Vefa Lisesi
Bilim, sevgi, hoşgoru
Kuruluş 1872
Turu Anadolu Lisesi
Eğitim dili Turkce
Yabancı diller İngilizce, Almanca, Fransızca
Mudur Sakin Oner
Bulunduğu yer İstanbul, Turkiye
Web sitesi Yapım Aşamasında
Vefa Lisesi, 1872 yılında kurulmuş olan; Dedeefendi Caddesi No:5 Şehzadebaşı Eminonu İstanbul adresinde bulunan; 100 kontenjanlı bir kız yurdu, 500 metrekarelik kapalı spor salonu, 400 kişilik konferans salonu ve 70 kişilik sinevizyon salonu, 2 bilgisayar, 1 fizik, 1 kimya, 1 biyoloji olmak uzere toplam 6 laboratuarı, 1 resim atolyesi bulunan bir Anadolu lisesidir.

Ulkemizin en eski okullarından birisi olan ve Turkiye'de ilk Turkce eğitim yapan lise olma ozelliğini taşıyan Vefa Lisesi pek cok unlu kişiye de eğitim vermiştir.

Tarihcesi

Vefa Lisesi Fotoğraf ve Amblemi1872: Vefa Lisesi, yuksek okullara oğrenci yetiştirmek uzere, bugun Eminonu Halk Eğitim Merkezi olarak kullanılan binada "Dersaadet İdadi-i Mulkiye-i ŞÃ‚hÂne" adıyla oğretime başladı.

1881: Okul, Maarif Nezareti'nce satın alınan Mutercim Ruştu Paşa'ya ait uc katlı konağa taşındı ve İstanbul'un Turkce eğitim veren ilk mulkiye idadisi olarak eğitim ve oğretime devam etti. Bu arada ismi bulunduğu semtin adını alarak "Vefa İdadisi" oldu.

1908: Okulun adı "Vefa Sultanisi"ne cevrildi.

1910: İstanbul'daki buyuk yangın sonrası Mutercim Ruştu Paşa Konağı ailelere verildiğinden, okul Vezneciler'deki Saffet Paşa Konağı'na taşındı.

1912: Balkan Savaşı sırasında bir cok oğrenci ve oğretmen gonullu olarak cepheye gitti ve geri donmedi. Bu sırada Mutercim Ruştu Paşa Konağı HilÂl-i Ahmer (Kızılay) Hastanesi olarak kullanıldı.

1914: Okul gecici olarak once Cağaloğlu'ndaki Cağaloğlu Anadolu Lisesi'nin bulunduğu binaya, daha sonra Cağaloğlu Anadolu Kız Meslek Lisesi'nin bulunduğu binaya taşındı.

1917: Okul, tekrar Mutercim Ruştu Paşa Konağı'na dondu.

1924: Okul "Vefa Lisesi" ismini aldı.

1925: Okulun lise kısmı kapatıldı ve Kadırga'da bir binaya taşınarak "Vefa Orta Mektebi" adıyla oğretimine devam etti.

Vefa Lisesi - Tepeden gorunum1933: Vefa Lisesi mezunlarının ısrarlı calışmaları sonucu lise kısmı tekrar acıldı ve okul tekrar eski binasına bir daha geri donmemek uzere taşındı.

1949: Bugun Pansiyon olarak kullanılan bina, Yuksek Oğretmen Okulu'nun kapatılması uzerine Vefa Lisesi'ne devredildi.

1958: Vefa Lisesi bunyesinde İstanbul'un ilk Akşam Lisesi acıldı. Bu okul, 1976 yılından sonra sırasıyla Pertevniyal Lisesi, Şehremini Lisesi, Vatan Lisesi ve Davutpaşa Lisesi'ne nakledildi.

1959: Okulda yatılılık uygulaması başladı ve Pansiyon'a erkek oğrenci alındı. 12 Eylul 1980'den sonra Pansiyon'a kız oğrenci alınmaya başlandı. 1971: 1968 yılında temeli atılan Ana Bina hizmete girdi.

1984: Orta Bina Vefa Lions Kulubu'nce onartılarak hizmete sokuldu.

1990-1991: Okul bunyesinde İngilizce eğitim veren "Vefa Anadolu Lisesi" acıldı.

1995-1996: Okul tamamen Anadolu Lisesi statusune kavuştu.

1999: 17 Ağustos Depremi'nde Pansiyon ve Orta Bina hasar gorerek kapatıldı. 2000-2001 oğretim yılında Pansiyon Binası, 2001-2002 oğretim yılında Orta Bina, İMKB ve MEB imkanlarıyla onarılarak tekrar hizmete sokuldu.

2001: 6 Kasım'da okulun statusu değiştirilmeden adı, Bakanlığımızca tarihi adı olan Vefa Lisesi'ne donuşturuldu. Okulun butun birimleri mezunlarca modernize edildi ve donatıldı.

BOZA GUNU
1876 yılında Vefa semtinde uretilen ve halen uretimine devam edilen Vefa Bozası icin Vefa Lisesi mezunları da, oğrencilik donemlerini anmak icin okullarında toplanmak uzere belirledikleri geleneksel mezunlar gunune Boza Gunu adını vermişlerdir. Boza Gunu, her Mayıs ayının ilk Pazar gunu duzenlenir.
Vefa Lisesi'nden Mezun Unluler
Hasan Ali Yucel
Mehmet Akif Ersoy
Yahya Kemal Beyatlı
Huseyin Cahit Yalcın
Peyami Safa
Feridun Fazıl Tulbentci
Ahmet Altan
Fuat Miras
Tınaz Titiz
Aytekin Kotil
Tunca Toskay