordoya donen umuma mahsus e-pasaportlarda 6 ay ile 10 yıl arasında gecerlilik suresine sahip olacaklar. Yeşil pasaportlar ise yine aynı renkle 4 senelik olarak hazırlanacak.
Yeni pasaportların tanıtımı icin yururluğe girdiğinden bir gun sonra 2 Haziran'da İcişleri Bakanlığı bir tanıtım toplantısı duzenlenecek. Uygulamanın ayrıntılarının anlatılacağı toplantı Ankara Bilkent Oteli Kongre Merkezi'nde yapılacak. İcişleri Bakanı Atalay'ın yanısıra ust duzey emniyet yetkililerinde katılacağı toplantıda ayrıca talep eden davetlilere yeni pasaportları da verilecek.
Uygulamanın bir başka yansıması olan birkac gun once kurulan Emniyet Genel Mudurluğu Pasaport Daire Başkanlığı'nda toplantıda anlatılacak ilkler arasında yer alıyor. E-pasaport uygulaması icin kurulan internet sitesi, yardım icin oluşturulan cağrı hattı, Ankara Golbaşı'ndaki uretim merkezi gibi unsurların yanı sıra daire ve işlevi de emniyet yetkililerince toplantıda anlatılacak.
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Cipli pasaport