eğitim harcamalarının gelir vergisinden duşulmesi eğitim giderlerinin gelir vergisinden duşulmesi giderinin vergiden duşulen giderler kira giderinin vergiden
Okullar acıldı, Yeni Eğitim ve Oğretim yılımız hayırlı olsun. Malum bu donemde eğtim anlamında bircok harcamamız olacak. Bu harcamalar icin belge almaya ozen gosterin.
Gelir vergisi mukellefi iseniz bu belgeleri vergi matrahınızdan indirim yapabileceksiniz.
Yıllık beyanname veren butun gelir vergisi mukelleflerinin, eğitim giderlerini beyan ettikleri gelirden indirebilmeleri mumkun. Bakkal, kasap, manav, lokantacı, mobilyacı, ayakkabıcı, berber, nakliyeci, yedek parcacı, avukat, doktor, mimar, kira geliri elde eden, kár payı gelirini beyan edenler eğitim giderlerini vergi matrahından indirebiliyorlar. www.muhasebenet.net
Eğitim harcamalarının gelir vergisi matrahından indirilebilmesi icin iki koşul var. Bunlardan ilki, eğitim harcamalarının Turkiye'de yapılması. Yani, yurt dışında okuyan cocukların eğitim giderlerinin indirilmesi soz konusu değil.
İkinci koşul, eğitim harcamalarının, gelir veya kurumlar vergisine tabi mukelleflerden alınan belgelerle (fatura, serbest meslek makbuzu, perakende satış vesikası veya yazar kasa fişi) belgelendirilmesi.
İNDİRİM VERGİ MATRAHINA ORANTILI
Bu iki koşul sağlandığında yapılan eğitim giderlerinin vergi matrahından duşulmesi mumkun oluyor. Ancak, yapılan eğitim harcamasının matrahtan duşulebilecek kısmı sınırlı. Gelir Vergisi Kanunu'nun 89. maddesine gore, indirim konusu yapılabilecek eğitim harcamasının beyan edilen gelirin yuzde 10'unu aşmaması gerekiyor. Aşması halinde beyan edilen gelirin yuzde 10'u indirilebiliyor.
UCRETLİLER İCİN İNDİRİM YOK
Eğitim giderlerinin gelir vergisi matrahından duşulme olanağı ucretliler icin gecerli değil. İşci ve memurlar daha once, eğitim harcamaları ve diğer harcamaları icin 'ozel gider indirimi'nden yararlanıyordu. 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren, bu uygulamaya son verildi.
Bunun yerine, fiş veya fatura ile belgelendirilmesi gerekmeksizin asgari ucret baz alınarak ucretlinin medeni haline gore belirlenen 'asgari gecim indirimi' uygulaması getirildi.
OZELLİKLİ HARCAMALAR
Eğitim harcaması kavramının kapsamı oldukca geniş. Eğitim ve oğretim kurumları ile anaokulu, kreş ve dershanelere eğitim amacıyla yapılan odemeler, kurs ucretleri, her turlu kitap (ders kitabı, hikaye, roman, bilimsel eser) ve kırtasiye alımları bu kapsamda değerlendiriliyor. Bunların dışında, ozel oğrenci yurtlarına fatura karşılığında yapılan odemeler de eğitim harcaması kapsamında.
Okul aile birliğine ya da okul koruma derneklerine 'bağış' adı altında yapılan odemeler eğitim harcaması kapsamına girmiyor. Devlet universitelerine yapılan 'harc' odemeleri kapsam dışı. Vakıflara ait universiteler kurumlar vergisi mukellefi olmadığı icin bunlara yapılan 'katkı payı' odemeleri de indirilemiyor.
Eğitim harcamalarınız icin belge alın, vergiden duşurun..
Ansiklopedi0 Mesaj
●36 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Bilgi Deposu
- Ansiklopedi
- Eğitim harcamalarınız icin belge alın, vergiden duşurun..