Huawei, ‘En Guclu’ Cip Seti Kirin 990'ı Tanıttı

Huawei, yeni ust duzey mobil işlemcisi Kirin 990'ı tanıttı. Yeni Mate 30’ların Android kullanıp kullanamayacağı belli olmasa da Cinli firma iddialı bir telefon hazırlığında.
Cinli teknoloji devi Huawei, Kirin 990 yonga setini ilk hepsi bir arada 5G sisteme sahip cip olarak tanıttı. Huawei ayrıca bu cipin, entegre 5G yapısıyla Qualcomm ve Samsung 4G alternatiflerinden daha iyi olduğunu soyledi.
Huawei’nin tuketici işletmeleri grubunun başındaki isim olan Richard Yu, Berlin’de yaptığı acıklamada “Cip uzerindeki en guclu 5G sistemi, dunyanın en guclu 5G modemi” ifadelerini kullandı.
Huawei tarafından Almanya Berlin’de gercekleştirilen IFA 2019 tuketici elektroniği fuarında tanıtılan cip seti, 7 nanometre mimariyle uretildi. Bu cipin tanıtımı, 19 Eylul’de lansmanı yapılacak olan Mate 30 oncesinde adım adım ilerleyen surecin bir parcası.
Huawei Mate 30’da Android olup olmayacağı bilinmiyor

Cipsetinin tanıtımında da Android işletim sisteminden hic bahsedilmemesi dikkat cekiyor. Firma yetkilileri, cihazın teknik ozelliklerini dile getirmekle yetindi. Huawei, son care olarak kendi işletim sistemini de geliştiriyor ancak Google servislerine sahip olmayan yazılım şu anda hazır durumda değil.
Huawei kaynaklarından gelen bilgilere gore yeni Mate 30’da Alphabet catısı altında bulunan Google’ın hizmetlerinin yer alıp almayacağı bilinmiyor. Huawei, ABD tarafından ticaret savaşlarında kara listeye alınan ilk firmalardan biri olmuştu. Bu yasak sonucunda firmanın Avrupa’daki pazar payı beş puan duşuş gostermişti.

Dunyanın en buyuk ikinci akıllı telefon ureticisi şimdi aşırı hızlı 5G ağı ile kullanıcılarını daha uzun sure kendi bunyesinde tutmayı amaclıyor. Akıllı telefon kullanıcılarının neredeyse tamamı, 5G teknolojisinin avantajlarından faydalanabilmek icin yeni telefonlar almak zorunda.
Kirin 990’ın teknik ozellikleri

7 nanometre mimariyle yapılan Kirin 990, entegre 5G modem bulunduruyor. İşlemci uzerinde yer alan 10 milyar transistor ise saniyede 2,3 GB’a kadar veri indirme hızı sunuyor. Adaptasyonlu modem hem 5G hem de 4G icin rakiplerinden daha verimli olarak gosteriliyor.

Enerji tasarrufu icin cihazın ana cekirdeği, karmaşık ve buyuk işlemleri yapay zeka yardımıyla gercekleştiriyor. Daha basit gorevler ise yan cekirdekler tarafından gercekleştiriliyor.
İşlemci yalnızca Huawei cihazlarda kullanılacak, bu da firmanın Qualcomm gibi geniş bir pazarlama ağının olmadığının gostergesi. Kaldı ki Apple’ın patent anlaşması ve Intel’in cip uretmeyi bırakmasıyla birlikte Qualcomm pazarın tartışmasız lideri haline geldi.