yevmiye defteri kapanış tasdiki kapanış tasdikinin gec yapılması envanter defteri tasdiki
Arkadaşlar VUK ve TTK kanunlara gore tutulması gereken defterler icin acılış tasdiki, ara tasdik ve kapanış tasdiki olmak uzere uc tur tasdik soz konusu...

Ticari işletmelerin tutmak zorunda oldukları defterler ve bunların tasdikine ilişkin hukumler hem Vergi Usul Kanunu'nda (VUK), hem de Turk Ticaret Kanunu'nda (TTK) yer alıyor. ​

Acılış tasdiki, defterler kullanılmaya başlanılmadan once yaptırılan tasdik olup hem VUK hem de TTK acısından zorunludur.

Ara tasdik, VUK'ta duzenlenmiş olup, tutulmakta olan defterlerin ertesi yılda da kullanılacak olması halinde, defterlerin kullanılacağı donemin ilk ayı icinde yaptırılan tasdik işlemidir.

Kapanış tasdiki ise TTK'ya gore defterlerin kullanıldıkları donemin sonunda yaptırılan tasdik işlemidir.

Defterlerin acılış tasdikinin yaptırılmaması, hem vergi hem de sosyal guvenlik uygulamalarında idari para cezası uygulanmasını gerektirirken; kapanış tasdikinin yaptırılmamış olması, başta defterlerin sahibi lehine delil olarak kabul edilmemesi olmak uzere bircok olumsuz sonuc doğuruyor. Bu nedenle de kapanış tasdiki, en az acılış tasdiki kadar onemli.


KAPANIŞ TASDİKİ
Vergi Usul Kanunu'na gore defterin kapanış tasdiki zorunlu değil. Defterlere kapanış tasdiki yaptırılması Turk Ticaret Kanunu'nda yer alan bir zorunluluk olup, sadece yevmiye defteri ve envanter defteri icin soz konusu.

TTK'ya gore, yevmiye defterinin yeni senenin en son ocak ayı sonuna kadar notere ibraz edilerek, kapanış tasdikinin yaptırılması gerekiyor (TTK md. 70). Buna gore, 2009 yılı yevmiye defterinin kapanış tasdikinin, icinde bulunduğumuz ocak ayı sonuna kadar yaptırılması gerekiyor.

Envanter defterinin ise en gec mart ayının sonuna kadar envanter işlemleri tamamlanarak, nisan ayı sonuna kadar notere ibraz edilmesi ve kapanış tasdikinin yaptırılması gerekiyor (TTK md. 72).

KAPANIŞ TASDİKİ NEDEN ONEMLİ?
Defterlerin kapanış tasdikinin yaptırılmamasının doğuracağı sonucları şoyle sıralamak mumkun;
l TTK, Kanun'a uygun olarak tutulan ve birbirini teyit eden ticari defterlerin sahibi lehine delil olarak kullanılmasına imkan tanıyor (TTK md. 85). Kapanış tasdiki de kanuni bir zorunluluk olduğundan, kapanış tasdikinin yaptırılmaması halinde soz konusu defterlerin sahibi lehine delil olarak kullanılması mumkun olmaz.
l TTK'da, Kanun'da sayılan defterleri hic veya Kanuna uygun şekilde tutmayanların ağır para cezası (adli para cezası) ile cezalandırılmaları ongorulmektedir (TTK md.67/3). Kapanış tasdiki de Kanun'da ongorulen bir zorunluluk olduğundan, bu zorunluluğa uymayanların adli para cezası ile cezalandırılmaları soz konusu olabilecek.
l İcra İflas Kanunu'na gore, ticari defterlerini hic ya da Kanun'a uygun olarak tutmayanlar, iflas ettiklerinde, 'taksiratlı muflis' sayılmakta ve Turk Ceza Kanunu'na gore cezalandırılmaktadırlar (İİK md.310/5). Dolayısıyla soz konusu hukum, gerekli defterlere kapanış tasdiki yaptırmayanlar acısından da gecerlidir.

AKLINIZDA BULUNSUN
Defterlerinizi tasdik ettirmeyi unuttuysanız!
Mukelleflerin 2010 yılında kullanacakları defterleri 2009 Aralık ayında tasdik ettirmeleri gerekiyordu. Ancak bu sureyi kacıranlar veya 2010 yılında kullanacakları defterleri tasdik ettirmeyi unutanlar icin ay sonuna kadar kullanabilecekleri bir kolaylık var. 2009 yılı defterine ara tasdik yaptırmak. 2010 yılında kullanacağınız defterleri aralık ayında tasdik ettirmeyi unuttuysanız, 2009 yılında kullandığınız defterlere ocak ayı sonuna kadar ara tasdik yaptırarak, defterlerinizi yasal suresinde tasdik ettirmemiş olmaktan dolayı cezalı duruma duşmekten kurtulabilirsiniz.