Sevgili arkadaşlar bu haberde mutlaka size yarar birşey bulacaksınız..
Bu avantajları bilenler ya daha az vergi oduyorlar ya da hic odemiyorlar.
EĞİTİM VE SAĞLIK
Vergi beyannamesi veren cok kişi; “cocukların eğitimi ile ilgili okul, defter, kitap, dershane gibi giderlerimizi, sağlık harcamalarımızı ve bazı bağış ve yardımlarımızı, gelirimizden duşemiyoruz” diyebiliyorlar.
Oysa, Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. maddesinde, bunların indirilebilmesine olanak sağlayan bir duzenleme var. Buna gore;
Eğitim ve oğretim kurumlarına yapılan odemeler, anaokulu ve kreş giderleri ile kurs ve dershaneye yapılan odemeler, her turlu kitap (ders kitabı, hikaye, roman vb.) ve kırtasiye giderleri beyan edilen gelirin yuzde 10’unu aşmayacak şekilde indirilebiliyor
Benzer indirim mukellefin kendisi, eşi ve cocuklarının sağlık harcamalarına da uygulanıyor.
BİREYSEL EMEKLİLİK
Beyan edilen gelirin yuzde 10’unu ve asgari ucretin yıllık tutarını aşmamak koşuluyla, bireysel emeklilik sistemine odenen katkı payları indirilebiliyor.
Şahıs sigorta primlerinde bu oran yuzde 5 olarak uygulanıyor (Bkz. GVK. Md.89/1).
OZURLU AVUKAT VE DOKTOR
Serbest meslek faaliyetinde bulunan (doktor, avukat, muhasebeci, mali muşavir, mimar vb meslek grubunda olan) ozurluler ile bunların bakmakla yukumlu oldukları ozurlu kişiler icin ozurlu olma derecelerine gore yıllık 1.920 TL- 8.040 (2010 yılı icin 8.160) TL yıllık indirim uygulanır. Bu indirimden basit usule tabi olanlar da yararlanabiliyor (Bkz. GVK. Md.31 ve 89/3).
KONUT GELİRİ VE KREDİ
Konut kira geliri elde edenler, beyanname verdiklerinde “gercek gider” yontemini secerlerse;
- Bir konutun 5 yıl sure ile satın alma bedelinin yuzde 5’ini,
- Konut icin banka kredisi kullanmışlarsa, odedikleri yıllık faizin tamamını,
- Kendisi kirada oturuyorsa, odediği kira tutarını,
tahsil ettikleri kiradan indirebiliyorlar. Bunların indirilmesi sonucu da odenecek vergi genellikle cıkmıyor.
İŞYERİ KİRA GELİRİ
İşyeri kira geliri elde edenler 2009 ve 2010 yıllarında elde ettikleri brut kira tutarı 22 bin lirayı aşıyorsa, yıllık gelir vergisi beyannamesi verecekler.
Ancak elde edilen işyeri kira geliri yılda 95 bin 600 liranın altında ise, beyanname verdiklerinde, yuzde 20 stopajın mahsubu nedeniyle, gelir vergisi odemeyecekleri gibi, uste vergi iadesi alacaklar.
İşyeri kira geliri elde edenler, banka kredisi kullanmışlarsa, odedikleri faizi de kira gelirinden indirebiliyorlar. Ancak bu indirim icin, faiz tutarı kiranın yuzde 25’inden fazla olmalı.
DİĞER AVANTAJLAR
Azalan bakiyeler yontemi secilerek iki kat amortisman gideri yazılması, şupheli alacaklar icin karşılık ayrılması, senetli alacaklar icin reeskont uygulama, amortismana tabi kıymetlerin satış kazancını beyan etmeyip “yenileme fonu” ayırma, otomobilin kasko değerinin yuzde 5’inden fazla MTV cıkıyorsa, bir alt tarifeden daha duşuk vergi odeme, “uzlaşma” yoluyla vergi ve cezayı daha duşuk odeme, vergi borcunu tecil ve taksitlendirme yoluyla odeme, edinme tarihinden itibaren hisse senetlerini iki yıl sonra, gayrimenkulu 5 yıl sonra satıp, ortaya cıkan kazanc nedeniyle hic vergi odememek, diğer avantajlardan bazıları...
ŞUKRU KIZILOT/hurriyet
Bu avantajlar ya az yada hic vergi odetmiyor
Ansiklopedi0 Mesaj
●35 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Bilgi Deposu
- Ansiklopedi
- Bu avantajlar ya az yada hic vergi odetmiyor