Diyelim ki bir meydanda cekim yapmak istiyorsunuz, ama bir cok insan gectiği icin asla o meydandaki heykeli boş bir şekilde kadrajlayamıyorsunuz. Bunun kolayı var Cok kolay bir yontemle, cok kısa surede meydandaki insanları tek tuşla nasıl yok ettiğimizi oğreneceğiz:
Fotoğraf cekerken ardarda 5-6 kare cekmek yeterli olacaktır, insanlar surekli hareket halinde oldukları icin 5-6 kare de mutlaka fonu kaybetmeden yakalayabileceğimiz referans noktalarımız olacaktır. En garantisi 10 kare cekim yaparsanız daha sağlıklı sonuc alabilirsiniz. Burda dikkat etmeni gereken en onemli husus makinanızın manuel ayarlarda cekim yapması gereklidir. Cunku otomatik ayarlarda ışık değişimi yuzunden renk farklılıkları da olacaktır. Renklere, doygunluğa cok dikkat etmek lazım, cunku tum fotoğraflarımız aynı ayarlarda olmalıdır. Ve kadraj hic demişmemelidir, yine de tripod ile cekim yapmanızı oneririm.
Şimdi gelelim photoshopta yapılacak işlemlere:
Adım 1) Photoshop’u acıyoruz ve File > Scripts > Load Files into Stack… seceneğini acıyoruz ve karşımıza cıkan ekranda; meydanda tek kadrajda cektiğimiz fotoğrafları browse tuşuna basarak bilgisayarımızdan yukluyoruz ve Ok diyoruz.

Adım 2) Bu işlem sonrasında Photoshop kısa bir işlem yapacaktır, bitince karşınıza yuklediğiniz fotoğraflar ayrı ayrı layer’da dizilmiş şekilde karşınızda olacak;

Sonucta ardışık cekim yaptığımız icin bir kadrajda olan insan diğer kadrajda olmayacak;

Bu şekilde yuklediğimiz butun fotoğraflardaki insanları sildiğimizde hic insan olmayan bir fotoğrafa kavuşacağız. Şimdi buradaki en onemli soru insanları nasıl kaldıracağız? Hepsini tek tek silmek hem cok zor hem de cok uzun sureli bir işlem. Ama burda fotoğrafcıları Adobe firması duşunmuş ve Photoshop’a guzel bir secenek eklemiş;
Adım 3) Tum layer’ları secili hale getiriyoruz (Ctrl tuşuna basarak yan taraftan layer’lara tıklayarak tıkladığınız tum layer’ları secili hale getirmiş olursunuz) ve Edit menusunden > Auto Align Layers seceneğine basıyoruz ve Auto‘yu seciyoruz. Bu işlem kadrajda elde cekim yapanlarda acı kaymalarını sabitlemek icin yapılmalıdır. Tripod’da cekim yaptıysanız bu işlemi yapmanıza gerek yoktur. Artık Photoshop butun referans noktalarını sabitledi ve sonuca bir adım kaldı
İşte sihirli işlem;
Butun layer’lar yine seciliyken ust tarafteki Layer menusunden > Smart Objects > Convert To Smart Object i seciyoruz. Bu işlem sonucunda elinizde tek layer kalacak ve yine aynı Layer menusunden yine Smart Objects kısmına giriyoruz ve Stack Mode > Median ‘ı seciyoruz. Ve gorduklerinize inanamayacaksınız. Tek tuşla fotoğraftaki butun insanlar silindi.

alıntıdır umarım işinize yarar