ssk evlilik tazminatı ssk evlilik tazminatı hesaplama nasıl alınır 2011 hesaplama 2011
İşyerince odenen Kıdem tazminatı, 1475 sayılı kanunda gosterilen fesih hallerinde en az bir yıllık calışması olan işciye veya işcinin vefat etmesi halinde de bu işcinin hak sahiplerine işveren tarafından odenmesi gereken paradır. Bir işyerinde calışan işcilerin işten ayrılmaları durumunda hangi hallerde kıdem tazminatı alabilecekleri

1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesinde belirtilmiştir. Madde de;

"Kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl icerisinde kendi rızası ile hizmet akdini sona erdirmesi durumunda" kadın işcilerin kıdem tazminatı almaya hak kazanacakları hukme bağlanmıştır.

Oncelikle bu maddeye istinaden kadın işcinin kıdem tazminatı alabilmesi icin oncelikle, iş sozleşmesinin devam ediyor olması gerekmektedir. Yani, işten ayrıldıktan sonra evlenen kadın işciye kıdem tazminatı odenmesi mumkun değildir. Yine, kadın işcinin iş sozleşmesinin kıdem tazminatı almasını hak etmeyecek şekilde sona ermesinden bir sure sonra evlenme nedeniyle kıdem tazminatı talep etmesi halinde, işciye kıdem tazminatı odenmesi soz konusu olmayacaktır.

Kadın işciler, evlendikten sonra bir yıl icinde hizmet akdini feshetmeleri halinde kıdem tazminatına hak kazanmaktadırlar. Bu hak, sadece kadın işciye verilmiştir. Erkek işcinin, evlendikten sonra bir yıl icinde bu madde hukmune istinaden hizmet akdini feshetme yetkisi olmadığı gibi, işverenin de bu maddeye dayanarak kadın işcinin iş akdini feshetmesi yetkisi bulunmamaktadır.