memur mal beyanında bulunmama cezası eksik mal beyanında bulunmak beyanı cezası bulunmama 2010 bulunmamak 2011
Arkadaşlar aman aman mal beyanı yapmayı sakın ihmal etmeyin.
İŞte kimler verecek, Nasıl verecek?

Bu yılın sonu sıfırla (0) bittiği icin ucretli calışan ve kamuoyunda one cıkan kişiler icin ayrı bir ozelliği var. Bu kapsamda 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Ruşvet ve Yolsuzluklarla Mucadele Kanunu'na gore şubat ayı sonuna kadar mal bildiriminde bulunmak gerekiyor.
Memurların bu bildirimi atanmadan once vermeleri şart. Mal bildirimi vermek mecburiyetinde olan diğer kişiler goreve başlamalarından ve o işten ayrılmalarından itibaren bir ay icerisinde, secimle bir goreve gelenlerin ise secimin kesinleşmesi tarihini izleyen iki ay icinde bildirim vermeleri gerekiyor. Ayrıca gorevlerine devam edenler, sonu (0) ve (5) ile biten yılların en gec şubat sonunda bildirimlerini yenilemeli. Mal beyanında bulunacakların eşleri, velayeti altındaki cocukları ve kendilerinin şahsi mal varlıklarında onemli bir değişiklik meydana gelebilir. Bu durumda sonu (0) ve (5) ile biten yıllar beklenmeden, bir ay icinde yeni edinilen mal, hak, gelir, alacak, ve borclara munhasır olmak uzere ek mal bildirimi verilmeli. Mal varlığında onemli değişiklikten kasıt alınan net aylık tutarının beş katından fazla değer ve tutardaki artıştır. Bu bildirimlerin yapılmaması aynı zamanda disiplin sucunu oluşturur. Mallar, mal bildirimi tarihindeki değerleri esas alınarak beyan edilir. Gorulduğu gibi gayrimenkuller değeri ne olursa olsun elde edildikten itibaren 1 ay icerisinde beyan edilmeli, diğer mal, alacak, borc, gelir ve haklar ise toplu olarak dikkate alınmalı ve 5 maaştan yuksek ise bir ay icerisinde beyan edilmeli.

EŞLERİN MAL BİLDİRİMİ NASIL OLUR?

Her ikisi de mal bildirme kapsamında bulunan eşlerin her biri ayrı ayrı mal bildiriminde bulunmak zorunda. Eşlerin ikisi de beyan vermekle mukellef ise eşlerden her biri eşiyle velayetleri altındaki cocuklarının da mallarını bildirmeli. Bu durumda istisnai durumlar dışında eşlerin beyanları aynı olmak durumunda. Eşinin, mal bildiriminde bulunduğu gerekcesiyle mal bildirimlerini boş veya eksik verenler bir ay icinde mal bildiriminde bulunmaya davet edilir. Bu arada verilecek mal bildiriminde daha once beyan edilen malların da dikkate alınması ve o mallar hÂl kişide mevcutsa beyanda bunlara da yer verilmesi gerekir. Yeni bildirimler yetkili merci tarafından daha onceki bildirimlerle karşılaştırılır. Yapılan karşılaştırmalar sonunda kanuna veya genel ahlaka uygun olarak sağlandığı ispat edilmeyen mallar veya ilgilinin sosyal hayatı bakımından gelirleriyle uygun olduğu kabul edilemeyecek harcamalar şeklinde ortaya cıkan artışlar, haksız mal edinme sayılır. Kanun haksız mal edinen, kacıran veya gizleyene uc yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilmesini ve haksız edinilen malın zor alıma konu edilmesini hukum altına alıyor. Yalnız iki mal bildiriminin karşılaştırılmasında beyan edilen malların değerindeki artışların veya varlığın şekil değiştirmesinin dikkate alınması gerekiyor.

Kimler mal bildiriminde bulunmak zorunda?
Her tur secimle iş başına gelen kamu gorevlileri ve dışarıdan atanan Bakanlar Kurulu uyeleri
Noterler
Turk Hava Kurumu'nun genel yonetim ve merkez denetleme kurulu uyeleri ile genel merkez teşkilatında ve Turk Kuşu Genel Mudurluğu'nde, Kızılay'ın merkez kurullarında ve genel mudurluk teşkilatında gorev alanlar ve bunların şube başkanları
Genel ve ozel butceli dairelerde calışıp, kamu hizmeti goren memurlar, işci niteliği taşımayan diğer kamu gorevlileriyle yonetim ve denetim kurulu uyeleri
Siyasi parti genel başkanları
Vakıfların idare organlarında gorev alanlar,
Kooperatiflerin ve birliklerinin başkanları, yonetim kurulu uyeleri ve genel mudurleri
Yeminli mali muşavirler
Kamu yararına sayılan dernek yonetici ve deneticileri
Gazete sahibi gercek kişilerle, gazete sahibi şirketlerin yonetim ve denetim kurulu uyeleri, sorumlu mudurleri, başyazarları ve fıkra yazarları, mal bildiriminde bulunmak zorunda

Beyanda hangi mallara yer veriliyor?
Beyanda bulunanın kendilerine, eşlerine ve velayetleri altındaki cocuklara ait taşınmaz malları (arsa ve yapı kooperatif hisseleri dahil)
Kendilerine aylık odenenler, net aylık tutarının beş katından fazla değer ve tutarındaki para ve para hukmundeki kıymetli kağıtları,
Hisse senedi ve tahvilleri
Altın ve mucevheratı
Her turlu kara, deniz ve hava taşıt aracları, traktor, bicer-dover, harman makinası ve diğer ziraat makinaları, inşaat ve iş makinaları, hayvanlar, koleksiyon ve ev eşyaları ile diğer taşınır malları
Hakları
Alacakları
Borcları
Gelirleri