ssk evlilik tazminatı hamilelikte tazminat hakkı ssk evlilik bildirimi
Arkadaşlar evlenen bayan arkadaşlarımızın evlilik nedenki ile kıdem tazminatı alacağını belki biliyorsunuz.. Haklarınızı okuyup burada paylaşmak istedim.
Evlenen Kadın İşciye Kıdem Tazminatı Odenmesi
1475 sayılı Mulga İş Kanunu'nun halen yururlukteki 14'uncu maddesindeki duzenlemeye gore; İş Kanunu kapsamındaki bir işyerinde calışan “Kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl icerisinde kendi rızası ile iş sozleşmesini sona erdirmesi durumunda,” kıdem tazminatı almaya hak kazanacağı hukme bağlanmıştır.
Bu hukme istinaden kadın işcinin kıdem tazminatı alabilmesi icin oncelikle, iş sozleşmesinin devam ediyor olması gerekmektedir. Yani, işten ayrıldıktan sonra evlenen kadın işciye kıdem tazminatı odenmesi mumkun değildir. Yine, kadın işcinin iş sozleşmesinin kıdem tazminatı almasını hak etmeyecek şekilde sona ermesinden bir sure sonra, evlenme nedeniyle kıdem tazminatı talep etmesi halinde, işciye kıdem tazminatı odenmesi soz konusu olmayacaktır.
Konuyu biraz daha acacak olursak;
Evlenme nedeniyle iş sozleşmesini yasal evlenme tarihinden itibaren bir yıl icerisinde fesheden kadın işci, yasal olarak haklı fesih yapmaktadır ve bu fesih, kendisine diğer kıdem tazminatını hak ediş şartlarını taşıyorsa, kıdem tazminatını talep hakkını vermektedir. Mulga İş Kanunu'nun sozkonusu 14'uncu maddesinde hukme bağlanan kadın işcinin evlenme nedeniyle haklı fesih hakkı, işcinin haklı nedenle fesih hakkını hukme bağlayan 4857 sayılı İş Kanunu'nun 24'uncu (1475 sayılı Mulga İş Kanunu'nun 16'ncı) maddesi dışında ve kıdem tazminatı hakediş bakımından istisnaen bildirim surelerine gerek gostermeyen ozel bir duzenlemedir. Bu nedenle iş sozleşmesinin belirli veya belirsiz sureli olması, kadın işcinin haklı fesih hakkını kullanmasında farklılık oluşturmamaktadır. Her iki halde de kadın işci, bildirim suresi beklemeksizin iş sozleşmesini feshederek kıdem tazminatını işverenden alacaktır. Yargıtay kararlarında da bu husus istikrar kazanmıştır.
Evlilik nedeni ayrılan 1 yıl icinde Kıdem hakkını istemelidir.
Ansiklopedi0 Mesaj
●31 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Ansiklopedi
- Evlilik nedeni ayrılan 1 yıl icinde Kıdem hakkını istemelidir.